כיצד ADHD פוגעת בתפקוד הקוגניטיבי ובאיכות החיים?

Getty images: FG Trade

הפרעת קשב עלולה לפגוע בתפקודים הניהוליים וכך לשבש תחומי חיים רבים. קראו איך ניתן להתמודד עם קושי זה

הפרעת קשב (ADHD) – שתסמיניה העיקריים הם חוסר קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות – עלולה לפגוע בתפקודים הניהוליים, וכך לשבש תחומי חיים רבים. מהם בעצם תפקודים ניהוליים? אוסף של תפקודים קוגניטיביים גבוהים, כגון תכנון רצף פעולות להשגת מטרה, התמקדות במשימה ברגע נתון, מעבר למשימה אחרת בעת הצורך, ודיכוי דחף לבצע פעולה שאינה נחוצה. אנו זקוקים לתפקודים אלו כדי להתרכז ולחשוב, לתכנן את פעולותינו ולשלוט בהן.

מובן כי פגיעה בתפקודים הניהוליים משפיעה לרעה על יכולתו של אדם להתניע משימות, לבצען ולהשלימן, ומקובל לחשוב כי היא קשורה מאוד לתסמיני ADHD. לפי התיאוריה העיקרית בתחום, הפרעת הקשב מתפתחת בשל ירידה בתפקוד שני מוליכים עצביים וכימיקלים מעוררי פעילות עצבית, בעלי תפקיד בחשיבה ובתשומת לב: דופמין ונוראדרנלין (נוראפינפרין). תיאורטית, תסמינים אלו, ובעיקר חוסר הקשב, עשויים לנבוע מפגיעה בתפקודים הניהוליים.

כיצד הפגיעה בתפקודים הניהוליים משפיעה על החיים שלנו?

שני חוקרי ADHD בולטים העוסקים בתפקודים ניהוליים הם ד"ר ראסל בארקלי וד"ר תומאס בראון. בארקלי מחלק תפקודים ניהוליים לתחומים אלו: זיכרון עבודה (מנגנון קוגניטיבי שמשמר מידע בעת משימות על מנת לבצען כמו חשיבה, הבנה ולמידה), ויסות עצמי, לפיו, הליקויים בתפקודים הניהוליים של בעלי ADHD גורמים למכלול בעיות בתפקוד ובחיים. בהן למשל: הסחות דעת רבות, אימפולסיביות, קשיי קשב וריכוז, קושי בהתארגנות ובהתמדה, בעיות בניהול זמן ועוד. אלו עלולים להוביל לבעיות בתחומי חיים רבים, כגון הישגים אקדמיים, תעסוקה, ויחסים חברתיים לקויים עם חברים, בני משפחה ובני זוג (שיעור הגירושין של בעלי ADHD גבוה משל אנשים ללא ההפרעה).

לעומתו, בראון מחלק תפקודים ניהוליים למספר אשכולות, ביניהן: ארגון, ביצוע ותיעדוף משימות, התמקדות במשימה, ויסות ערנות ורגשות, יכולת להתאמץ ולשמור על קצב עיבוד מידע, שימוש בזיכרון עבודה ויסות וניטור עצמי. לפי בראון, אשכולות אלו פועלים במשולב, ולאנשים עם ADHD קיימת פגיעה לפחות בכמה היבטים בכל אשכול.

אתגרים במקום העבודה: סיכוי גבוה ב-60% לפיטורין

תעסוקה היא דוגמה לתחום מרכזי שנפגע מתפקודיים ניהוליים לקויים; מבוגרים רבים עם ADHD נאבקים במגוון אתגרים במקום העבודה, כגון פגיעה בכישורי תקשורת, תכנון וניהול עבודה והפרעתם עלולה לגרום לקשיים בביצוע המטלות, שגיאות בהיסח דעת וחיכוכים עם עמיתים ומנהלים. בעיות אלה עשויות להוביל לנזיפות, ועד לכדי השעיה או אובדן מקום העבודה. מחקר של ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע כי כאשר מבוגרים עם ADHD אינם מטופלים, הם מאבדים בממוצע 22 ימי עבודה בשנה. בנוסף, סיכויים לסבול מבעיות תעסוקתיות קבועות גבוה ב-30% משל אחרים, הסיכוי לפיטורין גבוה ב-60%, והסיכוי לעזוב את עבודתם באימפולסיביות הוא פי שלושה.

בעיות מתמשכות בעבודה וסיומה כתוצאה מכך עלולות להוות חוויה שפוגעת לא רק בפרנסה אלא גם בביטחון העצמי בטווח הארוך והרגשה של חוסר יכולת לעמוד בציפיות החברתיות, כאדם וכעובד.

מה ניתן לעשות על מנת להתמודד עם הפרעת הקשב והפגיעה בתפקודים הניהוליים?

ניתן להבין ש-ADHD עלולה לגרום לקשיים תפקודיים ונפשיים רבים למתמודדים איתה ולאנשים שסביבם (כגון הורים, בני זוג, חברים, עמיתים ומנהלים), ונדרשות דרכי טיפול שונות ומגוונות.

  1. אפשרות אחת היא למשל אימון אישי ממוקד (קואוצ'ינג). מטרתו לפתח מיומנויות חדשות ולמגר דפוסים לא יעילים ומזיקים בהתנהלות, לטפח מנהיגות וביצועיים אישיים, ולשפר את איכות החיים. באמצעות האימון, ניתן לרכוש כלים לניהול ההפרעה, ללמוד לשלוט בפעולותיו ולממש את מטרותיו, ולהשתלב טוב יותר במסגרות החיים.
     
  2. ישנה גם אפשרות לעשות התאמות ושינויים במקום העבודה, וניתן לפנות לאיש מקצוע לשם כך, כגון פסיכולוג או יועץ קריירה.
     
  3. טיפול תרופתי במבוגרים עם הפרעת קשב הוא הטיפול המומלץ ביותר, ורצוי לשלב טיפול תרופתי עם הטיפולים ההתנהגותיים הקיימים על מנת להשיג תוצאות אופטימליות.

אם אתם חוששים שאתם סובלים מהפרעת קשב - פנו לרופא המטפל לקבלת אבחון והבנת דרכי הטיפול המתאימים לכם.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

כשהעניינים מתחממים – איך שומרים על הפרעת הקשב מחוץ למיטה

כשהעניינים מתחממים – איך שומרים על הפרעת הקשב מחוץ למיטה

הפרעות קשב אצל נשים: למה נשים עם הפרעת קשב מאובחנות מאוחר?

הפרעות קשב אצל נשים: למה נשים עם הפרעת קשב מאובחנות מאוחר?