הכל על תזונה ו-ADHD

ADHD או הפרעת קשב וריכוז משפיעה על הסובלים ממנה באופן יומיומי בשלל תחומי החיים. ההפרעה מביאה להתנהגות אימפולסיבית ולקושי ניכר בריכוז. למרות שהטיפול המרכזי בהפרעה הוא תרופתי, האחרון עשוי להביא לתופעות לוואי שונות, כמו איבוד התיאבון והפרעות שינה. תוספי תזונה שונים עשויים לסייע לריכוז ואף לשפר את איכות וכמות השינה: מה כדאי לקחת וגם – מאילו מזונות מומלץ להימנע? כל המידע בכתבה הבאה

(ADHD (attention deficit and hyperactivity disorder, או בשמה המוכר הפרעת קשב וריכוז, נפוצה בקרב ילדים שמבטאים אחד או יותר מהתסמינים (סימפטומים) האופייניים: היפראקטיביות (פעלתנות יתר), אימפולסיביות או קושי להתרכז. כתוצאה מכך חייהם ותפקודם היום יומי מושפע במישורים הקוגניטיבי, לימודי, התנהגותי, רגשי וחברתי.

הפרעת קשב וריכוז היא מצב כרוני, הדורש טיפול לטווח ארוך. ראשית, יש לעקוב אחר יעילות הטיפול התרופתי, במידה ונעשה בו שימוש, לאורך זמן. כמו כן, מומלץ ליצור ערוץ תקשורתי פתוח בין ההורים למורה לדוגמה באמצעות מחברת קשר עם דיווח יומי או שבועי.

כיצד מטפלים בהפרעת קשב וריכוז (ADHD)?

הטיפול ב- ADHD כולל טיפול התנהגותי ותרופתי בשיתוף פעולה עם בית הספר או פסיכולוג. החלטות הנוגעות לטיפול ייעשו בשיתוף הרופא המטפל, ההורים והילד על מנת למצוא את הטיפול המיטבי עבור הילד.

הטיפול התרופתי להפרעות קשב וריכוז מיועד לילדים מעל לגיל שש והינו דורש פיקוח רפואי ומרשם רופא. מדובר בתרופות הגורמות לעוררות (excitation) של מערכת העצבים המרכזית, וכתוצאה מכך לגירוי החלק במוח שאחראי על התגובה השכלית וההתנהגותית. נטילתן מביאה לשיפור בסימפטומים למספר שעות כך שהילד יכול להתרכז, להיות רגוע יותר וללמוד.

מהן תופעות הלוואי שעשויות להתפתח כתוצאה מהטיפול התרופתי?

השימוש בתרופות מעוררות  עשוי להיות מלווה בתופעות לוואי , הידועה שבהן היא איבוד תיאבון שעלול להוביל לירידה במשקל. ילדים צריכים לגדול ולהתפתח לכן חשוב לבדוק שאיבוד המשקל אינו גורר בעיות התפתחות בשל חסרים תזונתיים. על מנת למנוע תופעה זו מומלץ ליטול את התרופה עם ארוחה. תופעות לוואי נוספות הן עלייה בקצב הלב ובלחץ הדם, כאבי ראש או בטן, יובש בפה, קשיי שינה וכן, השפעה על מצב הרוח. יש לקרוא את העלון לצרכן לקבל מידע מקיף יותר אודות תופעות הלוואי.

הפרעות שינה הן תופעת לוואי נפוצה בקרב ילדים הסובלים מ- ADHD והן מאופיינות בקשיי הרדמות ומיעוט בשעות השינה. כתוצאה מכך במהלך היום הילד חש עייף וישנוני, דבר המקשה על הריכוז אף יותר.

טיפול התנהגותי כקו טיפול ראשון מומלץ עוד טרם התחלת הטיפול התרופתי, במיוחד בילדים מתחת לגיל 6 (לפני כיתה א'). הטיפול יתמקד בתגמולים והשלכות של התנהגויות הילד על מנת לעודד שיטות התנהגות שיעזרו לו בעתיד להתמודד עם הפרעת הקשב והריכוז.

כיצד תוספי תזונה עשויים להועיל בהתמודדות עם הפרעת הקשב והריכוז?

המזון אותו אנו צורכים משפיע על תפקודים רבים של הגוף וביניהם גם על הריכוז. מחקרים בדקו מהם תוספי המזון שיכולים להקל על תסמיני הפרעת קשב וריכוז.

תוספי תזונה המכילים חומצות שומן בלתי רוויות , כמו אומגה 3, הוכחו כעוזרים בהקטנת תסמיני הפרעת קשב וריכוז זאת לעומת צריכתם במזון, שבו הרכבם הכימי שונה לכן הן חסרות השפעה על ADHD.

כמו כן, נטילת תוספי ברזל ואבץ, עשויה להועיל בהפחתת הסימפטומים המאפיינים את הפרעת הקשב והריכוז, בילדים הסובלים מחסר באחד מהם או הנמצאים בסיכון גבוה לפתח חסר. חשוב לציין כי נטילת תוספים אלה תתבצע בהתאם להנחיות הרופא המטפל במצבים בהם הילד מצוי בסיכון לפתח מחסור באחד מתוספים אלה.

אילו מזונות עשויים להחמיר את התסמינים המאפיינים את הפרעת הקשב והריכוז?

כשם שקיימים מזונות שמקלים על תסמיני ADHD, קיימים גם מזונות שמקובל להאמין שהם גורמים להחמרת הסימפטומים. צריכת סוכר וקפאין, לדוגמה  עשויה להעצים פעלתנות יתר, האופיינית לילדים אלו. בקרב ילדים מסוימים המאובחנים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז, מוצרי חיטה או חלב מחמירים את הסימפטומים והם מעדיפים להימנע מצריכתם. טרם לקבלת ההחלטה בנוגע להימנעות או צריכה של מזון מסוים, יש להיוועץ ברופא המטפל על מנת להימנע ממצב של חסר תזונתי.

ילדים הלוקים בהפרעות קשב וריכוז זקוקים לסביבה תומכת שתעזור להם להסתגל לתוכניות לימודים, כמו שיעורים פרטיים, סביבת לימודים שקטה ונעימה. שיתוף פעולה עם הרופא המטפל נדרש על מנת לעקוב אחר שיפור במצב כתוצאה מהטיפול, לפקח על תופעות הלוואי, ואף לקבל הנחיות לגביי נטילת תוספי תזונה.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

כשהעניינים מתחממים – איך שומרים על הפרעת הקשב מחוץ למיטה

כשהעניינים מתחממים – איך שומרים על הפרעת הקשב מחוץ למיטה

הפרעות קשב אצל נשים: למה נשים עם הפרעת קשב מאובחנות מאוחר?

הפרעות קשב אצל נשים: למה נשים עם הפרעת קשב מאובחנות מאוחר?