דלקת עיניים אביבית

כ-20% מהאוכלוסייה סובלים מדלקת עיניים אביבית, שהמאפיין המרכזי שלה נגזר משמה. דלקת זו נפוצה בעיקר באביב, והיא נוטה להופיע בקרב ילדים בני 8-12

מהם התסמינים שעשויים להעיד על התפתחות הדלקת

למרות שאביב ופריחה מעלים ברובנו קונוטציות נעימות על טיולים חמימים בסוף שבוע ואחסון המעילים והמטריות בעומק הארון, עבור חלק מהאנשים הסובלים מסוגים שונים של אלרגיות ודלקות, האביב אינו מעלה חיוך רחב על השפתיים.  דלקת עיניים אביבית (Vernal keratoconjunctivitis). היא מחלה אחת מתוך סל של מחלות עיניים המסווגות תחת דלקת עיניים אלרגית של הלחמית ששכיחותן באוכלוסיה מגיעה לעד 20%. מצבים אלה יכולים להיות חריפים ולהתאפיין בגרד, אודם, דמעת ונפיחות בעיניים, או כרוניים – מצבים חמורים יותר שמתאפיינים בכאב וירידה בכושר הראיה.

דלקת עיניים אביבית היא מחלה כרונית שפוגעת בלחמית, החלק הלבן בעין, לרוב בצורה דו-צדדית. הדלקת נוטה להופיע אצל ילדים בני 12-8 והיא נפוצה יותר אצל בנים. זוהי דלקת כרונית שמתאפיינת בהתקפים חוזרים, אך לרוב היא חולפת מעצמה עד לתקופה הבגרות. שמה של הדלקת חושף את אחת התכונות העיקריות שלה: למרות שהיא קיימת לאורך כל השנה, היא נוטה להופיע בעיקר בתקופות האביב והקיץ עם נסיגה משמעותית בתקופת החורף.   

דלקת עיניים אביבית - מאפיינים:

כאמור, דלקת עיניים אביבית נפוצה יותר באקלים חם ויבש (כמו המזרח התיכון, אפריקה והודו) והיא יכולה להיות משולבת במצבים אלרגיים אחרים, כמו אסתמה ודלקת אלרגית של העור. למרות שהגורם המעורר את הדלקת אינו ידוע, ייתכן שהוא קשור לאלרגנים הנמצאים באוויר בעונת הפריחה. הדלקת מאופיינת במספר תסמינים, כשהעיקרי שבהם הוא גרד עז בעיניים המלוּוה באודם בלחמית, דמע, תחושת גוף זר ורגישות לאור (פוטוסנסיטיביות). סימנים אחרים הם הפרשה לבנה בצורת חוטים ונפיחות של העפעף העליון, לעיתים עד כדי צניחה חלקית של העפעף. ילדים עלולים לסבול מפגיעה בקרנית בגלל הגירוי שמביא לשפשוף מתמיד בעיניים, ובכ-10% מהמקרים עלולים להיווצר כיבים בקרנית הגורמים לכאבים, רגישות קיצונית לאור ואף עלולים להותיר צלקות קבועות שפוגעות בראיה. 

כך תטפלו ואף תמנעו: טיפים להתמודדות עם דלקת עיניים אביבית

התרופות לטיפול בדלקות אלרגיות של הלחמית כוללות את משפחת האנטי-היסטמינים, מייצבי תאי פיטום (תאי MAST), נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDS) וסטרואידים.

במקרים קלים ניתן לרוב להסתפק בקומפרסים קרים להורדת הנפיחות.
כאשר נדרשת התערבות תרופתית, ניתן להשתמש בטיפות עיניים אנטי-אלרגיות ללא סטרואידים או מייצבים של תאי פיטום (תאי MAST) שמורידים את עוצמת הדלקת. התרופות הללו, בנוסף לשטיפת פנים במים קרים לעיתים תכופות, משמשות גם לטיפול מונע נגד התקפים חוזרים.

מקרים קשים יותר דורשים טיפול בטיפות עיניים המכילות סטרואידים ואפילו הזרקה של סטרואידים ישירות לאיזור העפעף. יש לזכור כי טיפול ממושך בסטרואידים עלול לגרום נזקים שונים, כשהעיקרי שבהם הוא עלייה בלחץ התוך־עיני (intraocular pressure) והיווצרות קטרקט. זו הסיבה שטיפול ארוך טווח בטיפות סטרואידיות מחייב ביקורים סדירים אצל רופא העיניים לצורך מעקב אחר הלחץ התוך עיני.

תרופה חדשה יחסית לטיפול בדלקת עיניים אביבית, שהרופא המטפל יכול לשקול את הצורך הרפואי בה, היא תרופה מקבוצת מדכאים סלקטיביים של מערכת החיסון. ייעודה המקורי היה דיכוי מערכת החיסון לאחר השתלת איברים (על מנת למנוע את דחיית האיבר המושתל) אך כיום השימוש בה נרחב יותר וכולל טיפול במגוון מחלות, תוך אפשרות להפחית את הצורך במינונים גבוהים של סטרואידים ומניעת תופעות הלוואי שלהם. חשוב להדגיש כי יש להתייעץ עם הרופא המטפל אשר ירשום התרופה על פי הצורך הרפואי.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

תכשיר סטילה סינגלס של טבע ללא חומר משמר, חוזר לישראל

תכשיר סטילה סינגלס של טבע ללא חומר משמר, חוזר לישראל

דלקת עיניים - אילו סוגי דלקות קיימים ומה ההבדלים ביניהן?

דלקת עיניים - אילו סוגי דלקות קיימים ומה ההבדלים ביניהן?