כוויות בבית – 7 טיפים למניעה וטיפול בכוויות

Getty images: skynesher

כוויות עשויות לקרות לכל אחד. אך למעשה, הפגיעה הנפוצה אינה מובילה רק לפגם אסתטי ולכאב מקומי והיא עלולה גם להיות מסכנת חיים : כיצד ניתן להגן על חברי המשפחה והילדים מפני הכוויה הבאה? אספנו עבורכם 7 טיפים שיעזרו: להדפיס ולשמור

כוויות אינן  נגרמות רק בעקבות שריפות או כתוצאה ממדורות שהשתבשו, אלא הן עלולות להיגרם גם כתוצאה מאירועים יומיומיים, כמו מגע עם מרק רותח, עם מגהץ שחומם ועוד. הכוויות לא מהוות רק פגם אסתטי וגורמות לכאב מקומי, והן עלולות להוות סכנת חיים: כ- 180,000 מקרי מוות בכל שנה נגרמים כתוצאה מכוויות, נתון שממצב אותן כבעיית בריאות ציבור עולמית. רוב מקרי המוות כתוצאה מכוויות מתרחשים במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית וכמעט שני שלישים מתרחשים באזורי אפריקה ובדרום מזרח אסיה. כוויות לא קטלניות הן גורם מוביל לתחלואה, כולל אשפוז ממושך, עיוותים ומוגבלות, ולעיתים קרובות מביאות לפגיעה בדימוי העצמי, לדחייה חברתית ואף לפגיעה נפשית. מהן דרגות הכוויה הקיימות וכיצד הן נקבעות ואילו טיפים יוכלו לסייע במניעתן? מדריך.

מהי כוויה?

תפקיד העור להגן על הגוף מפני זיהומים ונזקים חיצוניים ולכן כוויה עשויה להוות פציעה מורכבת יחסית שיש לטפל בה במהירות וביעילות. כוויה (Burn) היא פגיעה בעור או ברקמה אורגנית אחרת הנגרמת בעיקר מחום או בשל קרינה, רדיואקטיביות או חשמלית, חיכוך או מגע עם חומרים כימיים. כוויות חום מתרחשות כאשר חלק או כל התאים בעור או ברקמות אחרות נהרסים על ידי גורם חיצוני, כמו :נוזלים חמים, מוצקים חמים (כוויות מגע), או להבות (כוויות להבה). כוויה חושפת את הגוף לסכנות רבות, שהעיקריות שבהן הן איבוד חום וזיהום. כתוצאה מכוויה ישנה כניסה של  זיהומים שונים דרך פתחי העור, היכולים להגיע לזרימת הדם ולגרום נזקים באיברים שונים ולכן הטפול למניעתם והשמדתם חשוב ביותר, ויורחב בהמשך הכתבה. 

מהן דרגות הכוויה ועל פי מה הן נקבעות?

רמת הכוויה נקבעת על פי שלושה מדדים: שטח הכוויה (מהו גודל השטח בגוף שנכווה), מיקומה(הסיכון לסיבוכים עולה בייחוד אם מדובר בכוויה באזור הפנים, העיניים, אברי המין או כפות הידיים), ודרגת הכוויה – הנקבעת בהתייחס לשלוש דרגות שונות.

כוויה בדרגה 1

כוויה שטחית תוגדר ככוויה בדרגה 1, והיא מתארת כוויה שפגעה באפידרמיס- שכבת העור העליונה. האזור יהיה אדום והכוויה תחלוף לרוב מעצמה תוך מספר ימים.

כוויה בדרגה 2

כוויה זו פוגעת בשתי שכבות העור העליונות – האפידרמיס והדרמיס . כוויה בדרגה 2 יכולה להופיע בשתי צורות:

כוויה שטחית המתבטאת בכאב, אודם מקומי ולעיתים בהופעת שלפוחיות. ההחלמה מכוויה זו תתרחש לרוב לאחר כשלושה שבועות. כוויה שטחית בדרגה 2 לא צפויה להשאיר צלקת באזור, אך עשויה להביא לפיגמנטציה (שינוי בצבע העור) בחלק הפגוע.

כוויה עמוקה מדרגה 2 גורמת לכאב ואזור הכוויה לרוב יהיה לבן. למרות שהמראה של כוויה עמוקה בדרגה 2 יכול להידמות למראה של כוויה שטחית, היא משאירה צלקות, ויהיה צורך בניתוח להשתלת עור.

כוויה בדרגה 3

כוויה זו פוגעת בכל שכבות העור, והיא גורמת לצלקות ומצריכה ניתוח להשתלת עור וחבישות לחץ.
כוויה בדרגה 3 נובעת בדרך כלל מאש גלויה, אך יכולה להיגרם גם מחשיפה לחומרים כימיים. עורם של תינוקות, ילדים וקשישים רגיש יותר ולכן הם בסיכון מוגבר להיכוות באופן חמור.

מי נמצא בסיכון?

בניגוד לפגיעות אחרות, בכל הנוגע לכוויות נשים צפויות לסבול יותר זאת בהשוואה לגברים.הסיכון הגבוה יותר בקרב נשים קשור לבישול על אש גלויה, או בישול בתנור שאינו בטוח לשימוש, דבר אשר יכול לגרום להצתת בגדים רופפים. להבות גלויות המשמשות לחימום ולתאורה מציבות גם סיכונים, ואלימות מכוונת או בין-אישית היא גם גורם לכוויות. בנוסף, גם ילדים פגיעים במיוחד לכוויות, והן מהוות את הגורם החמישי הנפוץ ביותר לפציעות ילדים לא קטלניות. בעוד הסיכון העיקרי הוא פיקוח לא מבוקר של מבוגרים על ילדיהם, ישנו מספר לא מבוטל של פציעות שריפה בילדים הנובעות מהתעללות. כוויות מתרחשות בעיקר בבית ובמקום העבודה. ילדים ונשים נפצעים עקב כוויות בדרך כלל במטבחים ביתיים, כלי קיבול המכילים נוזלים חמים או להבות, או מפיצוצי תנור. גברים צפויים להיפצע במקום העבודה עקב שריפה, כוויות, כוויות כימיות וחשמליות.

איך ניתן למנוע כוויות? 7 טיפים שיעזרו

כוויות ניתנות למניעה. מדינות בעלות הכנסה גבוהה עשו התקדמות ניכרת בהורדת שיעורי מקרי המוות עקב שריפה, באמצעות שילוב של אסטרטגיות מניעה ושיפורים בטיפול באנשים שנפגעו בכוויות. רוב ההתקדמות הזו במניעה ובטיפול לא יושמה במלואה במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. פעולות בסיסיות שניתן לבצע בבית על מנת למנוע כוויות:

  1. התקינו בבית גלאי עשן
    מדובר במכשיר זול יחסית המציל חיים. גלאי העשן מתריע בזמן אמת על פריצת דליקה ונותן לכם זמן לברוח או לכבות את האש

  2. הרחיקו פעוטות ממשקאות או סירים חמים
    בזמן הבישול, האפייה ואפילו כאשר אתם נהנים ממשקה חם, הימנעו מהרמת התינוק, כדי למנוע פגיעה בו.

    הימנעו מהנחת כוסות, סירים, קומקומים ומיחמים בקצה השולחן או השיש, כך שלא יהיו בהישג ידם של בני הבית הצעירים. בנוסף, הימנעו מהנחת כוסות משקה חם על מפה כאשר הילדים נמצאים בסביבה.

    בשלו על הכיריים הפנימיים ודאגו שידיות של סירים ומחבתות יוכנסו פנימה כך שלא יבלטו החוצה. אם אתם משתמשים בפלטת שבת, הקפידו למקם גם אותה במקום בו ידם של הילדים אינה משגת והקפידו כי כבל החשמל ממוקם באזור בו אין להם גישה אליו.

  3. מדדו את הטמפרטורה לפני הכנסת תינוקות לאמבטיה
    טרם לכניסת הילדים למקלחת בדקו את זרם המים, הטמפרטורה הרצויה היא 37 מעלות. בנוסף, ניתן להתקין התקן מונע כוויות ממים חמים על ברזי האמבטיה וכך למנוע את הגעת המים לטמפרטורה גבוהה שעשויה להביא לכוויה.

  4. אל תשאירו נרות דולקים או תבשילים ללא השגחה
    במידה ומדובר בנרות שבת או בתבשילים הדורשים בישול ארוך, הקפידו למקם אותם על מדף גבוה או בפנים הכיריים כדי למנוע גישה של הילדים אליהם.

  5. הימנעו משימוש בתנורים ומפזר חום
    תנורי ספירלה, תנורי גז ומפזר חום עלולים לגרום לשריפה וכוויות. מומלץ לא להשתמש בהם.

  6. הרחיקו חומרי ניקוי מהישג ידם של הילדים
    כאמור, כוויות עשויות להתרחש גם בשל מגע עם חומרים כימיים, לכן מומלץ להרחיק את חומרי הניקוי מידם של ילדים ולאכסן אותם בארון נעול או בכזה שאינו נגיש לילדים הקטנים. בנוסף, הקפידו להשתמש בכפפות כאשר אתם באים במגע עם חומרי הניקוי.

חינוך הוא המפתח: למדו את הילדים להיזהר ממקורות חום

זהו אולי הטיפ היסודי והחשוב ביותר: למדו את הילדים להימנע ממגע עם מקורות חום, חשפו בפניהם את התוצאה האפשרית במקרה של מגע עם מקור חום או אש.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול