מחכים לתור? כך תתמודדו עם כאבי שיניים

Getty images: yacobchuk

כאבי שיניים הם תופעה שכיחה אצל מבוגרים וילדים. אבל מה עושים כשהכאב תוקף אותנו והתור אצל הרופא רק בעוד יומיים? אל תחרקו שיניים

כאבי שיניים הם תלונה כה נפוצה שכמעט אין אדם שלא חווה או יסבול בעתיד מהם. כדאי לדעת שקיימים שלושה סוגים עיקריים של כאבי שיניים:

כאב חד וקצר: הסוג הראשון של הכאבים מתאפיין בכאב חד וקצר המופיע לאחר שתייה קרה או מאכל מתוק. כאב זה אופייני לחור (עששת) בשן או כאשר סתימה נשברה.

כאב ממושך ועמום: הסוג השני מתואר ככאב ממושך ועמום ללא קשר לשתייה ואוכל - מעיד על דלקת כרונית במוך (העצב) השן, עלול להתפתח לזיהום חריף ולגרום לכאב פתאומי חזק מאוד.

כאב חזק וממושך: הסוג השלישי מאופיין בכאב חזק וממושך מאוד (כמו דפיקות פטיש) מעיד על דלקת חריפה במוך (עצב) השן כתוצאה מחור עמוק, כאב זה דורש פנייה דחופה לרופא השיניים.

מהן הסיבות לכאבי שיניים?

הסיבה השכיחה ביותר לכאבי שיניים בילדים ובמבוגרים כאחד, היא עששת הגורמת לחור בשן. חיידקים הנמצאים בחלל הפה באופן נורמלי (חלק מהפלורה של חלל הפה), גדלים ומתרבים על מצע הסוכרים מהאוכל שאנו צורכים, ויוצרים "פלאק", שנדבק לשטח השן ומכונה עששת. החיידקים בעששת מייצרים חומצה שחודרת את המעטפת הקשיחה של השן (אמייל) ויוצרים בה חור. הסימפטום הראשון לחור בשן הוא רגישות לשתייה או מזון מתוק, קר או חם מאוד. לעתים אפשר לראות כתם חום או לבן על השן כתוצאה מהחור.

סיבות נוספות לכאבי שיניים הן: הצטברות של מזון ברווחים בין השיניים, דלקת או זיהום בחניכיים או בשורש השן, טראומה או חריקת שיניים בלילה או שבר בשן. סיבה אחרת היא כאב כתוצאה מבקיעת שיני בינה - כאב זה אף חריף יותר אם אין לשן מספיק מקום לבקוע. בנוסף, כאבי שיניים עלולים להופיע ככאב מוקרן (משני) לדלקת בסינוסים (סינוסיטיס) ובמקרה זה יש לטפל בבעיה המקורית.

כיצד נקל על כאבי השיניים עד שנגיע לרופא?

עד שתגיעו לבדיקת רופא השיניים ישנן כמה שיטות אפשריות להקלה על הכאב, כמובן לאחר התייעצות פרטנית:

שטיפה: בחלק מהמקרים שטיפת הפה עם מים חמימים וכן שימוש בחוט דנטלי על מנת להפטר מחלקיקי אוכל הנמצאים במרווחי השיניים, יגרמו להקלה בכאב.

קומפרסים:
אם הכאב נגרם כתוצאה מטראומה לשן לעיתים מומלץ להניח קומפרסים קרים על הלחי סמוך למיקום הכאב. 

משככי כאבים: משככי כאבים הנמכרים ללא מרשם בבית המרקחת הם דרך יעילה נוספת להקלה על כאבי שיניים. יש להקפיד על אופן נטילת התרופה כפי שמומלץ ולשים לב שחל איסור על השארת התרופה באיזור הכואב (השן/ החניכיים), דבר שיגרום לכוויה בחניכיים, אלא יש לבלוע את התרופה בהתאם להנחיות בעלון התרופה.

מהם סוגי התרופות הנפוצות לשיכוך כאבי שיניים?

תרופות אפשריות לטיפול בכאבי שיניים הן תרופות ממשפחת נוגדי הדלקת הלא סטרואידים (NSAID-Non Steroid Anti Inflammatory Drugs). תרופות אלו מאופיינות ביעילות בינונית בשיכוך כאבים שמקורם אינו דלקתי. תרופות אלה עלולות להוביל להתפתחות תופעות לוואי שונות, לרבות פגיעה ברירית הקיבה ואפשרות להתפתחות לכיב (אולקוס) שעלול לגרום לדימום. כמו כן, תרופות אלו עלולות לגרום נזק לאנשים מסוימים לכליות, ולכן למבוגרים הסובלים מאי ספיקת כליות או לב עדיף להימנע מהן. במקרים הללו השימוש בתרופות האלה עלול להוביל לאגירת נוזלים, לעליית לחץ דם ואף לבצקות ולקוצר נשימה (כתוצאה מבצקת ריאות).

דיפירון: משכך כאבים מסוג דיפירון (Dipyrone), כמו אופטלגין, מיועד להקלה על כאבים בינוניים עד חזקים ולהורדת חום שאינו מגיב לאמצעי טיפול אחרים. 

האופטלגין הוכח כבטוח לשימוש אך כמו תרופות אחרות אינו נטול תופעות לוואי. אחת מתופעות הלוואי החמורות אך עם זאת הנדירות ביותר היא אגרנולוציטוסיס (פגיעה בכדוריות דם לבנות), שהסיכון לה עולה כאשר נוטלים את התרופה במשך יותר משבוע ימים. במחקר שערך השוואה בין בטיחות השימוש באופטלגין ומשככי כאבים אחרים בשימוש לפרק זמן קצר - לא נמצא כל הבדל בשכיחות תופעות הלוואי.

אופטלגין מגיע בצורה של טבליות, קפליות או בטיפות. קיימת עדיפות לשימוש בטיפות במידה שיש קושי לבלוע מוצקים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.

לסיכום, חשוב לציין ששיכוך כאבי שיניים הוא טיפול לזמן קצר בלבד עד לפגישה עם רופא שיניים ואינו מחליף אותו. יש לפנות באופן דחוף לרופא שיניים אם הכאב נמשך יותר מיממה, אם הופיע חום, קושי לנשום או לבלוע וכן, אם הופיעו סימני דלקת (נפיחות, אדמומיות בחניכיים, כאב בזמן לעיסה והרגשה של טעם מוזר).


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול