למה השיניים שלנו כואבות?

GettyImages/Westend61

שוב כאבי שיניים גורמים לך לטפס על הקירות? שוב עברת טיפול שיניים שכלל סתימה, עקירה ו/או טיפול שורש? שוב קשה לך לאכול ולישון, ובאופן כללי החיים הפכו בלתי נסבלים מרוב כאב?

כאבים בכלל וכאבי שיניים בפרט הם חלק מהחיים, אבל זה עדיין לא אומר שחייבים לסבול מהם. נהפוך הוא, כל רופא/ה יודע/ת להסביר שכאב מעורר לחץ, מתח וסטרס ולכן מחבל בהחלמה. מה שאומר, שכדאי לעשות הכל כדי למצוא את הפתרון האולטימטיבי שיעזור להיפטר מכאב במהירות.

כמה מילים על כאב: מבחינה רפואית, כאב מוגדר כ"חוויה תחושתית ורגשית בלתי נעימה" ויש לו תפקיד משמעותי: להזהיר אותנו מפני נזק לרקמה או לאבר בגוף. גם כשמדובר בכאבי שיניים, זהו סימן ראשון לכך שמשהו לא טוב קורה בהן.

מהי הסיבה לכאבי שיניים?

בגדול, ועד כמה שזה נשמע בוטה: כאבי שיניים הם לרוב תוצאה של הרגלי היגיינה שכדאי לשפר. הסיבה השכיחה לכאבי שיניים, בפרט כשהם קלים, היא היווצרות של חור בשן, שנגרם בגלל הרגלים לקויים של צחצוח ושמירה על היגיינת הפה. כדי למנוע חורים בשיניים, כלומר למנוע עששת ונזקים שנוצרים כתוצאה מכך, ההמלצה היא להקפיד על ביקור אצל שיננית ואצל רופא שיניים באופן שיגרתי.

אלא שמעל -30% מאיתנו סובלים מחרדה דנטלית. במילים אחרות, יש ביננו אנשים שחשים כאבים כשהם רק שומעים את הביטוי רופא שיניים. שלא לדבר על לקבוע אליו או אליה תור. ובכן, אם החוויה הדנטלית הזו מוכרת לך, חשוב להדגיש, שוב, שהתעלמות מגורם הכאב לא משפרת את המצב. נהפוך הוא, היא עלולה להחמיר את הכאב, את הסבל ואת הנזק המצטבר כתוצאה מהזנחה.

איך יודעים שאלה הם כאבי שיניים?

הנה כמה סימנים אופייניים:

כאב שיניים חד וקצר: אופייני בגלל עששת, כלומר – בגלל היווצרות של חורים בשיניים או בגלל סתימה שנשברה. בפרט אם כאבי השיניים מתרחשים כשאוכלים מאכלים או שותים משקאות מתוקים וקרים.

כאב שיניים עמום וממושך: יכול להעיד על דלקת כרונית במוך (עצב) השן, בפרט אם הכאב אינו קשור לאכילה ולשתייה. במלים אחרות: יכול להיות שצפוי לך טיפול שורש.

כאב שיניים חזק וממושך: סוג זה של כאב יכול להתבטא ככאב פועם בשן עצמה, ואף להקרין לשיניים אחרות, ללסת ולאוזן. בדרך כלל, סוג זה של כאב מעיד על דלקת חריפה במוך (עצב) השן. במצב כזה עדיף לא להמתין ולגשת לטיפול חרום.

מה אפשר לעשות כדי להקל את כאבי השיניים?

ישנן כל מיני תרופות סבתא להקלת כאבי שיניים, אבל האמת היא שהדבר הטוב ביותר הוא להגיע לרופא/ת שיניים. עד אז, אפשר להקל את כאבי השיניים בעזרת תרופה לשיכוך כאב, מהסוג שנמכר ללא מרשם, כגון נרוסין, המכילה את החומר הפעיל נפרוקסן סודיום, יעילה לשיכוך כאבי שיניים.
לפני שימוש בנרוסין, יש לעיין בעלון לצרכן.

ומה עושים כשהשיניים כואבות אחרי הביקור אצל רופא/ת השיניים?

כשמדובר בכאב קל עד בינוני, המלצה היא להשתמש בשקיות קרח או לחילופין, ליטול תרופה לשיכוך כאב, מהסוג שנמכר ללא מרשם.

כשמדובר בכאבים לאחר טיפול מורכב, כמו עקירה או טיפול שורש, ההנחיות המקובלות הן:

כאב שיניים אחרי עקירה: חשוב להקפיד על ההנחיות שמקבלים מרופא/ת השיניים לאחר העקירה, כדי למנוע כאבים וסיבוכים מיותרים. עם זאת, לאחר העקירה ייתכנו תחושות כאב, נפיחות, קושי ללעוס וכדומה. במרבית המקרים, כאבי שיניים לאחר עקירה יחלפו תוך יום או יומיים, במהלכם אפשר להקל את הכאב באמצעות משככי כאבים, כגון נרוסין, או תרופות נוספות שנמכרות ללא מרשם. וכידוע, לפני השימוש בנרוסין, כבכל תרופה, יש לעיין בעלון לצרכן.

כאבי שיניים אחרי טיפול שורש: כאב לאחר טיפול שורש הוא בעיה שכיחה ונפוצה, וככל שהכאבים לפני הטיפול משמעותיים יותר, הוא עלול להיות חמור שבעתיים לאחר הטיפול. מדוע? ישנם מספר גורמים המעוררים כאב: מבנה השן, הנזק שנגרם בה, המצב הזיהומי בתעלת השן, סוג הטיפול וסיבות רבות נוספות.

כדי להקל את אי הנוחות ואת הרגישות ניתן לקחת משככי כאבים ללא מרשם. אם הכאב אינו חולף, כדאי לפנות לרופא השיניים, שידע לאבחן את מקור הכאב ולהמליץ על טיפול מתאים.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול