זכויות חולי דיאליזה בישראל

Getty images: Iamstocker

המודיאליזה או דיאליזה פריטוניאלית? בבית החולים או בבית? האם זה כלול בסל הבריאות? כל המידע שחשוב לדעת על זכויות וטיפולי דיאליזה

התבשרתם שאתם צריכים טיפולי דיאליזה? זה בגלל שהכליות שלכם אינן מתפקדות טוב מספיק. כאשר תפקוד הכליה יורד מתחת ל15% מהתפקוד הנורמלי, מצב זה מוגדר ככשל כלייתי, ועל מנת להחליף את התפקוד האבוד של הכיליה יש צורך בדיאליזה או בהשתלת כליה.

הדיאליזה משמשת לסילוק חומרי פסולת או רעלים מן הדם, כמו גם עודף נוזלים בחולים שכליותיהם אינן מתפקדות. כדי לדעת איפה ניתן לעשות טיפולי דיאליזה ומה הם סוגי הטיפולים שקיימים היום, לפניכם כתבה עם כל הפרטים.

איפה מתבצעת דיאליזה והאם המטופל יכול לבחור את המקום?

הדיאליזה יכולה להתבצע בבית, ביחידות לדיאליזה בבתי החולים או ביחידות בקהילה (פרטיות). הטיפול בדיאליזה הוא באחריות הקופה המבטחת ובמימונה

הסוגים השונים של טיפולי דיאליזה

קיימים שני סוגים של טיפולי דיאליזה: המודיאליזה (השיטה הנפוצה ביותר) ודיאליזה פריטוניאלית (צפקית), המבוצעת בכ-11% מהמקרים.

דיאליזה פריטוניאלית/ צפקית: דיאליזה פריטונאלית מחקה את פעולת הכליות. במהלכה נעשה שימוש בקרום המצוי בחלל הבטן (הפריטוניאום), המשמש כמחיצה. דרכו מוחלפים נוזלים וחומרים מומסים. במהלך הדיאליזה, החומרים המזיקים, שבמצב תקין מסוננים על ידי הכליות, נספגים בתהליך הדיפוזיה, מכלי הדם של הפריטונאום אל נוזל הדיאליזה, אשר מוכנס לחלל הבטן.

לצורך ביצוע הדיאליזה הפריטוניאלית יש צורך בהכנסת צינור רך, הנקרא קטטר, לחלל הבטן, באמצעות ניתוח. את תהליך ההחלפה ניתן לעשות ידנית במהלך היום. אופציה אחרת היא לבצע את ההחלפה במהלך הלילה באמצעות מכונה השואבת את הנוזל פנימה והחוצה באופן אוטומטי

המודיאליזה
: במהלך ההמודיאליזה, הדם עובר דרך מסנן, שנמצא מחוץ לגוף המטופל. המסנן נקרא לפעמים "כליה מלאכותית".
בתחילת טיפול ההמודיאליזה, אחות דיאליזה תחדיר שתי מחטים לזרוע המטופל. כל מחט מחוברת לצינור רך המחובר למכונת הדיאליזה.
מכונת הדיאליזה שואבת דם דרך הפילטר ומחזירה את הדם לגוף. במהלך התהליך, מכונת הדיאליזה בודקת את לחץ הדם של המטופל ושולטת באיזו מהירות הדם זורם דרך המסנן ובאיזו מהירות נוזל יורחק מהגוף.

בבית החולים או בבית?

את טיפולי הדיאליזה, בין אם מדובר בהמודיאליזה או בדיאליזה פריטוניאלית, תוכלו לבצע בבית החולים, במכון דיאליזה, או בביתכם.

קיימים מספר יתרונות בביצוע דיאליזה בבית החולים או במכון רפואי. ראשית, קיים צוות טיפול מקצועי אשר יכול לסייע ולפקח על הטיפול באופן מתמיד. שנית, במהלך הטיפול ביחידת הדיאליזה בבית החולים או במכון הדיאליזה ניתן להכיר מטופלים נוספים אשר שותפים לקשיים ולאתגרים הכרוכים בטיפול במחלה. שלישית, ביצוע של דיאליזה במכונים אינו מצריך החזקה של הציוד הרפואי בבית.

למרות זאת, ביצוע של דיאליזה ביחידות הדיאליזה בבית החולים או במכונים פרטיים כרוך גם בחסרונות שונים: ההחלטה לגבי מועד הטיפול מורכבת יותר והיא תלויה בזמני הפעילות של המכון ומצריכה הגעה פיזית אליו, עובדה שעשויה להיות מורכבת גם עבור בני משפחתו של המטופל. בנוסף, הפרש הזמן בין טיפולי הדיאליזה במכון גדול יותר, דבר שעלול להביא להגבלות תזונתיות רבות יותר ולתקופות ירידה ועליה תכופות במצב הבריאותי.

ביצוע דיאליזה בבית מאפשרת תחושת שליטה גדולה יותר בטיפול: המטופל יכול לבחור את הזמן והמקום בו הוא רוצה לבצע את הדיאליזה, והיא אינה מחייבת נסיעה למכון וכך מגבילה פחות הן את המטופל והן את בני משפחתו. בנוסף, ביצוע של דיאליזה בבית מאפשר ניידות גדולה יותר למטופל והוא אף יכול לקחת את המכונה ולבצע את טיפולי הדיאליזה גם שהוא נוסע לטייל. בנוסף, ישנן פחות עליות וירידות במצב הבריאותי ופחות הגבלות על הדיאטה. החסרונות הם כי חבר או בן משפחה יצטרך להקדיש כמה שבועות מזמנו להכשרה, העזרה בטיפול עלולה להיות מלחיצה למי שעוזר, צריך מקום בבית למכונה, וצריך ללמוד להחדיר את מחט הדיאליזה לכלי הדם של המטופל.

איך מחליטים מה הטיפול הכי מתאים?

בחירת הטיפול הטוב ביותר עשויה להיות קשה. על המטופל לחשוב איך כל טיפול ישפיע על שגרת היומיום שלו וכיצד הוא ירגיש.
המטופל צריך לשוחח עם הרופא שלו ועם אנשים אחרים שעושים המודיאליזה או דיאליזה פריטונאלית, כדי לברר את היתרונות והחסרונות של כל טיפול. עליו להבין כיצד הטיפול שינה את חייהם ואת חייהם של הקרובים אליהם. המטופל צריך לשאול את הרופא על השינויים בדיאטה והתרופות שיצטרך לקחת עם כל טיפול.
על המטופל לחשוב מה הכי חשוב לו. אם הוא מתכוון להמשיך לעבוד, עליו לחשוב איזה טיפול יכול לעשות את זה יותר קל. אם בילוי זמן עם בני משפחה וחברים חשוב עבורו, עליו לשאול איזה טיפול ייתן לו את הזמן הפנוי ביותר. עליו להבין איזה טיפול ייתן לו את הסיכוי הטוב ביותר להרגיש טוב ולחיות יותר. חשוב לשוחח על כך עם הרופא המטפל על מנת לבחון את היתרונות והחסרונות לכל שיטת דיאליזה ולמיקום הטיפול, במקרה הפרטני.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים

דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים