יש אלטרנטיבה – הטיפול במיגרנה

Getty images: Blasius Erlinger

מתוך הפודקאסט 'קול הרופאים', ערוץ הפודקאסט של טבע ישראל

לצד ההתפתחות המהירה של הטיפולים התרופתיים למיגרנה, הולכת ומתבררת חשיבותם של הטיפולים האלטרנטיביים. ד"ר אמנון מוסק, סגן מנהל המערך לנוירולוגיה ומנהל המרפאה לטיפול בכאב ראש ופנים בבית החולים איכילוב בתל אביב מסביר על הטיפול שנותן מענה שלם לגוף ולנפש

המציאות במאה ה־21 מכתיבה קצב חיים מהיר, עמוס ואינטנסיבי, ואנו נדרשים להסתגל לעומס בלתי נפסק של מידע, תנועה ורעש. בתנאים כאלו, וכשמביטים על הגורמים למחלות המיגרנה, בין היתר מחסור בשינה, לחץ נפשי, מאמץ יתר, רעשים חזקים או פתאומיים, דילוג על ארוחות וכן דיכאון וחרדה, אין זה פלא כי השכיחות העולמית של המיגרנה עלתה באופן משמעותי בשלושת העשורים האחרונים. אלא שדיכאון וחרדה לא מהווים רק טריגרים להתפתחות המיגרנה אלא שהמיגרנה אף יכולה להעצים דיכאון וחרדה. "מיגרנה היא מחלה שתוקפת מדי פעם, אך אי אפשר לדעת מתי היא תגיע וכמה זמן היא תימשך. הדבר היחיד שאדם שסובל ממיגרנות יודע הוא שמתישהו זה יקרה", מסביר ד"ר אמנון מוסק, סגן מנהל המערך לנוירולוגיה ומנהל המרפאה לטיפול בכאב ראש ופנים בבית החולים איכילוב בתל אביב. "יש אנשים שחוטפים התקף פעם בחודש, ויש אנשים שזה קורה להם פעם בשבוע, והם למעשה כל הזמן חיים בכוננות. אולי זה יקרה בדיוק כשאתה יוצא להצגה או לבלות עם בן או בת זוג חדשים, אולי זה יקרה ביום הראשון לעבודה חדשה או לפני פגישה חשובה. כשההתקפים מתרחשים פעם בחודש, זה משפיע על החיים שלהם, הם מתקשים למצוא עבודה, הם מתקשים למצוא זוגיות, הם חיים כל הזמן תחת איום – מה יקרה אם זה יבוא. בסופו של דבר המיגרנה מעצימה את הרגשות השליליים. זה קורה על אחת כמה וכמה באנשים שסובלים מהתקפים קשים ובמיוחד כשהטיפול אינו מספק, אנשים הופכים להיות תלויים בכאב, הכאב מנהל אותם".

גיבוי מדעי לרפואה האלטרנטיבית

כיוון שהמיגרנה באה לידי ביטוי הן בגוף והן בנפש, ראוי שהטיפול בה יהיה כזה שנותן מענה הוליסטי. העלייה בשכיחות המחלה בשנים האחרונות הביאה את עולמות המחקר לבחון טיפולים חדשים, ולצד התרופות המתקדמות הולכת ומתגבשת המגמה לשימוש באסטרטגיות טיפוליות חדשות בעולמות הטיפול האלטרנטיבי. "טיפולים אלטרנטיביים זה שם המתייחס לכל מה שלא נכלל ברפואה המערבית, כמו למשל רפואה צמחית, הומיאופתיה, טיפולים במגע כמו שיאצו וטווינה, טיפולי מים כמו הידרותרפיה ווואטסו, טיפולים באנרגיות וגם טיפולים רוחניים. כמובן שחשוב מאוד להיזהר בדברים הללו, כדי לא ליפול לאחיזת עיניים, ולמדע יש כאן תפקיד חשוב כדי להוכיח מה אמיתי ומה לא", מסביר ד"ר מוסק ומספר כי בתחילת דרכו בעולמות הרפואה, ההתנגדות לעולמות הרפואה האלטרנטיבית בתוך המוסדות הקונבנציונליים כמו בתי החולים הייתה רבה, אך עם השנים היא הפכה למקובלת. "ישנם היום מחקרים רבים שהראו יעילות של הרפואה האלטרנטיבית. אנחנו יודעים ש־CBT (טיפול קוגנטיבי התנהגותי) מסייע בסיטואציות מסוימת להתמודדות עם כאבים כרוניים, כמו גם היפנוזה ומיינדפולנס. הספרות המדעית הקלאסית הראתה את יעילות הדיקור הסיני (אקופונקטורה); אומנם אנחנו לא יודעים בדיוק כיצד היא עובדת, הרופא הסיני מתכנן את הטיפול על פי מסלולי האנרגיה בגוף, זו לא המחשבה המערבית, אך בסופו של דבר התוצאה היא טובה, ומחקרים הראו כי מדובר בטיפול יעיל להתמודדות עם מיגרנה לאורך זמן".

טיפולים אלטרנטיביים כחלק מהמענה לטיפול במיגרנה כוללים בין היתר טיפולים טבעיים כמו ויטמין B2, מגנזיום, קו־אנזים Q10 וצמחי מרפא, טיפולים לא תרופתיים כמו ביופידבק ואימוני הרפיה המסייעים בהתמודדות עם הכאב או בשליטה בכאב ובתגובת הגוף ללחץ. גם שינויים באורח החיים יכולים לא אחת להפחית התקפי מיגרנה או למנוע אותם, כמו פעילות גופנית, הימנעות ממזונות המעוררים מיגרנות, הקפדה על ארוחות בזמנים קבועים ושתייה מרובה, הקפדה על שינה בשעות קבועות וכיוצא באלה. הרפואה האלטרנטיבית מספקת מענה הן למניעה של התקפי מיגרנה והן כטיפול. "הרפואה הסינית לצורך העניין היא רפואה מונעת, אך אפשר להשתמש בה גם כטיפול נקודתי תחילה ולאחר שמגיעים לפתרון להתקדם לטיפול המשכי, שנועד לשמר את המטופל על מי מנוחות, כדי שלא יתעוררו התקפים חדשים", מסביר ד"ר מוסק. התאמה של טיפול בכלל ובפרט טיפול אלטרנטיבי צריכה להיעשות באופן אישי לכל מטופל ומטופל. "יש למשל אנשים שמתמודדים עם מרכיב שרירי בכאב, כלומר הכאב הוא עצבי וסביב הכאב מתפתחת מעין תפיסות שרירית, השרירים כואבים. במיגרנה זה בא לידי ביטוי פעמים רבות בכאבי צוואר ושכמות. במקרים אלו ניתן לטפל בכאב דרך עבודה על המרכיב השרירי באמצעות עיסוי כמו שיאצו, טווינה, כירופרקטיקה או אוסטאופתיה. כלומר טיפול בטכניקה שפועלת על המערכת השרירית. לעומת זאת, אם למשל ישנן חרדות שמלוות את הכאב, הבסיס יכול להיות התנהגותי, למשל שימוש בטכניקות כמו CBT, ביופידבק או היפנוזה".

חשוב להכיר את כל האפשרויות

הרפואה האלטרנטיבית לא בהכרח מסייעת לכל אחד ובמקרים רבים יש יתרון משמעותי לטיפול התרופתי, כמו למשל במקרה של מיגרנה כרונית שדורשת טיפול לאורך זמן, אך חשוב מאוד להכיר את האפשרויות האחרות ובסופו של דבר לשלב בין הטיפול התרופתי הקונבנציונלי לרפואה האלטרנטיבית. כך למשל רכיבי תזונה, במיוחד ויטמין B12 ומגנזיום יכולים להוות אופציה טובה לחולים עם מחלות רקע שנוטלים תרופות במקביל או חולים שאינם יכולים לסבול תופעות לוואי של תרופה לטיפול במיגרנה, וגישות התנהגותיות יכולות להינתן כתוספת לטיפולים השוטפים ולא אחת באות לידי ביטוי בשיפור קליני.

"חובתו של הרופא לעשות כל שהוא יכול למען החולים שלו ולהשתמש בכל כלי אפשרי, כל זמן שהוא לא מזיק. להרחיב את הכלים ואת היריעה, ובהחלט אפשר לשלב בין הדברים", מסכם ד"ר מוסק.

האמור אינו מהווה המלצה ו/או ייעוץ רפואי כלשהם. להמשך בירור יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת


מקורות נוספים:

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

טבעי שתשאלו - רופאים ומטופלים מדברים על מיגרנה

טבעי שתשאלו - רופאים ומטופלים מדברים על מיגרנה

עד כמה נפוצה המיגרנה בישראל? מחקר ישראלי חדש מציג תוצאות מפתיעות

עד כמה נפוצה המיגרנה בישראל? מחקר ישראלי חדש מציג תוצאות מפתיעות