בין מניעה להקלה: גישות נפוצות לטיפול במיגרנה

Getty images: PeopleImages

לא קל לחיות עם מיגרנה, אך טיפול מונע נכון יוכל להפחית את תדירותם וחומרתם של ההתקפים. וגם: כל הדרכים שיעזרו לכם להקל על הכאבים, כבר עם הסימן הראשון

גם כיום, מציאת הטיפול הנכון למחלת המיגרנה ממשיכה להוות אתגר. החדשות הטובות הן שככל שתהיו יותר מעורבות ומעורבים ותשוחחו עם הרופאים שלכם, כך תגדילו את הסיכויים לנהל טוב יותר את המיגרנה, ותוכלו לשלוט בה, במקום לתת לה לשלוט ולשבש את חייכם. הטיפול במיגרנה נחלק לשני סוגי טיפול עיקריים: מניעה והקלה.

מניעה: הפחתת התדירות והחומרה

אם אתם סובלים מיותר מארבעה ימי מיגרנה בחודש, או אם ההתקפים שאתם חווים הם ארוכים מאוד או גורמים לירידה משמעותית באיכות חייכם, נסו לשקול טיפול מונע שיפחית את תדירות וחומרת ההתקפים. כמובן שיש להתייעץ עם הרופא שלכם ולקבוע יחד איתו את תכנית המניעה המתאימה ביותר עבורכם. טיפולים מניעתיים כוללים תרופות מרשם, הנלקחות בכדורים יום-יומיים וכן טיפולים לא-תרופתיים מסוגים שונים.

הקלה: תרופות, תוספי תזונה ועוד

התרופות שבשימוש כיום פותחו במקור כתרופות לטיפול במצבים רפואיים שונים ונמצאו כיעילים כטיפול מניעתי במיגרנה, ולכן משמשים כיום לטיפול מניעתי למיגרנה. בין היתר, תרופות היעילות הינן התרופות הבאות:

  • חוסמי בטא - סוג התרופות השכיח ביותר למניעת מיגרנה. טיפול מסוג זה אמור להוריד את מספר ההתקפים למינימום האפשרי, ולאפשר למטופל לחזור לחיי שגרה מהר ככל שניתן. מחקרים שבוצעו על חוסמי בטא מצביעים על ירידה בתדירות ההתקפים אצל כ-50% מהמטופלים שקיבלו אותן.

  • נוגדי דיכאון - טיפול מנע נוסף הוא שימוש בתרופות ממשפחת נוגדי דיכאון, אשר הוכחו כיעילים בטיפולם למניעת מיגרנה, וזאת ללא קשר ישיר לדיכאון.

  • תרופות אנטי אפילפטיות - מדובר בתרופות ממשפחת התרופות המשמשות גם לטיפול באפילפסיה, אשר הוכחו כיעילות בהחלט לעזור גם במניעת מיגרנה.

  • תוספי תזונה - חוץ מנטילת תרופות ושינויים בתזונה ובאורח החיים, ישנם תוספי תזונה שהוכחו כמסייעים במניעת ההתקפים, או לפחות עוזרים בהחלשת עוצמתם ובצמצום התדירות שלהם, ביניהם: מגנזיום, ברזל, ויטמיני B וחרצית ריחנית.

  • טיפולים התנהגותיים - מחקרים מצאו כי טכניקות הרפיה למיניהן, ביניהן: מדיטציה, דמיון מודרך וביופידבק הוכחו כיעילות לטיפול במיגרנות. הביופידבק מבוסס על הרעיון שביכולתנו להפסיק את כאבי הראש באמצעות הרגעה והרפיה. את השיטה הזו שווה לשלב יחד עם טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי־התנהגותי או בעזרת טכניקת המיינדפולנס, שעוזרת לאדם לחשוש פחות מהכאב ובעקבות כך לסבול פחות.

  • CBT - זהו טיפול מומלץ נוסף בתחום ההתנהגותי, שמטרתו לטפל בחרדה שמלווה את הסובלים ממיגרנות, ולעזור לסובל/ת לזהות את ההתקף ולמנוע או להפחית את עוצמתו דרך תרגילי הרפיה ופעילות גופנית מתאימה. טיפולים אלו מצריכים לסגל אורח חיים בריא ומופחת לחצים.

  • דיקור סיני - דיקור היא שיטה עתיקה של שימוש במחטים דקות להפחתת כאבים. בדיקור סיני הגוף שלנו משחרר חומרים נוגדי כאב טבעיים, שחלקם יעילים גם בטיפול במיגרנה.

  • בוטולינום טוקסין - לסובלים ולסובלות ממיגרנה כרונית נמצא שהזרקות מרובות של בוטוקוס לנקודות ספציפיות באזור הראש יכולות להועיל במידה מסויימת.

  • תרופות ספציפיות למנגנון המיגרנה - במחקרים מהשנים האחרונות, נמצאה קבוצת תרופות חדשה כיעילה בחסימת מנגנון היווצרות המיגרנה. משפחת הטיפול החדשה, הנקראת נוגדי CGRP, פועלת על תאי העצב המעורבים במנגנון המיגרנה ובכך משמשת כטיפול במניעה של מיגרנה. קבוצה זו הוכחה כיעילה ועם פרופיל בטיחות גבוה וברחבי העולם השימוש בו הולך וגדל.

הקליקו כאן להורדת האינפוגרפיקה על המיגרנה בפורמט PDF


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

טבעי שתשאלו - רופאים ומטופלים מדברים על מיגרנה

טבעי שתשאלו - רופאים ומטופלים מדברים על מיגרנה

עד כמה נפוצה המיגרנה בישראל? מחקר ישראלי חדש מציג תוצאות מפתיעות

עד כמה נפוצה המיגרנה בישראל? מחקר ישראלי חדש מציג תוצאות מפתיעות