תסמיני אסטמה בקרב ילדים עשויים להצביע על אלרגיה לבוטנים

תוכן רפואי נבדק על ידי Elaine K. Luo, MD

באופן גלובלי, אלרגיה למזון משפיעה על כ-2.5% מהאוכלוסייה, זאת על פי ארגון האלרגיה העולמי. בוטנים הם בין המזונות הנפוצים ביותר כגורמים לתגובות אלרגיות.

ילדים רבים הסובלים מאלרגיות למזון חיים גם עם אסטמה. אף על פי שחוקרים אינם יודעים עדיין מה הסיבה לכך, מצבים בריאותיים אלה מתקיימים במקביל בדרך כלל. למעשה, מחקר אחד שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics העריך כי יותר משליש מהילדים הסובלים מאלרגיות למזון סובלים גם מאסטמה.

בשנים האחרונות, נצפה עניין גובר בקשר שבין אסטמה לאלרגיה לבוטנים. ב-2015, התגלה לראשונה במחקר כי מטופלים צעירים רבים הסובלים מאסטמה רגישים לבוטנים אך אינם יודעים זאת.

התגלית הניעה את החוקרים לייעץ להורים לבדוק אלרגיה לבוטנים בילדים עם אסטמה. הם מציינים כי ילדים הסובלים מאלרגיה לבוטנים אינם צריכים לקבל תרופות מסוימות לטיפול באסטמה.

ד"ר רוברט קוהן (Robert Cohn), המחבר הראשי של המחקר, טען כי תסמינים רבים של אלרגיה לבוטנים ושל התקפי אסטמה הם זהים. תסמינים אלה כוללים צפצופים בנשימה, שיעול וקוצר נשימה. המחקר הוצג בכנס הבינלאומי של העמותה האמריקאית לבית החזה (American Thoracic Society - ATS) לשנת 2015.

על המחקר והקשר שבין אסטמה לאלרגיה לבוטנים

במסגרת המחקר, חוקרים ניתחו נתונים מ-1,517 ילדים ממרפאת ריאות ילדים בבית החולים Mercy שבטולדו, אוהיו.

החוקרים בחנו את טופסי הרישום של הילדים כדי לבדוק אם יש להם אלרגיה לבוטנים, ואם ביצעו בדיקת דם לרמת הנוגדנים מסוג אימונוגלובולין E (IgE). אם לילדים יש היסטוריה מתועדת של אלרגיה לבוטנים ורמות גבוהות של IgE, הם נחשבים כסובלים מאלרגיה לבוטנים. ילדים שקיבלו תוצאה חיובית אך לא דיווחו על אלרגיה לבוטנים לפני הבדיקה, סומנו כ"אין חשד".

במסגרת הבדיקה, מצאו החוקרים כי ל-11 אחוזים מהילדים הייתה היסטוריה של אלרגיה לבוטנים. כ-44 אחוזים נבדקו ל- IgE. מתוכם, 22 אחוזים הראו רמות גבוהות ו-53 אחוזים מהילדים ובני משפחתם לא חשדו בקיומה של רגישות לבוטנים.

מקרים של תוצאות חיוביות נבדלו זה מזה בקבוצות גיל שונות, אך שכיחותה של אלרגיה ידועה לבוטנים הייתה זהה בקרב קבוצות אלו.

המחקר הראה כי ילדים הסובלים מאסטמה עשויים להפיק תועלת מבדיקת רגישות לבוטנים, במיוחד במקרים שבהם קשה להשיג שליטה על הצפצופים בנשימה ועל השיעול, הסביר קוהן.

באיזה שלב על הילד להיבדק?

יש צורך במחקר נוסף על מנת שרשויות הבריאות יוכלו לגבש הנחיות ברורות לגבי השלב בו יש לבצע בדיקת אלרגיה לבוטנים בילדים עם אסטמה. בינתיים, ההורים יכולים לדון ביתרונות ובחסרונות של בדיקות אלרגיה עם הרופא של ילדם.

קוהן מייעץ להורים ולרופאים המבחינים בתסמינים של אלרגיה לבוטנים לשקול לבדוק את הילדים אם הם אינם מצליחים להשתלט על השיעול או על הצפצופים. גם אם נדמה שהילד אכל בוטנים בעבר ולא קרה דבר, לעיתים יש בלבול בין תגובות אלרגיות לתסמינים אחרים.

"אני לא חושב שילדים עם אלרגיה לבוטנים יאובחנו בטעות כחולי אסטמה. התרחשות הפוכה סבירה יותר. ילדים עם אסטמה עשויים שלא להיות מאובחנים עם רגישות לבוטנים", טען קוהן.

כל אלרגיה יכולה להיות גורם מעורר של התקף אסטמה. ייתכן גם שאלרגיה לבוטנים או תגובה אנפילקטית יאובחנו בטעות כהתקף אסטמה. תגובות אלרגיות לבוטנים בדרך כלל חמורות יותר מהתקפי אסטמה, ואינן מגיבות לתרופות הרגילות לטיפול באסטמה. חשש נוסף הוא כי תרופות לאסטמה עלולות שלא להתאים לילדים עם אלרגיה לבוטנים.

 עם זאת, ייתכנו חסרונות בבדיקת אלרגיה לבוטנים אצל ילדים שאינם מציגים תסמינים.

הבדיקות הקיימות לגילוי אלרגיה לבוטנים מדויקות בדרך כלל, אך הבדיקות עשויות לעיתים להציג תוצאות חיוביות כוזבות בילדים שאין להם אלרגיות. בדיקות מיותרות עלולות להוביל להגבלות תזונתיות בלתי רצויות וללחץ בקרב המטופלים ובני משפחתם, בנוסף לעלויות בריאות גבוהות.

ד"ר ג'ייקוב קטן (Jacob Kattan), מרצה ביחידה לאלרגיה ולאימונולוגיה קלינית בילדים ב-Icahn School of Medicine שבבית החולים Mount Sinai, מתנגד לביצוע בדיקת אלרגיה לבוטנים בכל הילדים הסובלים מאסטמה.

"בדרך כלל איננו בודקים אלרגיה למזון כאשר ילד אוכל מזון כלשהו באופן קבוע ללא הופעת תסמינים אלרגיים נראים לעין, אשר בדרך כלל צפויים להתרחש בתוך שעתיים מאכילת המזון המזיק", אומר קטן.

הוא טוען כי הערכה או המשך בירור על ידי רופא עשויה להועיל, אך הוא אינו ממליץ על בדיקות נרחבות לאלרגיות למזון על ידי רופאים שאינם בעלי ניסיון רב בניהול אלרגיות מסוג זה.

הקליקו כאן להורדת האינפוגרפיקה של אסטמה בפורמט PDF


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא