אומנות והטיפול בבן משפחה

אמנות מאפשרת דרך יצירתית להפעלת אזורים מתפקדים במוח ומאפשרת שפה נוספת לביטוי עצמי
Getty Images: Alistair Berg

"העובדה שאין מרפא למחלות הדמנציה, לא אומרת שאין מה לעשות" מסבירה נעמה צור, מטפלת באמנות שממשיכה להגיע למטופלים תחת התו הסגול גם בזמן קורונה, "דרך היצירה ניתן בהחלט לסייע למתמודדים עם דמנציה ובני משפחתם"

"אמנם במחלות הדמנציה יש רק חולה אחד, אך בפועל היא "מחלה משפחתית" שעשויה ממש לפגוע במרקם המשפחתי ובוודאי לפגוע באיכות החיים של המטופל ומשפחתו הקרובה, בעיקר בן המשפחה המטפל. זו קבוצת מחלות זחלנית ואכזרית, היוצרת בקצב שלה מחיקה קוגניטיבית שמקשה מאוד על שמירת הקשר עם בן המשפחה המתמודד עמה," מסבירה נעמה צור, מטפלת באמנות בגיל המבוגר, בעלת תואר שני בגרונטולוגיה ומשלבת כלים מעולם הטיפול היונגיאני.

"למרות הקושי, לא ניתן להפריז בחשיבות השמירה על הקשר עם בן המשפחה ואף במציאת דרכים חלופיות ויצירתיות לשמירתו. לא פעם העובדה שאין מרפא למחלות הדמנציה מרפה את ידיהם של בני המשפחה המטפלים, אבל זה לא אומר שאין מה לעשות. למעשה יש מה לעשות ואפשר לשמר ולהפעיל את החלקים שעדיין שמורים במוח ואף לשמור על איכות החיים."

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



"אי אפשר להפריז בערך השמירה על דרכי תקשורת עם המתמודדים בדמנציה," נעמה צור, גרונטולוגית מטפלת באומנו בגיל המבוגר (צילום: פרטי)


"לבני המשפחה, שחווים אתגר לא פשוט, יש מרחב פעולה יחסית גדול שרבים מהם לא מכירים," מוסיפה נעמה. אני מביאה את האמנות לעזר, באמצעותה ניתן להפעיל את החלקים הלא מילוליים שיחסית נשמרים לטווח ארוך, להרחיב את אפשרויות הקשר ולעשות שימוש ביכולות שעדיין קיימות ולשמר אותן ולחזק את תחושת המסוגלות. האומנות מאפשרת דגש על מה שיש ולא על מה שאין, ככה אנחנו יוצרים אלטרנטיבה לתסכול שחייב למצוא גם את הדרך החוצה. זהו תהליך שמשלב עשיה וטיפול בהתאם לתחומי העניין של המטופל ומצבו ועושה שימוש במוסיקה, התבוננות בציורים, באלבומי משפחה, התנסות בציור ועוד ובעזרתם מעורר חוויות חיוביות וגם תוצר אמנותי."

כלים שלובים: אמנות הטיפול והטיפול באמנות

"למעשה ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות עוד לפני שידעתי שיש מקצוע כזה," מספרת נעמה, שאוטוטו מציינת 20 שנות ניסיון בתחום. "ואז גיליתי את המסלול לטיפול באומנות. בדרך זו נפתחת אפשרות יצירתית להרחיב את הדרכים לתקשר עם בני המשפחה בתקופה שהתקשורת איתו נעשית מוגבלת. לצורך הטיפול אין צורך בכישרון או נטייה לאומנות, אני מגיעה אל המטופלים ובהתאם לקשר שנוצר בינינו, לאדם ולמצבו אני בונה תכנית טיפול אישית. הזמן הטיפולי הזה מאפשר לבן המשפחה הפוגה קלה ביום הטיפול וגם ליהנות מהפירות של היצירה והביטוי של בן המשפחה."

"כבר שנתיים שאני עובדת עם אדם בן 82 שכבר נמצא בשלבי דמנציה מתקדמים, כרגע אנחנו בתהליך של יצירה על בסיס ציור קיים. הוא לא זוכר את מה שקורה ביומיום, אבל המוזיקה שמלווה את היצירה יוצרת אצלו טריגרים שמזכירים לו כל הזמן את תהליך היצירה שלו ולכן הוא זוכר מהן התוספות שלו לציור ולמה הוסיף אותן וזה מאוד משמעותי. לאורך התקופה, בני המשפחה שעוקבים בעניין אחרי התהליך, מדווחים שיש שיפור במצבו, שמצב רוחו יותר טוב מאז שהתחיל בעיסוק באומנות. הסיבה פשוטה - אומנות מגרה פעילות מוחית באזורים שעדיין פעילים. המעורבות בתהליך היצירתי משמרת את החלקים השמורים שאין להם דרך להתבטא ביומיום."

"האומנות מציתה אצל המטופל משהו שהמחלה מכבה" Getty images: mihailomilovanovic


"המחלה מתקדמת בקצב שלה, גם אם באופן איטי וזחלני, אבל תהליך היצירה מצליח לחדור דרך המחלה בוודאי בשלביה הראשוניים ולא פעם גם המתקדמים. העבודה עם מטפל מאפשרת תיווך, הנגשה והדרכה וגם מסייעות לשמר מיומנויות חברתיות ותקשורת בין-אישית. המעורבות בתהליך יצירתי נותן למטופלים להרגיש שוב את עצמם היצירתי, הנוכח, החי, זה מצית משהו אצלם שהמחלה מכבה. במידה מסוימת יש המון בדידות בדמנציה והאומנות מאפשרת גשר ליציאה ממנה," מסבירה נעמה.

בזמן הקורונה הטיפול נותן גם מענה לבדידות

"בתקופת הקורונה אני מוצאת את הטיפול אפילו חשוב יותר מאשר בזמן שגרה אם זה בכלל אפשרי," אומרת נעמה. "הסגר הראשון תפס אותי לא מוכנה ולא ראיתי את המטופלים שלי. חזרתי לטפל ברגע שאפשר היה ולצערי אפשר היה לראות נסיגה אצל חלקם, אבל החזרה לתהליך העבודה התקבלה בברכה ואפילו הקלה," אומרת נעמה.

"הבדידות והצורך בתקשורת בלתי אמצעית, לא זום או וואטסאפ, הביא גם לא מעט עבודה עם מבוגרים שאינם מתמודדים עם דמנציה ומחפשים נתיב יצירתי גם להפגת הבדידות וגם לתחושת עשייה. בתהליך בניית הקשר, אני מאפשרת תהליך של התבוננות פנימה ופותחת פתח לעבודה רגשית. לכל אדם אני מתאימה טיפול שרלוונטי לו ומאפשר תחושת מסוגלות, אופטימיות, חוויות חיוביות והתבוננות על החלק המלא של הכוס. גם מעבר לערך הטיפולי, להתארגנות סביב האירוח ולעבודה בבית, בסביבה המוכרת, יש משמעות. אבל החלק המהותי בעיני הוא שהטיפול באומנות משאיר את האדם עם תוצרים שיש לו לגביהם תפיסה של תהליך ובתקופת חייו זו יש בכך המון כוח," מסכמת נעמה בחיוך.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

בין מערכת ברעב ותועלת המטופלים: נקודת המבט של מנהלי מוסדות השיקום

בין מערכת ברעב ותועלת המטופלים: נקודת המבט של מנהלי מוסדות השיקום

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן