טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

Getty Images: PeopleImages

פעמים רבות הדרך להקל על החודשים האחרונים בחייו של מטופל הם באמצעות טיפול תומך שנועד לשפר את איכות החיים של החולה וגם של בני משפחתו המטפלים – כל מה שחשוב שבן משפחה ידע על אפשרות הטיפול הפלאטיבי

טיפול פליאטיבי, ובעברית תומך, הוא תחום רפואי בפני עצמו שמטרתו טיפול מותאם למתמודדים עם מחלות קשות, בין אם הן חשוכות מרפא ובין אם לאו. עבור מרבית הציבור טיפול פליאטיבי נקשר עם "טיפול סוף חיים", אלא שלמעשה זהו תחום טיפולי שנועד לשפר את איכות חייו של החולה במצבי מחלה מתקדמים ואת איכות חיי משפחתו בני משפחתו.

חולים אלה עשויים לסיים את חייהם בסבל רב והטיפול נועד לאפשר לחולים לנהל חיים עצמאיים ומכבדים ככל האפשר בביתו של המטופל או בבית החולים לפי בחירתו ולצמצמם עד כמה שניתן את הכאב. החולים ובני משפחותיהם הם חלק בלתי נפרד מתהליך קבלת ההחלטות הטיפוליות שנועדו לבניית מערך טיפול התואם את ההעדפות וערכיו האינדיבידואלים של המטופל וללא התערבות רפואית שאינה נחוצה, לא על מנת להאריך חיים ובוודאי שלא על מנת לקצרם.

בעוד שטיפול רפואי מכוון שיפור המצב הרפואי ומתמקד באבחנה הרפואית, טיפול פליאטיבי מכוון לשיפור חייו של המטופל ולהקלת הכאב, המתח והתסמינים. הטיפול מתמקד בצרכי המטופל בהיבטים טיפוליים רב תחומיים: רפואי, סיעודי, רוחני, חברתי ופסיכולוגי.

למי ניתן טיפול פליאטיבי?

בישראל הטיפול הפליאטיבי עדיין מצומצם יחסית למדינות מפותחות אחרות. הטיפול ניתן לחולים שמחלתם, או השלב אליו הגיעו במחלתם, אינם ניתנים לריפוי. במצבים אלה הדרך הטובה ביותר להקל היא באמצעות הקלת התסמינים. הטיפול ניתן לחולים במחלות כמו: סרטן, אי ספיקת לב חמורה, מחלת ריאות כרונית, כשל בכבד, אי ספיקת כליות, שבץ מוחי קשה, מחלת עצבים ניוונית מתקדמת וחולים מחוסרי הכרה.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



לאפשר לחולה סביבה מיטבית וטיפול שנועד לשפר את איכות החיים אם אפשר גם בבית
לאפשר לחולה סביבה מיטבית וטיפול שנועד לשפר את איכות החיים אם אפשר גם בבית Getty Images: KatarazynaBialasiewicz


חוק החולה הנוטה למות, שנחקק ב-2005 ונכנס לתוקפו בשנת 2007, מאפשר לדרוש או להימנע מטיפול רפואי וגם להפסיקו בהתאם לרצון המטופל ומאפשר לאזרחים ישראליים לקבוע מראש בעודם כשירים לגבי רצונם, או אי רצונם, בטיפולים מאריכי חיים. בנוסף מאפשר החוק להימנע מטיפול רפואי לחולה סופני, שמוגדר בחוק כחולה, ללא הבדל גיל, שלא נותרו לו יותר משישה חודשים לחיות גם אם יקבל טיפול תרופתי.

החוק מאפשר לחולה לבחור היכן ירצה לסיים את חייו ומחייב את קופות החולים להציע שירות פליאטיבי (הכולל צוות גרעיני של רופא, אחות ועובדת סוציאלית שעברו הכשרה) בביתו של החולה, בהנחה שניתן, או אחד מההוספיסים האשפוזיים ברחבי הארץ.  כך ניתן להקל על חולה בשלבים סופניים של מחלתו ולאפשר לו לסיים את חייו בקרבת האנשים המשמעותיים בחייו ובדרכו ולפי רצונו.

למה נועד טיפול פליאטיבי?

חולים סופניים בשלבים האחרונים של מחלתם, מתמודדים קושי פיזי עצום, הכולל התמודדות עם סימפטומים שונים כמו: כאב, בחילות, עייפות, קוצר נשימה וחוסר תאבון, תופעות לוואי של הטיפול הרפואי, חרדות ודיכאון. אליו מתווסף הקושי הנפשי גם בהתמודדות עם הקשיים הפיזיים, וגם עם חששות שונים הנובעים מגורמים שונים ואינדיבידואליים, כמו: אבדן יכולות, קרבתו של המוות, תחושת בדידות, כעס, הפרידה מאהובים. כל אלה יוצרים לא פעם מתח וחרדות עצומים אצל המטופל וההתייחסות אליהם כחלק מהטיפול מסייעת ומקלה על החולה ובני משפחתו.

מטרות הטיפול הפליאטיבי:

  • הקלת כאב
  • לאזן באופן אופטימלי של סימפטומים
  • ללמוד לקבל את המוות כחלק טבעי מהחיים
  • לשלב היבטים נפשיים ורוחניים בטיפול בהתאם לאמונתו ורצונו של החולה
  • לסייע לקיום חיים פעילים ככל הניתן של החולה עד מותו
  • סייע של הצוות בהתמודדות של בני המשפחה המטפלים
  • לשלב את רצונות וצרכי החולה כחלק מתהליך קבלת ההחלטות
  • לשפר את איכות החיים
הצוות הרפואי קשוב לרצונות ולמערך האמונות של המטופל ובני משפחתו
הצוות הרפואי קשוב לרצונות ולמערך האמונות של המטופל ובני משפחתו Getty Images: FatCamera


איך מתחילים בטיפול פליאטיבי?

בישראל רופא רשאי להפנות לטיפול פליאטיבי את מטופליו בהתאם לקריטריונים רפואיים ועל קופת החולים לאפשר טיפול פליאטיבי בזמינות מלאה של 24 שעות, 7 ימים בשבוע בבית או בהוספיס אשפוזי. לעיתים מחלקת האשפוז בבית החולים מציעה טיפול פליאטיבי, אך עדיין רבים בתי החולים ובתי אבות סיעודיים בהם עדיין השירות לא הוטמע.

תחילת הטיפול היא במפגש הראשוני של המטופל ובני משפחתו והצוות המטפל. מכיוון שטיפול פליאטיבי נועד להגיע לאיזון אופטימלי סימפטומים תוך שמירה על נוחות מרבית של המטופל, חשוב להבין את הסימפטומים של המטופל לאשורם. כך יוכל הצוות להציע דרכי טיפול אפשריות.

הטיפול הפליאטיבי נעשה בהתאם לרצונותיו ואמונותיו של המטופל ועל הצוות להבין את רצונותיו של המטופל ולהסביר למטופל ובני משפחתו על כל האפשרויות המתאימות העומדות בפניהם.

רק אז נבנית תכנית הטיפול שתביא בחשבון את הטיפול המיטבי לאור רצונותיו של החולה ומטרתה לסייע להגיע להשלמה גם בתהליך הפרידה הן של המטופל והן של בני המשפחה.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

בין מערכת ברעב ותועלת המטופלים: נקודת המבט של מנהלי מוסדות השיקום

בין מערכת ברעב ותועלת המטופלים: נקודת המבט של מנהלי מוסדות השיקום

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן