כיצד תשמרו על ילדיכם מפני כווייה, בעיקר בחורף

Getty Images: dorioconnell

ילדים נמצאים בסיכון מוגבר לכוויות, בעיקר בחודשי החורף. מהן פעולות המנע ומתי לקחת לבית החולים

ילדים נמצאים בסיכון מוגבר לכוויות, בעיקר בתקופת החורף. מדי שנה, אלפי ילדים בישראל מגיעים לחדרי מיון בגלל כוויות. בני 4-0 הם הנפגעים העיקריים. יש לכך כמה סיבות, ובהן חימום הבית ושימוש מוגבר בנוזלים חמים. כווייה היא פגיעה בעור או ברקמה אחרת אשר נגרמת בעיקר ממגע עם חום (למשל אש או נוזלים ומוצקים חמים/ רותחים)/ כימיקלים/ חשמל או מחשיפה לשמש (קרינה אולטרה-סגולה). היא מתבטאת בעור אדום/ לבן/ מתקלף/ חרוך, שלפוחיות ונפיחות, ועלולה להכאיב מאוד.

כוויות מסווגות לפי העומק שאליו חדרו ושטח הגוף שכיסו. נהוג לחלקן לשלוש דרגות: כוויות מדרגה ראשונה פוגעות רק בשכבה החיצונית של העור (האפידרמיס). כוויות מדרגה שנייה פוגעות גם בשכבה שמתחתיה (דרמיס). כוויות מדרגה שלישית פוגעות בשכבות העור העמוקות. כוויות עמוקות נרפאות לאט יותר ונוטות לגרום לסיבוכים כמו זיהומים וצלקות. הן קשות יותר לטיפול ועשויות לדרוש השתלות עור. כוויות עמוקות מאוד מסכנות חיים ועשויות להצריך קטיעה.

כוויות מדרגה ראשונה בכל מקום בגוף או כוויות מדרגה שנייה שרוחבן פחות מ-7.5-5 סנטימטרים – נחשבות לכוויות קלות. כוויות מדרגה שלישית, או כוויות מדרגה שנייה שרוחבן מעל 7.5-5 סנטימטרים, או כוויות מדרגה שנייה בידיים, ברגליים, בפנים, במפשעה, בישבן או מעל מפרק מרכזי – נחשבות לכוויות קשות.

כאשר הכוויות מכסות שטח גוף נרחב ופוגעות בשכבות העור העמוקות, מערכת החיסון עלולה להגיב לכך בהגזמה, לייצר דלקתיות חריפה וכך להחמיר את הפגיעה בגוף, ובעיקר באיברים כמו הלב, הריאות, המוח והכליות. בנוסף, בשל הפגיעה בעור (המחסום המגן של הגוף), עולה הסיכון לחדירת מזהמים.

הסיבות העיקריות לכוויות אצל ילדים בחורף

אלפי ילדים בישראל מגיעים מדי שנה לחדרי מיון בגלל כוויות. בחודשי החורף, כוויות הן הפגיעות השכיחות ביותר בקרב ילדים, בעיקר בני 4-0 (הם מהווים כ-80% מנפגעי הכוויות). רובם נכווים בביתם, בדרך כלל במטבח או בסלון. מהן הסיבות לכך?

בחודשי החורף, רבים מחממים את ביתם ומשתמשים יותר בנוזלים חמים/ רותחים – אם זה לשתייה, בישול ורחצה. ילדים, בעיקר בגיל הרך, אינם נשמרים ממקורות הסכנה הללו ואף עלולים להתקרב אליהם, ולכן נמצאים בסיכון להיכוות. הוריהם לא תמיד מודעים לגודל הסכנה ולצורך בפעולות מנע. נמצא כי רבים מהילדים שאושפזו בגין כווייה היו בקרבת מבוגר או במרחק ראייה ממנו. מכך משתמע כי הבעיה אינה בהשגחה אלא דווקא במניעה.

נוזל חם: הסיבה העיקרית לכוויות אצל ילדים היא נוזל חם (שלושה מתוך חמישה ילדים שמגיעים למיון עקב כווייה); מקורו למשל בשתייה חמה, סירים עם תבשילים, מים חמים או רותחים (למשל באמבטיה, במקלחת במיחם או קומקום). מכיוון שביחס למבוגרים עורם של תינוקות ופעוטות הוא דק ועדין מאוד, ושטח הפנים היחסי שעליו הנוזל נשפך הוא גדול יותר, הוא יכול לחדור לשכבותיו הפנימיות בקלות ובמהירות ולגרום לפגיעה חמורה. ​כך, כווייה שתגרום למבוגר לתחושה לא נעימה עלולה להוביל לאשפוז ממושך של ילד, שבועות עד חודשים, ואף לניתוחים וצלקות.

אש: שימוש בקמין ותנורי חימום, בעיקר כאלו שכוללים אש גלויה (כגון ספירלה, גז ומפזרי חום), הנחתם ליד חפצים דליקים (כגון וילונות, ספות ושמיכות), ייבוש בגדים על מכשירי חימום, השארת נרות דולקים ללא השגחה – גם הם מעלים את הסיכון לסכנה ודליקה בקרבת ילדים.

סיבות עיקריות נוספות לכוויות ביתיות אצל ילדים, שאינן קשורות לחורף, הן חומרים כימיים וחשמל.

חומרים כימיים: חשיפה לכימיקלים שנפוצים בבית, ובעיקר תכשירי ניקוי שמכילים חומרים כגון חומצות ובסיסים, מעלה את הסיכון לצריבה וכווייה. משקי בית רבים שומרים תכשירי ניקוי מתחת לכיור או במקומות נמוכים אחרים וכך ילדים יכולים לגשת אליהם בקלות ולהיפגע.

חשמל: ילדים, בעיקר קטנים, מסתקרנים דווקא מדברים מסוכנים ואוהבים לבחון אותם ולגעת בהם. אין זה מפתיע אם כן כי הם הנפגעים העיקריים מחשיפה לזרם חשמלי עקב מגע עם מקור חשמלי בבית; כאשר זרם שכזה, בעל אנרגיה גבוהה, עובר בגוף – הגוף ממיר אותו לחום וכך גורם לכווייה.

כיצד ניתן למנוע?

הרחקת מקור הסכנה היא המניעה הטובה ביותר. ריכזנו עבורכם כמה כללי בטיחות פשוטים שיסייעו לכם להגן על ילדיכם מפני כוויות בבית: 

  1. התקינו גלאי אש.
  2. התקינו מגנים על שקעי החשמל והדריכו את הילדים להתרחק מחשמל.
  3. הרחיקו משקאות חמים/ רותחים ואל תשתו משקה חם/ תבשלו בעת נשיאת תינוק.
  4. הרחיקו קומקום/ מיחם/ פלטת שבת מקצה השיש.
  5. בשלו על הכיריים הפנימיות והרחיקו ידיות של סירים ומחבתות שנמצאים עליהן.
  6. אם יש לכם קמין – גדרו אותו.
  7. אל תשאירו נרות דולקים, תבשילים חמים, כיריים פועלות, מכשירי חימום וכדומה ללא השגחה, וודאו שאין חפצים דליקים (כגון וילון) לידם.
  8. אל תייבשו בגדים על מכשירי חימום.
  9. מומלץ לא להשתמש בתנורי חימום כגון ספירלה, גז ומפזרי חום.
  10. מדדו את טמפרטורת המים באמבטיה לפני הכנסת תינוק אליה (הטמפרטורה הרצויה היא 37 מעלות), ואל תיתנו לילדים קטנים להתקלח לבד, גם לא עם אחים גדולים.
  11. הרחיקו והסתירו חומרי ניקוי.
  12. הקפידו שגם הבית של סבא וסבתא יהיה מותאם ובטוח לילדים.
  13. הגנו על הילדים מפני חשיפה ממושכת לשמש. 

מתי לקחת את הילד לבית החולים?

  • כווייה גדולה/ עמוקה, כזאת שגודלה עולה על זה של כף היד של הילד.
  • כווייה בכל גודל שגרמה לעור לבן או חרוך.
  • כווייה בפנים, ידיים, זרועות, רגליים, כפות הרגליים או איברי המין שגרמה לשלפוחיות.
  • כל כווייה כימית או חשמלית.
  • אם נגרמו פציעות נוספות או תסמינים שמצריכים טיפול.
  • סימני הלם, כגון עור קר ודביק, הזעה, נשימה מהירה ורדודה, וחולשה או סחרחורת.
  • גילו של הילד מתחת לחמש.
  • הוא סובל ממחלות כגון סוכרת, מחלות לב/ ריאות/ כבד או מערכת חיסון מוחלשת.
  • הוא נשם עשן או אדים.

לסיכום, מודעות לסכנות, בייחוד בתקופת החורף, ופעולות פשוטות יכולות למנוע מילדים להיכוות. אנא היו זהירים ושמרו עליהם.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא