8 עצות להתמודדות עם חום גבוה בילדים

חום גבוה בילדים זהו מצב שיכול להיות מלחיץ מאוד עבור ההורים. מתי צריך לפנות לרופא, מהם הטיפולים הטבעיים ולמה מתכוונים כשאומרים חום עם "מצב כללי" טוב? כל הטיפים שיעזרו לכם להתמודד כשהילד שלכם סובל מחום גבוה

כאשר מד החום מצביע על 39 מעלות, אתם כהורים מקבלים חום בעצמכם. אין דבר מלחיץ יותר עבור הורים צעירים מלראות את הילד סובל מחום גבוה, שלעתים נדירות אף מלווה בפרכוסים והזיות. אולם, לא תמיד יש סיבה להיכנס ללחץ, ולעתים, על אף החום הגבוה, המצב הכללי של הילד הוא טוב וניתן להתגבר על המכשול בעזרים ביתיים או מורידי חום מותאמים לילדים כמו אקמולי או אקמולי פורטה. מה נחשב לחום גבוה ומהם חוקי האצבע שיעזרו לכם להתמודד עם המצב? כל התשובות

מה נחשב לחום גבוה?

בדומה למדדי גוף אחרים שנשמרים קבועים, חום הגוף התקין נע בטווח צר של בין 36.6 ל- 37.6 מעלות צלזיוס. באופן פשטני - עליית חום הגוף היא חלק מפעילות מערכת החיסון נגד מצבי זיהום או במצבים של דלקת ללא זיהום ממקור חיצוני. חום הגוף מווסת על ידי חלק במוח הנקרא "היפותלמוס" שמעלה את חום הגוף בתגובה לחומרים מסוימים שמופרשים במצבי עקה (סטרס) שונים, כמו זיהום, התייבשות או פגיעה ברקמות מסוימות. כשמדובר בזיהום, עליית חום מסייעת לפעילות מערכת החיסון על ידי פגיעה ביכולת ההתרבות של פתוגנים (מחוללי מחלה).

חום גוף גבוה עלול להיות מסוכן ועליית חום קיצונית (מעל 40.5 מעלות) עלולה להיות מסכנת חיים בטווח המידי עקב פגיעה בתפקוד חלבונים בגוף. 

על מנת לעזור לכם להתמודד עם הופעת חום גבוה – ריכזנו כאן את שמונה עצות להתמודדות עם חום. לגזור ולשמור:

1. לבחון את המצב הכללי ולא רק את החום

כאשר מדובר בחום בילדים, החום עצמו הוא לא המדד היחיד אותו בודקים: לצד החום ישנו מדד אחר שנועד להעריך את חומרת מצבו של הילד, והוא נקרא "מצב כללי". זהו אמנם שם כללי, אך הוא מתייחס לחיוניות של הילד, היכולת שלו לפעול וליהנות ממשחק, צריכת המזון והשתייה וכדומה. ילד חיוני עם חום גבוה מדאיג פחות מילד עם חום נמוך יותר אך שסובל גם מקושי באכילה ושתיה ובטח אם אינו מגיב לסביבתו.

2. לפנות לרופא בעיתוי הנכון

ישנם מצבים שמחייבים פניה לרופא, כמו לדוגמה חום גבוה מ- 38 מעלות במדידה רקטלית אצל תינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים,  או חום גבוה מ-38.9 מעלות במדידה רקטלית בתינוקות בני 3-6 חודשים. בילדים כדאי לפנות לרופא במצבים בהם החום הנמשך מעל לשלושה ימים, במקרים בו הוא מלווה בהקאות, כאבי בטן או כאבי ראש, או במצבים בהם הילד נראה אפטי והוא אינו יוצר קשר עין.  אם ישנו ספק כלשהו או משהו חריג אצל ילדכם, יש להתייעץ עם צוות רפואי.

3. להיות ערניים למצב של פרכוסי חום

 פרכוסי חום מופיעים לרוב בקרב תינוקות וילדים עד גיל שש לערך. הם נגרמים עקב גירוי חשמלי במוח, מופיעים במצבים של עליית החום, ומתאפיינים בתנועות קצביות של הגפיים ולעיתים גלגול עיניים. למרות שפרכוסי החום עשויים להראות מבהילים, ברוב המקרים הם אינם מסכנים את בריאותו של הילד. מומלץ לפנות לבדיקת רופא מוקדם ככל האפשר לאחר ההתקף, כדי לוודא שהוא אינו מהווה אינדיקציה לבעיה רפואית מורכבת יותר.

4. לקחת תרופות להורדת חום

באם ישנו צורך ואין התוויות נגד, ישנן תרופות שונות ממשפחת משככי הכאבים ומורידי החום, כמו הפארצטמול, המיועדות להורדת טמפרטורת הגוף. תרופות אלה מותאמת לילדים בגילאים שונים והן מקלות על הכאבים ועל תחושת אי הנוחות הנלווים למחלה. הן ניתנות בצורות שונות, בסירופ או באבקה, במגוון טעמים אשר הופכים את נטילת התרופה לפחות מאיימת. 

5. לצרוך הרבה נוזלים

ישנן דרכים לא תרופתיות לטיפול בחום, כששמירה על הידרציה טובה, בין אם על-ידי שתייה או במתן נוזלים דרך הוריד, היא אחת מהן. כשחום הגוף עולה אנו נוטים לאבד יותר נוזלים, ושמירה על משק נוזלים תקין תסייע בזרימת הדם והסעת החום החוצה מן הגוף. בנוסף, מומלץ להקפיד על מנוחה ולבוש קל שימנעו יצירת חום עודפת ויסייעו באיבוד החום.

6. לווסת את החום עם אמצעים חיצוניים

ניתן להשתמש גם באמצעים חיצוניים לקירור הגוף, כמו הנחת קומפרסים קרירים או טבילה באמבטיה פושרת. אלה יסייעו בוויסות החום ויביאו להורדת חום מהירה יותר.

7. למלא אחר הנחיות הרופא

במידה וניתן מרשם לטיפול אנטיביוטי, חשוב להישמע להנחיות הרופא. ישנו דיון ער לגבי האופציה לסיים טיפול אנטיביוטי לפני הזמן. עד לאחרונה ההמלצה הגורפת היתה לסיים כל טיפול אנטיביוטי בגלל החשש מהתפתחות חיידקים עמידים. כיום, לאחר שנים של מחקר, ההמלצה שונתה ואומרת שיש מקרים שבהם ניתן להפסיק טיפול אנטיביוטי, כמו למשל במצב שבו תרביות חזרו שליליות לנוכחות של חיידק. בכל מקרה – אין להתחיל או להפסיק טיפול אנטיביוטי ללא המלצת רופא ובטח שאין ליטול אנטיביוטיקה של אדם אחר.

8. לנהל יומן "חום"

מדידה עצמאית של חום וניהול יומן מסייעים מאוד במעקב אחר המצב של הילד החולה. ישנם סוגים שונים של חום, ויש להם משמעות קלינית באבחון של סוג המחלה או המזהם. החום יכול להיות קבוע ואינו משתנה, משתנה על בסיס יומי, עם או ללא הגעה לחום הבזלי (החום הרגיל של המטופל). אם אתם סובלים מחום כבר מספר ימים וקבעתם תור לרופא – השתדלו להגיע מוכנים לאחר שהכנתם "יומן חום" שיתאר את הטמפרטורה לאורך מספר ימים, עדיף שתי מדידות ביום, בבוקר ובערב, כך תבטיחו את האבחון המדויק ביותר.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא