הכירו את עמותת מלב"ב: לדעת להתמודד עם אלצהיימר

Getty Images: FredFroese

עמותת מלב"ב, המתמחה בשירותים בקהילה לאנשים עם דמנציה ואלצהיימר, פועלת כדי לשפר את איכות חייהם של אנשים עם דמנציה ואלצהיימר, בסביבתם הטבעית. ד"ר זאב פרידמן, מנכ"ל מלב"ב, מספר מה ניתן לעשות ומהם חמשת הדברים שעל כל בן משפחה מטפל המתמודד עם דמנציה לדעת

"אחד הדברים הראשונים שצמחו עם מלב"ב היתה ההכרה ששיפור איכות חיי האנשים המתמודדים עם דמנציה תלוי לא רק בטיפול שהם מקבלים, אלא גם בסיוע לבני המשפחה המטפלים. מחשבה שהיתה פורצת דרך לא פחות מדרכי הטיפול שמיסד פרופ' ארנולד רוזין ז"ל שגם ייסד את העמותה," מסביר בחיוך זאב פרידמן, המנכ"ל של עמותת מלב"ב הפועלת לשיפור איכות חייהם של אנשים החיים עם דמנציה ואלצהיימר. "לבני המשפחה המטפלים יש חשיבות גדולה מאוד לטיפול והם זקוקים לארגז כלים, ליווי וסיוע, כי המיומנויות שהם נזקקים להם לא בהכרח טבעיות לנו. הן נרכשות וכאן אנשי
המקצוע יכולים לעזור מהותית."

דברים שרואים מכאן

"אני בכלל הגעתי ממקום קצת אחר," מספר זאב פרידמן. "בהשכלתי אני ד"ר לעבודה סוציאלית, במשך 20 שנה עבדתי כמנהל מינהל הרווחה ובריאות הציבור של עיריית ת"א-יפו, ואחר כך עוד 10 שנים כמנכ"ל המרכז הישראלי לאפוטרופסות. לפני שקיבלתי במאי השנה את העבודה, התחלתי לקרוא ולחקור ועולם שלם נגלה לפני, כשלקחתי את התפקיד זה היה מתוך אמונה באתגר החברתי החשוב הזה ומתוך שליחות שאין גדולה ממנה."

"כאשר מבינים שכל אדם שני מעל גיל 85 חי עם דמנציה, 17% מעל גיל 65, ולוקחים בחשבון את תוחלת החיים שמתארכת, מבינים שיש כאן קושי גדול שדורש התמודדות. לנושא בסדר גודל כזה נדרשת לא רק תכנית לאומית, אלא בעיקר משאבים וזה בדיוק מה שחסר. לתוך החוסר הזה נכנסת הפעילות של מלב"ב, שנועדה לסייע לאנשים החיים עם דמנציה. צריך להבין עד כמה הנושא הזה משמעותי, הרבה אנשים נמצאים בתוך המעגל הזה של הדמנציה, לא רק האדם עצמו, אלא גם כל בני משפחתו והסביבה הקרובה לו, השכנים, החברים – שנאלצים להתמודד עם הירידה בתפקוד הקוגניטיבי. השירותים שמלב"ב מספקת, נותנים הקלה חיונית לסביבה."

לאנשים עם דמנציה צרכים ייחודיים

"מלב"ב פועלת במתן שירותים שונים שנועדו לעכב עד כמה שניתן את תסמיני הדמנציה בהתאם לרמת התפקוד של המטופל. למלב"ב תכניות פעולה, יחידת מחקר ואנשי צוותים מקצועיים המפעילים את התכוניות יומיום, אם במרכזי היום שמפעילה העמותה ואם בבתי אבות ודיור מוגן, כמו גם בבתי המטופלים והשירותים כוללים גם שירותי סיעוד במידת הצורך. בנוסף פועלת העמותה לקידום המודעות ברמה הארצית והקהילתית על ידי מתן הרצאות ופיתוח טכנולוגיות למידה ויוזמות שונות בהתאם לצרכים המתעוררים ואנו פועלים כל הזמן להרחבת הפעילויות שלנו, כי הצורך בשטח קיים."

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

"להיות מנכ"ל מלב"ב זו שליחות שאין גדולה ממנה", זאב פרידמן במשרדי מלב"ב
"להיות מנכ"ל מלב"ב זו שליחות שאין גדולה ממנה" זאב פרידמן במשרדי מלב"ב

לפי זאב פרידמן ישנם 5 דברים שכל מטפל באדם החי עם דמנציה צריך לזכור: 

  • שינויים בזיכרון פוגעים בחיי היומיום – נסו לדמיין כיצד הייתם מרגישים לו הייתם בנעליו, הרי אנחנו מסתמכים על הזיכרון שלנו למרבית הפעילויות. הפגיעה בזיכרון פוגעת בשגרה ולפעמים יכולה להיות מאוד מבלבלת ולא רק למטופל, בעיקר כשהופעותיה אינן סדירות. אל תכעסו – לא על המטופל ולא על עצמכם, תהיו סבלניים גם כלפי עצמכם כמטפלים, הפגיעה בזיכרון לא פשוטה להתמודדות.

  • בעיות זיכרון עלולות לייצר פגיעה רחבה יותר – זיכרון הוא לא רק שאלה של אוריינטציה, הוא גם יכול לפגוע בפעולות שגרתיות שהן חלק מפעולות החיים, כמו: קושי בתכנון ופתרון בעיות או קושי להשלים מטלות מוכרות, בלבול של זמן ומקום, קושי בהבנת גירויים חזותיים, קושי לאמוד מרחק, בעיות בביטוי בכתב ובעל פה, קושי לעקוב אחרי שיחה, הנחת חפצים לא במקום וחוסר יכולת לשחזר. כדאי לשים לב גם לירידה ביכולת השיפוט, הישנות של מקרים של שיפוט לקוי ושינויים במצבי הרוח. עוד נקודה שיש לשים לב אליה היא הימנעות מפעילות חברתית, בדרך כלל בשל הקושי האישי והחברתי הכרוך במפגש.

  • לא המקום לתקן - כבר עם הופעת סימנים לבעיות קוגניטיביות חשוב לזכור לא לתקן. התיקון מעמת את המטופל עם הטעות ולרוב משפיע לרעה על המטופל ועלול לייצר לחץ מיותר. לכן חשוב מאוד לזרום עם המטופל וטעויותיו, זה יותר חשוב מהחתירה לאמת.

  • חשיבות האבחון המוקדם – אי אפשר להדגיש עד כמה כל שניה חשובה, עם כל שינוי, התחלה של תחושה לגבי הידרדרות קוגניטיבית מומלץ מאוד להתייעץ עם הרופא. התיעוד חשוב והרגישות של המטפל חיונית.

  • להתאים פעילות - הטיפול באנשים עם דמנציה ומחלותיה אינו פשוט ודורש אנרגיה פיזית ונפשית. חשוב לזכור שאתם כמטפלים לא לבד ולפנות לעמותות הפועלות בתחום. שירותים מקצועיים יכולים לשפר מהותית את איכות חייו של המטופל ושל המטפל.

מלב"ב - תעודת זהות

תחום עיסוק:

עמותת מלב"ב פועלת למען שיפור איכות חייהם של אנשים עם אלצהיימר ומחלות הדמנציה השונות ובני משפחותיהם. העמותה מלווה ומסייעת להם ולבני משפחותיהם בפעילות מיוחדת במרכזי יום, בבתי דיור מוגן, בבתי החולים עצמם, בפרויקטים שונים המיועדים לאנשים עם דמנציה, מחלקת מחקר ותכניות פעילות. מלב"ב פועלת להרחבת שירותיה בכל הארץ.

קצת על עמותת מלב"ב:

העמותה הוקמה ב-1981 ע"י פרופ' ארנולד רוזין ז"ל, ראש המחלקה הגריאטרית בשערי צדק ופורץ דרך בתחום הטיפול באנשים עם דמנציה וגב' לאה אברמוביץ', שתיבדל לחיים ארוכים, עובדת סוציאלית במקצועה. שניהם עבדו בשערי צדק וזיהו את הצורך המיוחד של אנשים דמנטיים שלא היו עבורם פתרונות בקהילה. עבודתם למען המטופלים הביאה לשיפור איכות החיים של האנשים החיים עם דמנציה, ובראשן אלצהיימר, וכללה גם את הבנת הקושי של הקר-גיברס. פרופ' רוזין היה נשיא העמותה עד למותו ב-2018 ותחת ניהולו פותחה שיטת מלב"ב לטיפול באנשים עם אלצהיימר ודמנציה לסוגיה. העמותה מפעילה ספקטרום נרחב ומגוון, קוגניטיבי, נפשי ופיזי של טיפולים ייעודיים לחולים, ליווי וסיוע באמצעות מערך אנשי מקצוע במרכזי יום, דיור מוגן וגם בבית.

פעילות העמותה:

מלב"ב מציעה של רצף של שירותים:

  • מרכזי יום – 4 מרכזי יום, 3 בירושלים ואחד בבית שמש: סל השירות של מרכזי היום כולל הסעות, פעילות וארוחות מתוך רצון לשפר את איכות החיים ולהעניק משמעו וסביבה תומכת. במרכזים מוצעים שירותים כמו: תרפיה, מוזיקה, מחול, עבודות יד, שיעורים והפעלה קוגניטיבית לשימור כישורים, בנוסף לתשתיות של מקלחות ושירותים מותאמים וכמובן צוות רב תחומי הכולל גרונטולוגים, פיזיותרפיסטים, מתנדבים, בנות שירות לאומי. השירות מחולק לפי רמות תפקוד והשירות והתכנים בהתאמה
  • סיוע וליווי בבית – מביאים לבתים שירות של מלב"ב שנותן גם תמיכה למשפחות בעזרת תרפיסטים בהתאם לצורך – דרמה, קריאה, ריפוי בעיסוק. שרות שפועל כרגע בירושלים, במרכז הארץ ובצפון ומתוכנן להתרחב.
  • סיוע וליווי בדיור מוגן – שירות בדיור המוגן, שירות ייחודי שכולל תרפיסטים במגוון תחומים שפועלים באופן קבוע כמה פעמים בשבוע בבתים לדיור מוגן.
  • שירותי סיעוד – שעות סיעוד בבתים של צוותי הסיעוד של מלב"ב דרך ביטוח לאומי.
  • מחקר – למלב"ב יחידת מחקר שמפתחת טכנולוגיות לשיפור איכות חייהם של המתמודדים עם מחלות הדמנציה

יצירת קשר:

טלפון: 1-700-70-4533

דוא"ל: melabev@melabev.org

אתר: https://www.melabev.org.il/  באתר יש אפשרות לצור קשר

שעות פעילות: 8:00-17:00

אזור פעילות: ניתן בהתאם לשירות


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

הכירו את עמותת חברים לרפואה: תרופות מצילות חיים

הכירו את עמותת חברים לרפואה: תרופות מצילות חיים

הכירו את עמותת מטב: הרווחה של כולנו

הכירו את עמותת מטב: הרווחה של כולנו

הכירו את עמותת ליל"ך: לא לפחד לדבר על המוות

הכירו את עמותת ליל"ך: לא לפחד לדבר על המוות

הכירו את עמותת ער"ן - מישהו שיקשיב לקושי

הכירו את עמותת ער"ן - מישהו שיקשיב לקושי

הכירו את כל זכות: כאן כדי שתדעו בדיוק מה מגיע לכם

הכירו את כל זכות: כאן כדי שתדעו בדיוק מה מגיע לכם

הכירו את יד שרה: מסייעים במה שצריך, למי שצריך, מתי שצריך

הכירו את יד שרה: מסייעים במה שצריך, למי שצריך, מתי שצריך

הכירו את האגודה לזכויות החולה: עוזרים לשנות גורלות

הכירו את האגודה לזכויות החולה: עוזרים לשנות גורלות

הכירו את עמותת עמדא: לא לשכוח את המטפל

הכירו את עמותת עמדא: לא לשכוח את המטפל

הכירו את פרויקט זוה"ר: כאן כדי שתצאו מזה

הכירו את פרויקט זוה"ר: כאן כדי שתצאו מזה

הכירו את Caregivers Israel: אוזן קשבת וכתף תומכת למטפלים

הכירו את Caregivers Israel: אוזן קשבת וכתף תומכת למטפלים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן