הכירו את עמותת ליל"ך: לא לפחד לדבר על המוות

Getty Images: KatarzynaBialasiewicz

עמותת ליל"ך, הנאבקת על זכותו של כל אדם לסיים את חייו בכבוד, פועלת למניעת סבל מיותר בפרק האחרון של החיים ומסייעת לאנשים רבים. לבד מקידום חקיקה, העמותה פועלת להנגשת הנושא ולקידום המודעות של הציבור בכלל והצוותים הרפואיים בפרט

עמותת ליל"ך מאמינה באוטונומיה של האדם על גופו לא רק במהלך חייו, אלא גם בסופם. זכאי אדם למות בכבוד, בשלווה וללא סבל מיותר. הרפואה המודרנית מאפשרת הארכת חייו של אדם גם בסוף הדרך – לעתים במחיר איכות חייו וכבודו. התועלת בתכנון סוף החיים היא כפולה; הוא מסייע לנו  לבחור בעודנו כשירים את הדרך שבה ניפרד מהעולם הזה ומאפשר למשפחתנו לטפל בנו בדרך התואמת את רצוננו גם כשמצבנו יהיה קשה ולא נוכל עוד לבטא את רצוננו.

מעטים יודעים על שירותים המוענקים לחולים בשלב מתקדם של המחלה, למשל זכות החולה לטיפול מתמשך של הוספיס בית ומהם יתרונותיו. נוסף למאמציה של העמותה לקידום חקיקה להרחבת ההסברה בנושא סוף החיים העמותה פועלת גם לקידום המודעות של הציבור והצוותים הרפואיים לזכויות הקיימות כיום לרשות הציבור הישראלי. פעילות זו מהווה למעשה גם סיוע לבני משפחה ומטפלים אחרים בחולים סופניים. אלה גם אלה ניצבים לעתים מול הצורך לקבל החלטות קשות על הדרך לסייע לחולה הסופני. טפסי ייפוי כוח ו/או הנחיות רפואיות מקדימות של משרד הבריאות יסייעו למטפלים במצבים כאלה.

בהעדר מסמך המסביר את רצון החולה בדבר סיום חייו יתקשה המטפל להגיע להחלטות התואמות את רצון החולה וכדי להקל על כולם חשוב שכולנו נבטא בהקדם – בעודנו בריאים וכשירים – ובצורה ברורה מה נרצה שיקרה כאשר נגיע לסוף החיים. הנטייה הטבעית של בני אדם בריאים היא לדחות את החשיבה על סוף החיים.

זה מוכר וידוע, אולם דווקא כשאנו בריאים ומסוגלים לחשוב בצורה שקולה רצוי שנבחן את משאלותינו, נשוחח על כך עם הקרובים לנו ונחתום על הטופס המתאים לנו. גם בנושא זה תוכל עמותת ליל"ך לסייע; מתנדביה ערוכים להשיב על שאלותיכם, לסייע לכם – ככל שיוכלו – בפתרון בעיות בנושא זה ולהקל על הפונים לעמותה למצוא ולמלא את הטפסים הדרושים להם.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

את החלטת האדם לגבי החלופות השונות בסוף חייו הנעשית כאשר עוד כשיר ועצמאי יש לכבד
את החלטת האדם לגבי החלופות השונות בסוף חייו הנעשית כאשר עוד כשיר ועצמאי יש לכבד Getty Images: KatarzynaBialasiewicz

ליל"ך - תעודת זהות

תחום עיסוק:

עמותת ליל"ך היא עמותה ללא כוונות רווח ועל בסיס התנדבותי הנאבקת על זכות האדם לסיים את חייו בכבוד. העמותה פועלת בשלושה  תחומים עיקריים: 

  • חקיקה – העמותה פועלת להרחבת החקיקה בתחום, כמו חוק החולה הנוטה למות, וממשיכה לפעול ומקדמת תיקונים בחוק וחקיקה נוספת.
  • הסברה ומודעות - הרחבת ההבנה של רופאים וצוותי רפואה בעיקר בתחום חוק החולה הנוטה למות.
  • מתן הסבר לחברי העמותה ולמטפלים בהם.

קצת על עמותת ליל"ך:

ב-1987 פנה גדעון נקש ז"ל, שחלה בניוון שרירים (ALS) והיה משותק כולו ותקשר בעזרת תנועות עיניו בלבד, לבית המשפט באמצעות עו"ד יצחק חושן בבקשה לאפשר את בקשתו לנתקו ממכונת ההנשמה ולאפשר לו לסיים את חייו, בקשה לה סירבה הנהלת בית החולים בו אושפז. פנייתו של נקש ז"ל היתה תקדימית ובזמן שבית המשפט דן בסוגיה מכל היבטיה, נפטר גדעון נקש. אשתו דינה ז“ל, עורך דינו, יצחק חושן, ומספר חברים החליטו להקים גוף שייאבק למען הזכות למות בכבוד. יחד עם קבוצה חיפאית נוספת הקימו השתיים באוקטובר 1987 את עמותת ליל"ך.

פעילות:

השירותים העיקריים שמעניקה העמותה:

  1. במסגרת החוק יכול אדם עוד בהיותו בריא וצלול דעת למלא טופס הנחיות רפואיות מקדימות בו הוא מצהיר על רצונו להימנע מהארכת חייו באופן מלאכותי אם יימצא במצב סופני. הטופס ארוך, מסובך, קשה להבנה לאדם הממוצע ודורש לפי החוק הסבר מרופא או אחות מוסמכת וחתימתם. בעמותה מתנדבות מספר אחיות המעניקות את ההסבר הנדרש.

  2. לאחרונה הוציא משרד הבריאות מספר טפסים העוסקים בזכויות החולה, כמו מינוי בא-כוח. לא תמיד ברור אם טופס מסוים שייך למצב של חולה סופני. ע"י פנייה טלפונית למשרד ניתן לברר שאלות מסוג זה וכן כל מה ששייך למילוי הטופס הרלוונטי.

  3. במקרים רבים אין המטפלים בחולה יודעים מהם האפשרויות העומדות בפניהם כדי להקל על הטיפול בחולה הסופני. משרדי העמותה מאוישים תמיד במתנדבים המוכנים לענות על שאלות המתעוררות בנושא, להצביע על אפשרויות טיפול שניתנות ע"י קופ"ח או המדינה כולל הוספיס בית ולהפנות את המטפל למוסדות המתאימים.

יצירת קשר:

טלפון03-6730577

שעות פעילות: המשרד פתוח בימים א-ה בשעות 9.30-12.30. בימים ובשעות שהמשרד סגור ניתן להשאיר הודעה ומס' טלפון ומתנדב יחזור למשאיר ההודעה.

אתר: www.lilach.org.il

אזור פעילות: ארצי


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

הכירו את עמותת חברים לרפואה: תרופות מצילות חיים

הכירו את עמותת חברים לרפואה: תרופות מצילות חיים

הכירו את עמותת מטב: הרווחה של כולנו

הכירו את עמותת מטב: הרווחה של כולנו

הכירו את עמותת ער"ן - מישהו שיקשיב לקושי

הכירו את עמותת ער"ן - מישהו שיקשיב לקושי

הכירו את כל זכות: כאן כדי שתדעו בדיוק מה מגיע לכם

הכירו את כל זכות: כאן כדי שתדעו בדיוק מה מגיע לכם

הכירו את יד שרה: מסייעים במה שצריך, למי שצריך, מתי שצריך

הכירו את יד שרה: מסייעים במה שצריך, למי שצריך, מתי שצריך

הכירו את האגודה לזכויות החולה: עוזרים לשנות גורלות

הכירו את האגודה לזכויות החולה: עוזרים לשנות גורלות

הכירו את עמותת עמדא: לא לשכוח את המטפל

הכירו את עמותת עמדא: לא לשכוח את המטפל

הכירו את פרויקט זוה"ר: כאן כדי שתצאו מזה

הכירו את פרויקט זוה"ר: כאן כדי שתצאו מזה

הכירו את עמותת מלב"ב: לדעת להתמודד עם אלצהיימר

הכירו את עמותת מלב"ב: לדעת להתמודד עם אלצהיימר

הכירו את Caregivers Israel: אוזן קשבת וכתף תומכת למטפלים

הכירו את Caregivers Israel: אוזן קשבת וכתף תומכת למטפלים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן