צדה התוקפני והאלים של הדמנציה

Getty Images: delihayat

התקפי זעם וכעס שלא ברור מקורם הם חלק בלתי נפרד משלביהם המתקדמים של חלק ממחלות הדמנציה, ד"ר דנה פאר מציעה דרך אלטרנטיבית להתייחסות להתקפי הזעם שמסייעת בנטרול מצבים מראש

לא פעם, בעיקר בשלביהן המאוחרים של חלק ממחלות הדמנציה, נאלצים בני משפחה מטפלים בפרט, והסביבה בכלל, להתמודד עם התקפי זעם, אלימות, אם מילולית ואם פיזית, כעס ורגשות קשים אחרים של יקירם. הרשו לי להציע נקודת מבט אחרת למה שנתפס לרוב כמתקפה: מבחינת המתמודד עם דמנציה זו למעשה מגננה. התקפים אלה נגרמים לא פעם בתוך סיטואציה שעבורנו היא טבעית, אולם עבור המתמודד עם דמנציה  מהווה איום, גם אם המצב בפועל אינו כזה. במצבים כאלה אני מציעה לאמץ נקודת מבט חדשה ולהבין שהתקפים אלה לרוב זקוקים לטריגר ואם נבין מה מפעיל את התגובה נוכל לצמצם את המצבים בהם היא כלולה להתרחש ולנטרל מצבים כאלה מראש.

אני מציעה עזרה, הוא תוקף בלי סיבה

אתן לכם דוגמא לסיטואציה: המטפל אומר לאדם המתמודד עם דמנציה ש"הגיע הזמן לצאת מהבית ואני אעזור לך ללבוש מעיל". האדם עם דמנציה מהנהן, מחייך ולא קם מהכיסא. כאשר המטפל מתקרב עם המעיל ומושיט אותו לעבר המטופל, הוא מגיב בצעקות ובהרמת יד לעבר היד המושטת".

לכאורה אפשר לסכם שאיש המתמודד עם דמנציה תקף מטפל, אבל בואו נתבונן בסיטואציה: ייתכן שבמתמודד עם דמנציה לא שמע או לא הבין את ההסבר של המטפל. מבחינתו כל מה שהוא ראה זה מצב מאיים. למה? משום שמבחינתו מישהו התקרב אליי וחוסם את שדה הראייה שלי עם בד גדול ומנסה לתפוס אותי. התגובה היחידה שהוא מכיר במקרה כזה היא להתגונן,  או לתקוף.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

לרוב תוקפנות תגיע מתוך פרשנות שגויה של המצב הנובעת מהתפתחות הדמנציה Getty Images: ND1939


דמנציה היא מחלה שפוגעת במוח לכן היא גם פוגעת ביכולת לפרש מצבים. היכולת שלו לתקשר נפגעת מהותית עם התקדמות המחלה והוא אינו מסוגל עוד לתקשר באופן רגיל, כפי שעשה כל חייו. יצירה של מילים, משפטים ושפה היא פעולה מאד מורכבת. אדם עם דמנציה מאבד את היכולת לתמלל את תחושותיו או הרגשתו. גם אם עוד יש לו את היכולת לשלוף מילים, לפעמים השימוש בהן אינו מדויק והוא אינו מצליח להעביר את כוונתו, בה במידה הוא גם מאבד את יכולתו להבין את מה שנאמר לו. גם אם הוא מהנהן בראש, מחייך ונראה שהסכים למשהו, אין זה אומר שבאמת הבין את כוונת המטפל.

ההתנהגות היא דרך התקשורת העיקרית

בדמנציה אבדן היכולות הקוגניטיביות מייצר מצב בו התנהגות היא למעשה התקשורת. ההתנהגות היא דרך התקשורת של מוח גוסס. ככל שהיכולות הקוגניטיבית יורדת, כך המתמודד עם דמנציה פועל יותר ויותר על בסיס תגובות ודחפים. לכן יש לראות בביטויי תוקפנות/אגרסיה/אלימות פיזית בדמנציה התנהגות, או תגובה, שנובעת מתוך ההבנה של המתמודד עם דמנציה עם המתרחש סביבו.  

תגובות לסביבה חיצונית מבוססת פרשנות של הגירויים מהסביבה וזו נפגעת משמעותית בדמנציה, שיוצרת עיוות בפרשנות. זה קורה בגלל שינויים באיכות הקליטה של החושים, שלרוב נפגעת עם כחלק מהעלייה בגיל. בדמנציה מתווספים קשיים בפיענוח המידע שמגיע מהחושים, מה שפוגע ביכולת לעבד את מה שהם קולטים. עיבוד והבנה של מילים ומשפטים הולכת ומצטמצמת עם התקדמות הדמנציה כבר בשלב אמצעי בהתפתחות דמנציה, המטופל מסוגל להבין אחת מכל 4 מילים בממוצע וככל שמתקדמת המחלה, המצב מחמיר וההבנה פוחתת.

כל ניסיון להתמודד עם אלימות ו/או תוקפנות של אדם עם דמנציה צריכה להתחיל מהבנה של המצב מנקודת המבט שלו, כיצד עלול היה לחוות מצב מסוים ומה ניסה לתקשר לסביבה בהתנהגות זו. ולפי ניתוח זה להתאים את הטיפול/התגובה/התמודדות של הסביבה. לוודא הבנה, לבוא מהצד ולא מהחזית מה שלא פעם עשוי לייצר תחושת פחד. ההבנה מה הטריגרים שמייצרים את התגובה מאפשרת לנו להפחית למינימום התנהגות תוקפנית או אלימה ולנטרל מצבים שניתנים לפרשנות שגויה.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן