מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

נטילת כל תוסף צריכה להישקל בהתאם לתוצאות וחייבת במעקב
Getty Images: Nes

לא מעט תוספי תזונה עלו בהקשר של מגפת הקורונה, כבני משפחה מטפלים חשוב שתקראו מה יש לד"ר ורדית קלמרו, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי, להגיד לכם בנושא

זה כבר לא מעט שנים שתוספי תזונה מוצעים לצרכן בישראל כמעט בכל מקום ונוצרה מעין אקסיומה מקובלת שצריכת תוספי תזונה מסייעת לבריאות, אבל זה לא ממש נכון והתמונה מורכבת יותר ובוודאי לא גורפת. ראשית, חשוב לי לציין כי לא רק שלא כל תוסף בהכרח מומלץ בכל מצב ולכל אדם, אלא שנטילה לא מפוקחת של תוספי תזונה עלולה אפילו להיות מסוכנת.

קיימת תעשיה שלמה של תוספים שנועדה להחזיר לגוף חוסר בזמנים מסוימים או במצבי מחלה שונים, וזאת כאשר אנחנו לא מקבלים בצורה מספקת מהטבע או לא מספיק סופגים. מצב זה אינו גורף ונדרש לבחון כל מקרה לגופו. באופן כללי, חשוב להבין שהרפואה הקונבנציונלית המערבית לא תמליץ על נטילת תוספים בהעדר השפעה מוכחת מחקרית, לפיה ישנן תוצאות שהתוסף אכן נספג לדם, מצמצם את החסר ומביא לתועלת קלינית (וזאת בניגוד לרפואה הסינית, בה עיקר ההמלצות משולב בצמחי מרפא). השימוש בתוספים מחייב מעקב על מנת לוודא שהתוסף ממלא את תפקידו. נטילת תוספי תזונה ללא סיבה וללא פיקוח רפואי אינה מומלצת בשום גיל ובוודאי שלא בגילאים מבוגרים.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

שינוי מהותי בערכי בדיקות דם לא מתרחש בשל תוספי תזונה אלא בשל טיפול תרופתי ומעבר לאורח חיים בריא יותר Getty Images: Kathrin Ziegler


בריאות מתחילה באורח חיים בריא

ההמלצה הראשונה שלי היא לנהל בכל גיל אורח חיים עד כמה שיותר בריא, מאוזן וזאת על מנת לספק לגוף את כל צרכיו באמצעות תזונה מאוזנת, פעילות גופנית מותאמת גיל ומצב רפואי, יציאה לשמש ולאוויר הצח, ושינה טובה. שמירה על אורח חיים מאוזן לרוב מייתרת שימוש בתוספים כי בסופו של דבר אין תחליף או תוסף לאיכות חיים. זה עניין של אורח חיים וכשהוא בריא ומותאם לרוב לא ייווצר חסר משמעותי. אבל, חשוב לציין שלעיתים ישנם סימנים מוקדמים למחלות שונות (כגון סוכרת), אשר אינם מתבטאים בחסר או עודף בבדיקות המעבדה הקיימות כיום, ואם היינו מזהים קודם, היינו יכולים למנוע את המחלה או להאט משמעותית את התקדמותה. כלומר, בד"כ כדי שבדיקת המעבדה תגלה שאכן יש חוסר או עודף מובהק – נדרש להגיע למצב מחלה כבר די סוער או חמור, שממנו קשה לחזור לאחור.

האם ליטול תוסף תזונה?

באופן עקרוני אין פתרונות קסם ושום פתרון אינסטנט לא עובד לאורך זמן. כשמדובר בחוסר תזונתי, הדרך הטובה ביותר לאורך זמן תהיה כאמור באימוץ דפוסי פעילות בריאים. במקרים בהם ידוע כי התוסף עוזר ויש אכן צורך שלא יכול להיפתר בדרכים אחרות, תוסף תזונה בהחלט יכול להיות חלק מהפתרון. המלצה של רופא ליטול תוסף צריכה להיות בייעוץ, ליווי ומעקב של הרופא או איש מקצוע שזאת הכשרתו והוא חלק מהצוות התומך, למשל דיאטנית קלינית. גם נטורופת מוסמך יכול ללוות מטופל ולכוון אל עבר אורח חיים בריא בשילוב תוספי תזונה, אך כדאי שילווה בפיקוח וליווי הרופא המטפל. אין שחור ולבן, כל מקרה נדרש להיבחן תוך שיתוף המטופל בידע ובקבלת ההחלטות וכמובן תוך מעקב אחר מאזן המינרלים ומדדי שיפור וזאת לצד הרפואה הקונבנציונאלית הסטנדרטית.

ביצוע בדיקות דם הוא הדרך לבחון ספיגה של התוסף והשפעה לטובה. רוב ההמלצות לבדיקת דם ראשונה הן לקבוע בסיס: מה המצב כרגע, כדי שניתן יהיה להעריך כעבור 3 חודשים של טיפול. מלבד בדיקות המעבדה, נדרש לקבוע האם חל שינוי לטובה באורח החיים? האם כעבור 3 חודשי טיפול המצב הרפואי טוב יותר מאשר לפני נטילת התוסף? האם נדרש לשנות מינונים של תרופות עם שיפור המצב תזונתי? ייתכן שבעקבות שינוי אורח החיים בשילוב עם התוסף, יתרחש שיפור מהותי במצב הבריאותי מה שיאפשר לרופא גם לשנות מינונים של תרופות כמובן תוך מעקב.

מה חשוב לדעת לגבי תוספים?

חשוב להבין שאין כיום תוסף שמחליף טיפול תרופתי ויותר מזה כמעט כל תוספי התזונה (למעט למשל ברזל וויטמין D) נמצאים תחת פיקוח של אגף התזונה ולא אגף הרוקחות. לכן כל תהליך האישור שלהם, הייצור, הפיקוח והבקרה, כולל הכללים החלים עליהם, שונים משל תרופות. זה אומר ששוק תוספי התזונה פחות מפוקח. לכן יש חשיבות גדולה כאשר בוחרים תוסף, לא רק להתייעץ לגבי הנטילה, אלא גם לבדוק מי היצרן, תחת אלו תווי תקן ותנאי פיקוח מיוצר התוסף וזאת בהחלט ניתן לעשות בעזרת הרוקח השכונתי שלכם. אם מזמינים מחו"ל מומלץ לבחון את תנאי השילוח.

לתוספים עלולות להיות אינטראקציות עם תרופות ולכן, תמיד ובוודאי במקרים של ריבוי תרופות, חשוב להתייעץ עם איש המקצוע: הרוקח או הרופא המטפל. לדוגמא תוסף סידן, שנחוץ למערכת שריר-שלד, עלול להתנגש עם חלק מהתרופות, כמו סוגי אנטיביוטיקה מסוימים, או לשבש ספיגה של תרופות לבלוטת התריס. ישנם תוספי תזונה שמעלים את החומציות בקיבה ומפריעים לתרופות אחרות לעבוד, לרוב מי שנוטל לא יקשר את הצרבת לתוסף. לכן מתן תוספים חייב להתאים לתרופות, כדי לא לפגוע ביעילותן או ליצור תופעות לוואי.

לשיפור המצב הבריאותי אין פתרון קסם בדמות תוספי תזונה Getty Images: Jessie Casson


תקופת הקורונה ותזונה

הקשר בין קורונה לתזונה ותוספי תזונה עדיין נמצא במחקר וטרם ישנן הנחיות חד משמעיות לעניין נטילת תוספים, אך יחד עם זאת, תקופת הקורונה הובילה אותנו לאמץ הרגלים, שלא בהכרח בריאים. למשל, המשבר הכלכלי עלול לחזק הרגלים של תזונה לקויה, למשל עליה בצריכת אוכל מעובד משום שהוא זול יותר מחומרי גלם טריים. אלא שאוכל מעובד מכיל פוטנציאל נזק אדיר לגוף גם מבחינת השמנה והיעדר ערכים תזונתיים. יתר על כן, אבדן של תיאבון ו/או חוש טעם וריח בקרב המחלימים מקורונה עשוי אף הוא לחזק תזונה לקויה. אל לנו לשכוח שהסגר וההישארות בבית מצמצמים את החשיפה לשמש ולא פעם גם את המוטיבציה לפעילות גופנית. גורם אחר שמשפיע לא פחות הוא המצב הנפשי, החששות הכלכליים והבריאותיים עשויים לפגוע בתזונה, בשינה ובכלל באיכות החיים. בגילאים המבוגרים, בהם סכנת תת תזונה גבוהה יותר, הקורונה עלולה להאיץ מצבי חסר פזיולוגי בגוף. כל אלה הם דברים שיש לקחת בחשבון לא פחות כאשר אנחנו מדברים על תזונה בכלל ועל תוספי תזונה בפרט.

קורונה והקשר לתוספי תזונה

מגפת הקורונה שמצאה את האנושות כולה חשופה ולא מוכנה, הביאה למחקר מואץ בניסיון למנוע ולמתן את המגפה, בין כל המחקרים נבדקו גם תוספי תזונה. שמועות נפוצו למכביר בכל הנוגע ליעילות של תוספים שונים, אך לצערנו, עד עכשיו, על פי אמות המידה לקיום מחקרים ברפואה הקונבנציונאלית המערבית, אין הוכחות שתוספים כאלה או אחרים יכולים למנוע מלחלות במחלת הקורונה או למנוע את ההתדרדרות במחלה פעילה.

מה כדאי לדעת על ויטמין D? רמה נמוכה של ויטמין D חושפת את האדם לסיכונים רבים יותר בזמן מחלה ולהתארכות תהליך ההתאוששות. ידוע כי ויטמין D הוא סוג של זרז (קו-פקטור), הנוטל חלק חיוני בתהליכים של מערכת שריר-שלד, מערכת החיסון ואיזון מינרלים. לכן יש לו השפעה חשובה במלחמה נגד מחלות זיהומיות, חיידקיות או נגיפיות ובפרט גם וירוס הקורונה. ניכר כי ערכים נמוכים מדי של ויטמין D מעלים את הסיכוי להתפתחות זיהומים שונים. ויטמין D מופק בבעלי חיים בעזרת החשיפה לשמש, ולכן מיעוט היציאות בתקופת הקורונה עלול להביא לירידה ברמות ויטמין D.

בתקופת הקורונה יצאו ארגוני בריאות בעולם בהמלצה גורפת להוסיף ויטמין D לכלל האוכלוסייה. מינון יומי של ויטמין D בערכים שבין 800 ועד 3000 יחידות הוא מינון נטול סיכון, בעיקר משום שזהו ויטמין יחסית בטוח. אבל שוב, אני ממליצה לא לתת שום תוסף ללא התייעצות עם הרופא המטפל. חשוב לציין כי ויטמין D לא ימנע הידבקות בקורונה או יצמצם את הסיכוי לחלות בה, אך בוודאי יסייע לגוף להתמודד ולצמצם השלכות אם יהיו.

ישנם מספר סוגים של ויטמין  Dבתוספים. בישראל מרבית התוספים מבוססים ויטמין D3 שהוא נספג ופעיל לעומת ויטמין D2, שנספג פחות טוב ובעל פוטנטיות (פעילות) נמוכה יותר. אבל כדאי תמיד לבדוק את סוג הוויטמין שבתוסף, בעיקר אם מזמינים מחו"ל.

ויטמין C תוסף נוסף שעלה קרנו בהקשר לקורונה, בעיקר משום שבסין ניתן טיפול שכלל הזרקה יומית של ויטמין C במינון גבוה לטיפול בחולי קורונה. אבל למעשה ולצערנו, אין הוכחות חד משמעיות ליעילות קלינית על פי אמות מידה של מחקר איכותי. חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל משום שיש מקרים בהם נטילה לא מפוקחת עלולה לפגוע במטופל, להוביל לתופעות לוואי ולהשפיע לרעה על מאזן המינרלים.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן