משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

לפנות זמן למחשבות על תכנון עתידי, משהו שאנחנו נוטים להדחיק ביומיום
Getty Images: Richard Drury

אם יש משהו שהקורונה לימדה הוא שעדיף להיות מוכנים, לכן עו"ד אפרת פריימן ממליצה לפנות זמן וללמוד על הכלים המשפטיים שיכולים לחסוך לא מעט כאבי ראש וסכסוכים משפחתיים

תקופת הקורונה פוגשת כל אחד מאתנו במקום אחר, אולם מרביתנו שותפים לחששות, הבריאותיים והכלכליים, לאי הוודאות לגבי העתיד ובניסיונות למצוא שגרה. כעורכת דין מצאתי לנכון להציע לקחת את הזמן הזה כדי לעשות סדר בדברים, בתכניות ובתכנון המשפטי. אין בזאת לומר שזמן הקורונה הוא זמן טוב לערוך או לחתום על מסמכים משפטיים לא נדרשים, אבל כמעט לכולנו פינתה הקורונה זמן ואת הזמן הזה שווה להשקיע קצת במחשבה על העתיד.

כבני משפחה מטפלים, החרדה להורה בעקבות הקורונה רק התעצמה והיא נוספת לחששות האישיים של כל אחד מאתנו. לא ניתן לפתור את כל הבעיות, אולם כמשפטנית, אני מאמינה בכוחם של כלים משפטיים וביכולתם למנוע כניסה למצבים שאפשר ורצוי להימנע מהם ובכך לפתור לא מעט סוגיות משפחתיות. במידה רבה ביכולתם של כלים יעילים אלה למנוע "מצבי חירום" שמטבעם הם יקרים יותר ובעלי פוטנציאל לפגיעה היקפית גדולה יותר. אפשר להשוות את זה לרפואה מונעת ולאימוץ אורח חיים בריא במטרה למנוע מחלות או לפחות לצמצם את פגיעתן – נקרא לזה בריאות משפטית.

כדי ליישם את הכלים האלה יש להכיר אותם קודם וכאן עיקר הבעיה – לא כולם מכירים את כל הכלים ויודעים מתי מומלץ להשתמש בהם. אלה נושאים כבדים, שעבור רובנו נתפסים אולי כעתיד רחוק, אבל אם יש משהו שהקורונה למדה אותנו הוא שמוטב להיות מוכנים. לכן בטור זה אעלה מספר כלים משפטיים המתייחסים בעיקר לגיל המבוגר. הם אמנם לא בהכרח רלוונטיים עבור כולם, אבל הם יכולים לסייע למי שכן, גם בתפקיד בן המשפחה המטפל וגם בתכנון של העתיד שלנו.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

שימוש בכלים משפטיים מניעתיים כשמו כן הוא – מונע סכסוכים משפחתיים מיותרים Getty Images: pixelfit


ייפוי כוח מתמשך

רבים מבני המשפחה המטפלים נוהגים עוד כשההורים כשירים להשתמש יחד עם ההורה, או ברשות ההורה, בסיסמאות אישיות על מנת לבצע פעולות מסוימות, אם בבנק, או קופת החולים. זה לרוב נוח, לא דורש התערבות של בירוקרטיה ונעשה בהסכמה. הבעיה מתחילה כאשר בן המשפחה מאבד את כשרותו המשפטית. במקרה כזה כל ייפוי כוח שניתן, גם אם ניתן ייפוי כוח למשל בבנק או אפילו ייפויי כוח נוטריוני, בטל. בעבר האפשרות היחידה היתה להתמנות כאפוטרופוס, היום באמצעות ייפוי כוח מתמשך, יכול האדם בעודו כשיר לקבוע אנשים שיפעלו כמיופיי כוח, בכל התחומים, או בתחומים ספציפיים, למשל: רפואי או רכושי, שיוכלו להחליט החלטות בשמו ולנהל את חייו אם חלילה יהפוך לבלתי כשיר. בנוסף, ולא חשוב פחות, ניתן להשאיר הוראות ספציפיות  בכל תחום. חשוב להבין שייפוי כוח אינו טופס סטנדרטי שפשוט חותמים עליו, הוא מצריך התאמה אישית ולכן ניתן לערוך אותו רק אצל עורכי דין המוסמכים לכך.

הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס

זהו פתרון רלוונטי לאנשים ללא קרובי משפחה מידיים. באופן כללי בהעדר הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס ימונה להם אחד מטעם בית המשפט. כדי למנוע מצב כזה נבנה הכלי המשפטי הזה שנותן תיעדוף לרצון האדם, שהובע בשעה שהיה כשיר, על "טובתו של האדם" שזהו העקרון של החלטות בית המשפט במינוי אפוטרופוס. זה מבטיח שאם וכאשר יאבד האדם את כשרותו הוא השאיר הנחיות ברורות לגבי ההחלטות הקשורות לטיפול בו.

ייפוי כוח רפואי

זהו ייפוי כוח ספציפי בתחום הרפואי, שאינו מחליף הנחיות לסוף החיים. במסגרת ייפויי כוח זה ממנה האדם בא כוח מטעמו, שבמקרה ותאבד כשירותו של הממנה, יוכל המיופה להסכים או לסרב במקומו לקבלת טיפול רפואי. הוא חייב להיעשות בין שני אנשים בגירים וכשירים משפטית, להיחתם בפני בעל מקצוע. אם ייפוי הכוח הרפואי נשלח לאפוטרופוס הכללי הוא ייכנס לתוקף עם הכרזת המייפה כבלתי כשיר על ידי איש מקצוע, אם לא הופקד הייפוי אצל האופטרופוס יפוג תוקפו של ייפוי הכוח הרפואי עם תום שנה מיום חתימתו. ההחלטה את מי להסמיך לכך יש לעשות בכובד ראש ולמנות רק את מי שסומכים עליו באופן מלא. מסמך זה אינו נחוץ למי שבחר בייפוי כוח מתמשך וכלל את התחום הרפואי בייפוי הכוח.

הנחיות מקדימות לסוף החיים מאפשרות לקבל את הטיפול המתאים לאמונתכם ורצונכם Getty Images: Eriko Koga


צוואה

לא כל אדם צריך צוואה, עקרונית לפי חוק הירושה בישראל עזבונו של אדם מחולק אוטומטית בין יורשיו על פי דין, כלומר בהתאם לקרבת המשפחה, ראשונים בני משפחה מקרבה ראשונה ואם אין אלה שבקרבה שנייה וכן הלאה. בן/בת הזוג, אם מנישואים ואם לאו, יורשים אוטומטית את חפצי משק הבית במלואם ואת מחצית דירת המגורים בה התגורר עם המנוח/ה. מי שרוצה שרכושו יחולק אחרת לאחר מותו, צריך לנסח צוואה. כל עוד האדם כשיר כל צוואה היא הפיכה וניתן לשנותה בכל שלב. עריכת צוואה חשובה בעיקר במקרים בהם חשוב לאדם מי לא יירש אותו ויכולה לסייע רבות במניעת סכסוכים עתידיים. ישנם כמה סוגים של צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה עם עדים (שאינם יורשים – לרוב נעשית אצל עורך דין), צוואה בפני רשות (נוטריון מוסמך, רשם או שופט) וצוואה בעל פה (צריכה להיאמר בפני שני עדים).

הנחיות מקדימות לסוף החיים

אף אחד לא אוהב לחשוב על זה ובכל זאת זה נושא שראוי להקדיש לו מחשבה. חוק החולה הנוטה למות מאפשר לכל אדם בישראל, גם בריא, למלא טופס של הנחיות מקדימות בנושאים רפואיים, בדגש על טיפולים מאריכי חיים, למקרה שחלילה ייטה למות. על פי החוק בישראל, חולה הנוטה למות מוגדר כחולה הסובל ממחלה חשוכת מרפה שסובל סבל משמעותי ותוחלת חייו אינה צפויה לעלות על 6 חודשים, ולא יוכל לתת הנחיות לגבי אופן הטיפול. במקרה זה ניתן גם לחתום על ייפוי כוח לחולה הנוטה למות, שכשמו כן הוא ועליו להיחתם בנוכחות שני עדים. את ההנחיות מקדימות וייפוי הכוח לחולה הנוטה למות יש להפקיד במרכז להנחיות מקדימות במשרד הבריאות.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן