דלקת אוזניים אצל ילדים – כשהאוזניים הקטנטנות כואבות

Getty Images/SolStock


דלקת אוזניים היא אחת מהמחלות הנפוצות יותר בתינוקות ובילדים צעירים והיא מסבה סבל רב לקטנטנים וגם להורים המודאגים. קראו כיצד ניתן לזהות אותה, מתי ואיך מטפלים בדלקות אוזניים אצל ילדים ומה עושים כדי להפסיק את הכאב

שעת לילה מאוחרת והתינוק לא שקט, הוא בוכה ללא הרף ומושך באוזניו. מד החום שרק לפני כמה ימים השבתם למקומו בארון הסגור אחרי עוד סאגה של מחלה, שוב נכנס לשימוש ובדיקה קצרה מראה, באופן לא מפתיע, שהחום עלה. אין כמעט הורה שלא חווה לילות שכאלו על בשרו. ולמעשה חמישה מתוך שישה ילדים יתמודדו עם דלקת אוזניים  אחת לפחות עד הגיעם לגיל שלוש, והיא גם הסיבה השכיחה ביותר להגעה לרופא או רופאת ילדים.

דלקת אוזניים אצל ילדים יכולה להופיע בכמה צורות, למשל דלקת אוזניים חיצונית, שהיא דלקת המתרחשת בין האוזן החיצונית לעור התוף, על רקע נוזלים שנותרו זמן ממושך בתעלת האוזן ומספקים סביבת גידול לחה לחיידקים. אצל תינוקות וילדים צעירים דלקת האוזניים השכיחה יותר היא דווקא דלקת האוזן התיכונה. האוזן התיכונה הוא חלל קטן הממוקם מאחורי עור התוף. ברוב המקרים דלקת אוזן תיכונה נגרמת בשל זיהום חיידקי, והיא מתרחשת כשנוזל מצטבר מאחורי עור התוף.

"דלקות אוזניים בילדים בדרך כלל מתרחשות בגילאים הצעירים יותר, על רקע של זיהום בדרכי הנשימה העליונות", מסביר רופא הילדים ד"ר שמואל גור, מנהל מרכז בריאות הילד בכפר סבא ומוסמך ברפואה סינית. "במקרים אלו הנגיפים חודרים כלפי מעלה מחלל הלוע אל תוך האוזן דרך חצוצרת השמע שמחברת בין האוזן האמצעית לחלל הפה. חצוצרה זו, שמהווה במצב תקין מעין ווסת לחץ, נסתמת ונוצר מנגנון שמפריע לניקוז התקין של האוזן. התוצאה היא עור תוף עכור, נוזלים בחלל האוזן, ירידה בשמיעה והתפתחות של דלקת שמביאה לחום ולכאב אוזניים". מסביר ד"ר גור.

שימו לב לסימנים

מדוע אם כן דלקת אוזניים מופיעה בעיקר אצל הקטנטנים? בין היתר משום שהמבנה של תעלת השמע אצל תינוקות וילדים צעירים, שתפקידה בין היתר לסייע בניקוז הנוזלים, עדיין קטנה מאוד וצורתה מקשה על תהליך תקין של ניקוז הנוזל. זאת ועוד, גם מערכת החיסון אצל תינוקות וילדים צעירים טרם סיימה להתפתח ומכאן שאלו חשופים יותר לזיהומים לעומת מבוגרים.

ישנם למעשה  שלושה סוגים עיקריים של דלקת באוזן התיכונה: הסוג השכיח ביותר היא דלקת אוזן תיכונה חריפה (AOM), שבה חלקים מהאוזן התיכונה מודלקים ונפוחים ונוזל נלכד מאחורי עור התוף. הדבר מתבטא בכאב אוזניים ולעיתים גם בחום. דלקת באוזן התיכונה עם תפליט (OME) יכולה להתרחש לאחר דלקת אוזניים כשהזיהום עובר אך נותר נוזל שנלכד מאחורי עור התוף. במקרה זה ייתכן שלא יהיו תסמינים אך רופא יכול להבחין בנוזל באמצעות מכשור מתאים. יש מקרים שבהם הנוזל נותר באוזן במשך זמן רב או חוזר שוב ושוב, במקרה זה מדובר בדלקת אוזן תיכונה כרונית עם תפליט (COME). מקרים אלו מקשים על הטיפול בזיהומים חדשים ועלולים לפגום בשמיעה.

על פי ד"ר גור, פעמים רבות כשהילד מנוזל, מקורר ומשתעל, תהיה מלווה לכך גם מעורבות של האוזניים. אך כיוון שתינוקות ופעוטות בדרך כלל לא יוכלו להעיד על כאב אוזניים, כדאי לשים לב לסימנים: "כשהורה מתלונן על ילד שלא ישן כל הלילה, צורח מכאבים, נוגע באוזניים, הרבה פעמים הסיבה לכך תהיה דלקת אוזניים". בכל מקרה של חום מעל 39 מעלות, הפרשות מהאוזן, תסמינים שנמשכים יותר מיומיים ־שלושה, החמרה בתסמינים, אובדן שמיעה או כל תסמין שמעורר דאגה, פנו לרופא או רופאת הילדים לקבלת טיפול.

כשיש דלקת אוזניים אצל ילדים- להמתין או לטפל?

במרפאה הרופא או הרופאה יעברו אתכם על כמה תסמינים ויבצעו בדיקה בילד או הילדה, שבה בין היתר יבדקו את האוזניים בחיפוש אחר מדדי הדלקת, כמו הימצאות מוגלה באוזן התיכונה. במקרה של דלקת אוזניים, יקבע הרופא על פי התסמינים האם יש צורך במתן טיפול אנטיביוטי. "אם בעבר כל מקרה של דלקת היה מטופל על ידי אנטיביוטיקה כיום, בעקבות עבודות שנעשו בהולנד, אנו נוהגים בשיטת ה־Wait and see, (המכונה גם 'השיטה ההולנדית'): במקרה של דלקת דו-צדדית, אם החום מעל 40 או אם מדובר בילד עם הפרעה התפתחותית כזו או אחרת, ההעדפה תהיה במתן טיפול אנטיביוטי", מסביר ד"ר גור, "אך במקרים אחרים, אם הילד או הילדה מעל גיל חצי שנה, הדלקת היא חד־צדדית והכאב נסבל, ואם בסך הכול מדובר בילד בריא, נעדיף להשהות את הטיפול האנטיביוטי, ונוכל לטפל בתרופות מבוססות פראצטמול ואיבופרפן שיסייעו בהקלה על הכאב ובהפחתת הדלקת". מבחינה בטיחותית, פראצטמול הוא החומר הפעיל היחיד שניתן לשימוש כבר מגיל לידה ולהקל גם על כאבם של התינוקות הרכים. בנוסף לכך חשוב להקפיד על מנוחה ומתן שתייה או נוזלים, שיסייעו להתמודדות עם הדלקת.

במקרה של מתן אנטיביוטיקה, הקפידו לתת אותה בדיוק לפי הוראת הרופא או הרופאה. גם אם נדמה שהמצב משתפר, אין להפסיק את מתן הטיפול לפני הזמן, שכן ייתכן כי הזיהום עדיין לא נעלם לחלוטין. לאחר סיום הטיפול חשוב לחזור לביקור אצל הרופא או הרופאה כדי לבדוק האם אכן הזיהום נעלם. לעיתים רחוקות, במקרה של דלקות חוזרות, ייתכן שהרופא או הרופאה ימליצו לכם לגשת להליך כירורגי פשוט שנועד לשפר את ניקוז הנוזלים ומעבר האוויר באוזן תיכונה.

אף פעם לא קל לראות את הקטנים שלכם סובלים, אך תשומת לב לתסמינים, טיפול נכון ומעקב הם הדרך הטובה ביותר להבטיח חזרה קלה ומהירה לשגרה.


האמור בכתבה אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה רפואית. להמשך בירור יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול