פעילות בבית למתמודדים עם דמנציה

שיתוף בפעולות היומיום, גירוי חושי מותאם והפעלה גופנית מיטיבות עם האדם עם דמנציה (צילום: getty images by adamkatz)

החיים לצד אדם עם דמנציה מורכבים והשהייה בבית לאורך זמן יכולה לא פעם להיות אתגר. מה צריך בן המשפחה המטפל לקחת בחשבון כדי שפעילויות בבית יעבדו טוב, רעיונות לפעילויות שונות ומה לעשות כשזה לא מצליח, למרות כל הרצון הטוב

החיים לצד אדם עם דמנציה רצופים אתגרים, פיזיים כמו גם נפשיים. במהלך המחלה לא פעם מצטמצם המרחב בעיקר לסביבה הביתית והקרובה, אלא אם כן בן המשפחה עם דמנציה משתתף בפעולות של מרכזים מתאימים מחוץ לבית. זה מטיל באופן טבעי הרבה יותר משימות על בני המשפחה המטפלים ואילוצי הקורונה, שעדיין משאירים את הקשישים בסביבה הביתית והרחק מריכוזים גדולים של אנשים, אפילו החריפו את המצב כשמדובר באנשים עם דמנציה. הצורך בעטיית מסיכות מקשה עוד יותר על ההתמצאות ועלול להגביר את תחושת הבלבול ולכן רוב הפעילות נעשית אפילו עוד יותר מבדך כלל בבית ובסביבתו.

הרצון של בני משפחה מטפלים לשפר את איכות החיים של בן המשפחה עם דמנציה, מניע לחפש פעילויות ליצירת תקשורת וחיבור, לחיזוק תחושת הסיפוק ולא פעם גם מתוך רצון לנסות להאט את התקדמות המחלה. פעילויות הן דרך מצוינת להעביר את הזמן, לחזק מיומנויות וגם ליצור זיכרונות טובים גם בתקופה מורכבת. עם זאת זה לא בהכרח פשוט משום שבלי תכנון נכון הן שלא במתכוון עשויות לפגוע יותר מאשר לחזק ולהוריד את המוטיבציה גם של בן המשפחה עם דמנציה וגם של בן המשפחה המטפל ולפגוע בסיכויי ההצלחה של פעילות עתידית וחבל.

לכן אספנו עבורכם מספר עצות שכדאי לקחת בחשבון בתכנון פעילויות עם בן המשפחה המתמודד עם דמנציה להשגת תוצאה מיטיבה ולהפחתת תסכול אפשרי:

  1. התאמה של הפעילות ליכולת

הרצון להפעיל את בן המשפחה נהדר, אולם כדי שההפעלה תשיג את מטרתה חשוב לבחור בפעולה שמתאימה ליכולת השכלית והתפקודית של יקירכם ולתחומי העניין שלהם. אתם מכירים אותו הכי טוב ולכן יודעים מה הוא אוהב לעשות, מה מפריע לו או לא נעים לו (למשל ריחות או רעשים חזקים), מה הוא יכול פיזית לעשות ומה הוא יכול מנטלית להבין. עדיף לבחור פעולות פשוטות יותר ושלא יאתגרו יותר מדי כדי להפחית אפשרות של תסכול, שלו כמו גם שלכם. בהקשר זה חשוב לזכור שעבור אדם עם דמנציה כל דבר הוא מאמץ קוגניטיבי, בגדר אתגר שדורש הרבה ריכוז.

  1. לא להעמיס בגירויים

גירוי חושי מאוד חשוב עבור אנשים עם דמנציה, למעשה זו שיטה טיפולית מקובלת. עם זאת, עודף גירויים עלול להשיג תוצאה הפוכה. בעוד אנחנו רוצים המון גירויים, כי לרוב זה מה שמפעיל אותנו, עבור מתמודדים עם דמנציה זה בדרך כלל הרבה יותר מדי. מה שכן חשוב זה לשים לב לסוג הגירויים שעובד נכון על יקירכם ולהימנע מכל מה שעלול להלחיץ אותו. מומלץ לבחור בפעילויות קצרות, או כאלה שאפשר להפסיק אם מתעורר הצורך ולהמשיך בפעם אחרת. זאת משום שהסבלנות לפעילויות לפעמים מצומצמת מאוד וגם כי פעולות קצרות יכולות לקחת יותר זמן לאנשים עם דמנציה. חשוב לשים לב שאין ברקע משהו אחר שיוצר גירוי כמו טלוויזיה פתוחה, הסחות דעת כאלה מקשות על הריכוז, שגם ככה עולה במאמץ ניכר.

  1. להיות מוכנים לפעילות

לפני שמציעים פעילות חשוב להיות מתוכננים ולא להציע משהו לפני שבדקתם שיש לכם כל מה שצריך לפעילות, אם בחרתם לבשל, חשוב לשים לב שיש את כל המצרכים, ליצירה יש לארגן את כל הדרוש לפני כן וכו'. זה חשוב מפני שאם תפנו את הזמן, תגרמו ליקירכם לרצות להשתתף ואז תגלו שאין באפשרותכם לעשות את הפעילות, האכזבה תהיה גדולה ועלולה להיות לזה השפעה שלילית על הנכונות להסכים לפעילות בפעם הבאה.

  1. להתכונן מנטלית

בני משפחה מטפלים מכירים את הקושי בלהניע לפעילות, לכן כדי למקסם את סיכויי ההצלחה חשוב להצטייד בקשב, הרבה סבלנות ונכונות שהתוצאה לא תהיה מושלמת. חשוב לשים לב לא רק לפעילות אלא גם להתנהגות של יקירכם, אם אתם שמים לב שהוא מאבד עניין, אל תתעקשו. אם משהו לא יוצא כמו שרציתם, מצאו את החיובי במה שכן יצא משום שהאווירה החיובית סביב הפעילות היא מה שחשוב באמת. חשוב לזכור שכל תגובה שלנו יש לה השפעה, אם הפעילות לא מצליחה, חשוב להשיח את דעתו, להציע משהו אחר ובעיקר לנסות לשפר את הרגשתו.

  1. בטיחות והשגחה מתמדת

בכל פעילות חשוב לשים לב מבעוד מועד מה יכול להוות קושי או סכנה ולמנוע מראש, חשוב לזכור שממש כמו עם ילד גם אדם עם דמנציה זקוק להשגחה. אם למשל עובדים במטבח חשוב לשים לב לכלים, למשל לא להשתמש בזכוכית שקופה, או לתת לשימוש סכין פשוט ולא סכין שף ממתכת, אלא סכין שהידית שלה מובחנת מהלהב.

חשוב לזכור שלא כל הזמן צריך להפעיל, עבור אדם עם דמנציה כל פעולה היא מאמץ קוגניטיבי (צילום: getty images Dobrila Vignjevic)

אילו סוגי פעילויות?

הדגש בפעילויות הוא על הפעולה יחד ופחות מהות הפעולה. הבית מציע שפע של עשייה משותפת וכל דבר אם נעשה נכון יכול להפוך להנאה ולסייע לחיזוק הקשר והאינטראקציה. בכל פעילות מומלץ להציע בחירה אבל מצומצמת, משום שעודף אפשרויות גם הוא מבלבל.

  • שיתוף במטלות הבית

זה נשמע יומיומי, אבל זו בדיוק הנקודה, ככל שנעודד את האדם עם דמנציה לפעילות והשתתפות, כך נגרה אותי קוגניטיבית ונייצר יותר אינטראקציה תוך חיזוק הערך העצמי ותחושת המסוגלות. פעולות של אדם עם דמנציה עשויות לקחת יותר זמן, אבל עצם העשייה חשוב ולכן יש חשיבות עצומה למילות עידוד והערכה. למעשה כל פעולה אם במטלות אישיות כמו צחצוח שיניים, התלבשות או אכילה ואם במטלות ביתיות כמו כביסה, שטיפת כלים, טאטוא, הכנת רשימת קניות, הכנת ארוחות, היא פעולה שכדאי לשלב בה את יקירכם ולעודד אותו לעשותה עצמאית עד כמה שניתן.

  • פעילויות סביב תחביבי עבר

אם ליקירכם היה תחביב בעברו, קיים סיכוי סביר שהחזרה אליו או פעילות הקשורה אליו יכולות להיות יוזמה חיובית שתיצור עניין. אם יקירכם היה טייס, אז אמנם סימולטור טיסה לא יהיה רעיון טוב, אבל תמונות של מטוסים יכולות להיות מקור עניין, או הכנת יצירות בנושא וכדומה. אם תחום העניין שלו היה גינון, סריגה או מוסיקה, ייתכן שאלה עדיין פעולות שירצה לבצע במידה המתאימה. עבודות יצירה יכולות להוות עניין רב וקופסאות יצירה עם כל מיני חומרים ומרקמים יכולות לספק דקות ארוכות של הנאה, גם אם אין תוצר בצידן. לקטגוריה זו נכנסת גם צפייה בסרטי עבר, שעשויה לגרום להנאה ואולי גם לזיכרונות מהעבר.

  • תנועה ופעילות גופנית

פעילויות שמיטיבות עם מצבו הפיזי והקוגניטיבי של יקירכם הן המיקוד ולא פעילות חד פעמית שדורשת הרבה משאבים. תנועה ופעילות ספורטיבית חשובות מאין כמוהן ולכן יציאה להליכה, משחקי כדור קצרים ליד הבית (מסירות למשל), שמיעת מוזיקה וריקודים, מסירות בלון בבית, משיכות חבל - כל אלה יניעו את הגוף, ייצרו אינטראקציה ולרוב גם ישפרו מצב רוח. מומלץ למצוא זמן לפעילות גופנית, גם אם קצרה, לאורך היום.

  • פעילויות למוח

אמנם אין לדמנציה תרופה ואי אפשר להסיג את המחלה לאחור, אולם ניתן להאט את קצב התקדמות המחלה על ידי אימון המוח על מנת לסייע לחשיבה ולזיכרון עד כמה שניתן. קריאה, משחקי קלפים, משחקי ילדים (גם אם לא עוקבים אחרי כל החוקים), תשבצים, סודוקו, משחקי זיכרון, פאזלים וקוביות מאפשרים גם הנאה וגם פעילות מיטיבה.

אדם עם דמנציה יכול למצוא לא מעט רגעי נחת, לרוב אלה מגיעים מהמוכר והאהוב. לכן לא צריך לחפש פעילויות גרנדיוזיות, אלא בעיקר לכוון לחוויות משותפות ורגעים של אושר. פעילות מותאמת לאדם עם דמנציה יכולה להיטיב משמעותית עמו, עם הטיפול ועם המטפל והיא נמצאת במקומות הכי פשוטים משום שאדם עם דמנציה אמנם מאבד מכושרו של המוח, אך לא מכושרו של הלב.

מקורות:

https://emda.org.il/wp-content/uploads/2018/03/%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%91%D7%99%D7%AA.pdf

https://www.health.gov.il/subjects/geriatrics/dementia/documents/alzheimeramda.pdf

https://emda.org.il/wp-content/uploads/2020/06/%D7%92%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%99-%D7%97%D7%95%D7%A9%D7%99-%D7%91%D7%91%D7%99%D7%AA-pdf-2.pdf

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?