מצוקתן של בנות המשפחה המטפלות

Getty Images: FredFroese

נשים לרוב לוקחות על עצמן את תפקיד בן המשפחה המטפל וכך נוספת להן עוד זירת התמודדות בנוסף לטיפול במשפחה, בקריירה ובבית. הזמנים אולי מודרניים אבל חלוקת התפקידים בבית נשארת מסורתית ושוב אלה נשים שמשלמות את מחיר הטיפול

תפקיד בן המשפחה המטפל מתמקד בטיפול ותמיכה ללא תשלום בבן משפחה וכולל לא מעט משימות, כמו: טיפול אישי, תמיכה רגשית, סיוע בניהול משק בית, עזרה בסידורים, ליווי לבדיקות, ניהול הטיפול ומעקב אחרי כל הדרוש, טיפול בביורוקרטיה ולרוב גם עזרה כלכלית. היקף הסיוע משתנה ותלוי מצב אך יכול בהחלט להגיע לעשרות שעות שבועיות ולא פעם נמשך לאורך תקופת זמן ארוכה של מספר שנים. המדינה מסייעת מעט, מערך הטיפול מצומצם ואת נטל הגרעון הטיפולי הזה נושאים בני משפחה.

כשאנחנו מדברים על טיפול בבני משפחה השפה העברית מכוונת אותנו לדבר בגוף זכר רבים. זה נכון דקדוקית אבל חוטא למציאות, בה אחוז הנשים גבוה משמעותית מאחוז הגברים בקרב בני המשפחה המטפלים (לרוב בהורים, בני זוג, או ילדים) כאשר מתעורר הצורך. מתוך מיליון וחצי בני משפחה מטפלים בישראל, הרוב המוחלט הן נשים.

הכניסה לתפקיד בן המשפחה המטפל לרוב נעשית באופן טבעי, בשל צורך שנוצר, אם בצורה הדרגתית או פתאומית. אך הנטייה הטבעית הזו הופכת לתפקיד משנה חיים בעל צדדים חיוביים, אך גם צדדים פחות חיוביים שמשקלם לא נשקל בטרם הכניסה לתפקיד אך מקבלים ביטוי הולך וגובר עם הזמן. יותר מזה לא פעם הקשיים השונים מזינים זה את זה ומגבירים את השחיקה והקושי הכרוכים בתפקיד ובעיקר כשמדובר בנשים.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



הטיפול בבן המשפחה בדרך כלל מתחיל בשלב בו הילדים נעשים עצמאיים יותר ושוב הקריירה נדחקת הצדה
הטיפול בבן המשפחה בדרך כלל מתחיל בשלב בו הילדים נעשים עצמאיים יותר ושוב הקריירה נדחקת הצדה Getty Images: Juanmonino


הטיפול נשאר במסגרת סמכויותיה של האישה

אמנם אנחנו חיים בחברה הרבה יותר שוויונית מאשר בעבר הלא רחוק, אולם גם היום בחברה המערבית, נשים נאבקות על שוויון מגדרי בשוק העבודה אך גם נתפסות לרוב כאחראיות כמעט בלעדית לגידול הילדים ולטיפול בבית. לתוך המצב הלא שוויוני הזה נכנס גם הטיפול בהורים המזדקנים, בני הזוג או הילדים. לרוב אלה יהיו הנשים שייקחו את התפקיד כמובן מאליו ויוסיפו אותו לרשימת המשימות. אך הפעולה הטבעית הזו, אם תגיע ללא תמיכה ועזרה, תביא בסופו של דבר לתהליך שחיקה. הקושי בניהול שגרת החיים והטיפול בבן המשפחה ובמיוחד לאורך תקופת זמן ארוכה מחייבים תכנון של המצב וחלוקה בנטל.

הטיפול כמשבר בקריירה

העובדה, שמשכורת נשים נתפשת עדיין כ"משכורת שניה" ושנשים רבות בגיל הפוריות וההורות הצעירה מצמצמות משרה או מקודמות לאט יותר בשל הבחירה ההורית שהן עושות, ידועה. לעיתים הטיפול בבן המשפחה מגיע בדרך כלל בשלב בו הילדים זקוקים לפחות השגחה אינטנסיבית ונשים רבות פונות שוב לקדם את הקריירה שלהן. שעות הטיפול המרובות, הלחץ והעומס הנפשי שוב יגבו מחיר מהקריירה. למעשה, הטיפול בבן המשפחה עלול להיות עוד מהמורה בקידום הקריירה ולאבדן ההזדמנות החדשה להתקדם מקצועית. התוצאה שנשים רבות שמוצאות עצמן לפתע בתפקיד בת המשפחה המטפלת, עשויות לקצץ בהיקפי המשרה, להיפגע בקידום.

בדרך כלל נשים מטפלות לא ידברו על זה במקום העבודה. הן לא תבקשנה הקלות ולא דחיות, אלא ימשיכו לנסות לשלב את הדברים וזאת למרות העומס הכבד שמביא תפקיד בת המשפחה המטפלת. ההתמודדות האישית הזו, ללא גמישות ממקום העבודה שאינו מודע למצב וללא תמיכה יוצרת קושי גדול הרבה יותר. דווקא במקום העבודה יש חשיבות לדבר על הנושא וגם לבחון תנאי העסקה גמישים יותר המאפשרים אם ניתן עבודה מרחוק ובשעות גמישות. 

שיחה על הטיפול בבן המשפחה במקום העבודה יכולה לסייע
שיחה על הטיפול בבן המשפחה במקום העבודה יכולה לסייע Getty Images: Getty Images


הטיפול כקושי כלכלי

הטיפול שבנות המשפחה מעניקות נעשה ללא תשלום למרות שהוא דורש לא מעט שעות שבועיות שנוספות לשאר המטלות באותה מסגרת זמן. לא פעם נדרשים בני המשפחה המטפלים גם לסייע כלכלית, גם אם כל המשפחה חולקת בעלות זו עדיין הוצאה נוספת למשק הבית של בת המשפחה המטפלת. אולם הקושי הכלכלי מתעצם כאשר לעיתים הטיפול דורש צמצום משרה או אף פרישה מהעבודה וכך נפגעת ההכנסה המשפחתית, זאת מבלי לדבר גם על הפגיעה בפריון המשק.

הטיפול כקושי אישי

למרות שמשימת הטיפול לפעמים לוקחת שעות שבועיות רבות וכוללת עומס נפשי ורגשי, הפוקוס הוא על בן המשפחה המטופל ולכן בת המשפחה המטפלת לא פעם נמצאת ב"שטח המת". אבל התפקיד המטפלת בבן משפחה הוא מצב מתמשך, לא פעם מדובר בשנים לא מעטות ולרוב נעשה יותר ויותר תובעני ואפילו כשיש עזרה הלחץ הנפשי גדול. התוצאה של זה היא מתח אישי שמשפיע על כל תחומי החיים: האישי, הזוגי, המשפחתי, התעסוקתי. לכן יש חשיבות גדולה במודעות לבעיות האלה כדי לנסות ולמצוא להם פתרונות שיאפשרו גם לבת המשפחה המטפלת לטפל בעצמה.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן