ההורה המבוגר וצום ביום כיפור

Getty-Images: Tovfla

יום הכיפורים מתקרב ולא מעט הורים מבוגרים מעוניינים לצום. לשאלה אם ניתן לצום או לא התשובה אחת: זה תלוי בתשובת הרופא. מספר עצות יעילות לפני יום כיפור לבן המשפחה המטפל

על השאלה האם ההורה יכול, או לא יכול, לצום ביום כיפור אי אפשר לענות בכתבה, זו שאלה שיש להפנות לרופא המטפל, בדרך כלל רופא המשפחה. בין אם זו אמונה, מסורת או רצון אישי, ההחלטה של ההורה המבוגר אם לצום אינה בלעדית שלו, אלא קודם כל תלוית אישור רופא. הסיבה פשוטה: לצום יש השפעת על גוף האדם והן תלויות גיל, מצב גופני וכמובן מצב בריאותי.

הורים מבוגרים עשויים להתעקש על צום והדבר יכול להוביל לריבים בין ההורה ובני המשפחה. לכן במקום להתווכח, הקשיבו להורה, הבינו אותו והסבירו לו שהאדם היחיד שיכול לתת תשובה על כך הוא הרופא עצמו. נכון שגם אתם אולי יכולים לתת את ההסבר, אבל כאשר ההוראה ניתנת מבעל סמכות כמו רופא, לא אתם אלה שהציבו את הגבול אלא הרופא. לכן יש חשיבות מרובה להתייעצות עם הרופא לפני החג ועדיף בפגישה ולא בייעוץ טלפוני. הקפידו לבקש מהרופא להסביר להורה את המצב כדי שיבין את ההיגיון שעומד מאחורי האיסור או המגבלות.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



 חשוב לעקוב במהלך היום אחר מצבו הגופני של יקירנו
חשוב לעקוב במהלך היום אחר מצבו הגופני של יקירנו Getty Images: LSOphoto


מחלות כרוניות וצום

הצום ביום כיפור הוא של כ-25 שעות, משך זמן שבהחלט נחשב ארוך ואפילו מסכן חיים עבור אנשים החולים במחלות כרוניות בכלל וככל שעולים בגיל בפרט. בין המחלות הללו ניתן למנות מחלות כמו: סוגים מסוימים של סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב שונות, אי ספיקת כליות, אי ספיקת כבד ומחלות ממאירות. ההמלצה הגורפת במקרים אלה היא לא לצום מחשש לשינויים קיצוניים במערכות הגוף השונות, שעלולים לסכן חיים. במקרים כאלה חשוב לפנות לרופא ולקבל ממנו הנחיות ברורות לגבי מה מותר ומה אסור ולמה יש לשים לב. במקרים בהם רצון ההורה לצום עז, חשוב להתייחס לרצונו ולבחון עם הרופא אם ניתן לאפשר צום סמלי, גם אם לפרק זמן קצר יחסית.

צום ונטילת תרופות

למרבית התרופות יש מנגנון הנסמך על תדירות נטילת התרופה ולכן חשוב לשמור על סדר נטילת התרופות גם בצום. משום שישנן תרופות שחייבים לקחת עם אוכל או שתייה, יש לפנות לרופא ולקבל ממנו הדרכה פרטנית לגבי כל תרופה ולא לפעול על דעת עצמכם.

למה מומלץ לשים לב בנוגע לתרופות וצום?

  • מרשמים קבועים לתרופות לטיפול במחלות כרוניות - מומלץ לא להפסיק את נטילתן בשל הצום וחשוב, כאמור, להתייעץ עם הרופא המטפל.
  • לא מפסיקים טיפול אנטיביוטי ובכל מקרה של שאלה יש לפנות לרופא המטפל.
  • תרופות אנטי-דיכאוניות דורשות נטילה קבועה וגם במקרה הזה יש להתייעץ עם הרופא המטפל.
  • אם יש צורך במשככי כאבים, ניתן לשאול את הרופא על תחליפים, כמו נרות רקטאלים.
לסיים את הצום בשתיית תה ואכילת עוגה קלה
לסיים את הצום בשתיית תה ואכילת עוגה קלה Getty Images: SolStock


צום ותזונה בגיל ה-3

אם הרופא נתן אישור לצום, חשוב להיות במעקב מתמיד אחר כל שינוי במצבו של ההורה במהלך הצום ובמקרה של ספק מוטב לשבור את הצום. כדי לסייע לו ניתן להקפיד על תזונה נכונה לפני ואחרי הצום.

תזונה נכונה לפני הצום

הדרך הטובה ביותר לקבל את הצום היא באמצעות מספר ארוחות קטנות מהבוקר ועד לתחילת הצום, כל 3-4 שעות. מומלץ שכל אחת מהארוחות תכיל מרכיבי מזון שונים הכוללים: סיבים (חיטה מלאה, אורז מלא, ירקות), חלבונים (ביצה, עוף, יוגורט, גבינה) ופחמימות מורכבות (בטטה, אורז מלא, קטניות, פסטה מחיטה מלאה). חשוב להרבות בשתיית מים לפני הצום ולצמצמם צריכת משקאות המכילים קפאין.

ארוחה מפסקת:

אמנם אחרי הארוחה המפסקת אנחנו מתחילים צום, אבל אין שום סיבה לאכול באופן מוגזם ולהעמיס על הגוף. חשוב לאכול ארוחה מזינה, עדיף כזו המשלבת חלבון, פחמימות וסיבית תזונתיים.

ארוחה מבריאה:

את הצום מומלץ לסיים בשתייה חמה עם עוגה קלה. לנוח, להתאושש באמצעות שתיית מים ולאכול ארוחה משביעה ולא כבדה מדי.

בכל מקרה, בין אם ההורה אצלכם או בביתו, מומלץ לעקוב אחריו לאורך הצום, להזכיר שזה בסדר להפסיק לצום. אם חם מאוד בכיפור להציע מים. אם להורה מטפלת סיעודית, חשוב לתדרך אותה לפני הצום, לתת לה דגשים למה לשים לב ואיך לפעול אם מתעורר חלילה צורך. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן