הדברים שחשוב לדעת לגבי שיקום גריאטרי

Getty Images: izusek

מהו שיקום גריאטרי? מי זכאי לו? כיצד זה מתבצע ובאילו מסגרות? הרבה שאלות עשויות לעלות אצל בן המשפחה המטפל לקראת תחילת השיקום, כתבה זו עונה על הנפוצות שבהן

לא פעם בתוך מצבים רפואיים מסובכים בהם מעורבים יקרים לנו, קל ליפול למחשבות שליליות ואפילו להאמין שלא ייתכן שיפור. אלא שברפואה ובוודאי בתחום הגריאטרי חלים מדי יום שיפורים והתקדמות המאפשרים, גם במצבים בהם הפגיעה התפקודית חמורה, להביא לשיפור מהותי במצבם של המטופלים. זה לא אומר שישנם פתרונות קסם, אלא שבאמצעות תהליך שיקומי גריאטרי ניתן להביא לשיפור מהותי באיכות החיים של המטופל.

מהו שיקום רפואי גריאטרי?

הרעיון המרכזי בשיקום גריאטרי הוא לסייע למטופלים לנהל פעולות יומיומיות עד כמה שניתן ללא עזרה, או לפחות לצמצם למינימום האפשרי את העזרה החיצונית באמצעות טכניקות למידות ועזרים. ההחלטה לגבי שיקום תלויה בפוטנציאל הסיכוי לשיפור והיא ניתנת אינדיבידואלית על ידי צוות מקצועי רב תחומי. שיקום רפואי גריאטרי הוא חלק בלתי נפרד מחוק ביטוח בריאות ממלכתי והאחריות למתן השיקום מוטלת על קופת החולים של המבוטח ובהתאם לחוזר מנהל רפואה.

הצוות השיקומי הגריאטרי רב תחומי וכולל בין היתר: רופאים גריאטרים, אחיות, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, עובדת סוציאלית, תרפיסטים, פסיכיאטרים, תזונאים, רוקחים קליניים ורופאים מומחים כנדרש. הצוות הרפואי מתאים לכל מטופל את תכנית השיקום המתאימה לו ביותר שתעצים את סיכויי הצלחת השיקום. שיקום יכול להיעשות במחלקות שיקום, באשפוז יום במחלקת שיקומית, במרכזי שיקום ובבית, בהתאם למצבו וצרכיו של המטופל.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



ריפוי בעיסוק הוא חלק מתהליך השיקום
ריפוי בעיסוק הוא חלק מתהליך השיקום Getty Images: marchmeena29

שיקום גריאטרי ניתן לפי אבחנה במקרים כמו:

  • שיקום נוירולוגי: לאחר שבץ מוחי או עקב מחלות נוירולוגיות אחרות כמו אלצהיימר או פרקינסון, או פגיעות בחוט השדרה בהן יש פגיעה קוגניטיבית או תפקודית.
  • שיקום אורתופדי: במקרים של בעיות אורתופדיות כמו: שברים, קטיעת גפיים, הפרעות תפקודיות במפרקים, ניתוח אורתופדי או בעיות אורתופדיות אחרות המצריכות שיקום.
  • החלמה ממצב שפגע בתפקוד: לאחר ניתוח או מחלה שההחלמה מהם כללה ריתוק למיטה שהביא לירידה תפקודית.

ישנם שיקולים שונים בהחלטה האם להפנות לשיקום: סיכויי השיפור במצבו של המטופל, מצב ויציבות רפואית, דרגת התפקוד לפני שהחל המצב ממנו סובל המטופל בהנחה שניתן להחזיר את המטופל למצבו הקודם או לשפר את מצבו הנוכחי וכמובן מידת שיתוף הפעולה האפשרי של המטופל.

סוגי מסגרות השיקום

  • שיקום באשפוז מלא: אשפוז שיקומי נעשה במחלקות שיקום או בבתי החולים השיקומיים, כאשר המטופל נמצא במחלקה לאורך כל הזמן, במקרים מסוימים מתאפשרות יציאות קצרות מחוץ למחלקה. השיקום נעשה באמצעות צוות רב מקצועי והמטופל מקבל טיפול כמו גם הדרכה, תרגול ותמיכה.

  • שיקום באשפוז יום: כאשר המצב הרפואי יציב ניתן לשקול אשפוז שיקומי המשלב גם חזרה הביתה. משמעותו טיפול יום בבית החולים או המחלקה השיקומיים וחזרה הביתה בגמר הטיפולים.

  • שיקום בקהילה - מכונים ומרפאות: לאחר השחרור מהאשפוז ובהתאם להוראות מכתב השחרור ניתנת האפשרות להמשך שיקום, בעיקר בתחום הפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ותקשורת קלינית, במכוני קופות החולים ומרפאות מומחים בתחומי השיקום השונים.

  • שיקום בקהילה - שיקום בית: במידה והתנאים הפיזיים בבית המטופל מאפשרים זאת ניתן לבצע טיפול שיקומי בבית באמצעות צוות רב תחומי שמגיע לבית המטופל. שירות זה ניתן על ידי יחידות מיוחדות בקופות החולים ובהפניית הרופא המטפל.
שיקום בקהילה אפשרי כאשר מצבו של המטופל יציב וניתן להבטיח את שיפור מצבו
שיקום בקהילה אפשרי כאשר מצבו של המטופל יציב וניתן להבטיח את שיפור מצבו Getty Images: gradyreese

אורך האשפוז בשיקום

אורכו של שיקום ממוצע במחלקה הגריאטרית הוא שבועות ספורים, על פי חוק, ולמעט מקרים חריגים באישור ועדה רפואית, לרוב לא פחות משבועיים ולא יותר מ-3 חודשים. בתקופה זו המטופל נמצא תחת מעקב של הצוות הרפואי שמטרתו לשפר תפקוד, להעריך את מסוגלותו של המטופל לבצע פעולות בסיסיות ולאחר מכן גם להעריך את המשך הטיפול מחוץ למחלקה ואת צרכי המטופל בביתו. 

שחרור מאשפוז שיקומי

מי שקובע את תאריך השחרור הוא הצוות הרפואי וההחלטה נעשית לאחר הערכת המדדים השונים בתהליך שיקומו של המטופל. הודעה על השחרור אמורה להינתן למטופל ולבני משפחתו על ידי אחד מרופאי המחלקה או  עובדת סוציאלית או רופא מהמחלקה. כדאי לדעת כי המטופל או בני משפחתו יכולים לבקש חוות דעת נוספת ואף יכולים לבקש להתנגד לשחרור אם לדעתם יש צורך בכך. חשוב לקרוא את מכתב השחרור ולוודא שהאבחנה המדויקת נרשמה, הערכת תפקודית וכן כל ההמלצות. מכתב השחרור הוא טופס רשמי ומרבית מהזכויות והזכאויות יתבססו על הנאמר בו. חשוב לקבל את מרבית הייעוץ מהצוות לפני השחרור, לשאול את כל השאלות ולא לשכוח לכתוב את המלצות הצוות והתוויות הטיפול.

תועלות השיקום הרפואי הגריאטרי

ירידה בתפקוד והפגיעה בעצמאות קשות בכל גיל, אך בגיל השלישי הפגיעות גבוהה יותר. מעבר לפגיעה באיכות החיים של המטופל, אובדן העצמאות והתלות בזולת עלולים לייצר משבר עבור המטופל ומשפחתו. עם השיפור ברפואה ובטכנולוגיה היום ניתן גם בגילאים מבוגרים וגם אחרי פגיעה קשה לפעול לשיפור הירידה בתפקוד. עם זאת, חלון ההזדמנויות לשיקום לא תמיד ארוך ולכן חשוב למצות אותו על מנת להשיג שיפור מירבי. משך זמן השיקום  תלוי במספר גורמים במשולב, לרבות סוג הפגיעה, מצבו הרפואי של המטופל, קצב התקדמות הטיפול ועוד.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן