פעילות בין-דורית: החוט המקשר במשפחות

Getty Images: bojanstiry

פעילות בין-דורית יוצרת גשר חשוב בין זקני השבט והדור הצעיר, אבל יותר מזה – משפיעה לטובה על כל אחד מבני המשפחה ומשפרת מהותית את התקשורת. אספנו עבורכם מגוון פעילויות אפשריות שמתאימות בכל עת ובוודאי בחגים

אחד השינויים הגדולים של התקופה המודרנית הוא מרכזיותה של המשפחה הגרעינית על פני המשפחה המורחבת. חיי היומיום נעשו כל כך עמוסים במטלות הקשורות לתפקידים השונים שאנחנו נושאים ותחזוקת הקשרים המשפחתיים המורחבים כבר לא נמצאת באופן טבעי גבוה בראש העדיפויות. בעוד שבעבר אינטראקציה בין הדורות השונים במשפחה היתה נוכחת הרבה יותר במרחב האישי, היום היא הרבה יותר מצומצמת.

גם השינויים הטכנולוגיים העצומים שהתרחשו בדור האחרון הפכו את הפער הבין-דורי לגדול יותר מתמיד. בעוד הצעירים של היום הם דור טכנולוגי שבמידה רבה יוצר תרבות חדשה, זקני השבט לא פעם מתקשים לעמוד בקצב המהיר, בסף הריגושים הגבוה ובתנאי הסף הטכנולוגיים. יותר מזה, במידה מסוימת התהפכו היוצרות והדור הצעיר מכיר טוב יותר מהדורות הקודמים לו את התרבות העכשווית, מה שמגביר מהותית את הפער בין הדורות.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק
יצירה מאפשרת חיבור שאינו תלוי בגיל בין כל בני המשפחה
יצירה מאפשרת חיבור שאינו תלוי בגיל בין כל בני המשפחה Getty Images: gradyreese

פעילות בין-דורית: התשובה לחיזוק הקשרים במשפחה המורחבת

עברנו מדור השבטיות לדור המשפחה הגרעינית ולא פעם הניתוק הזה מפריע לנו בחיי היומיום ומרחיק אותנו מהחזון של המשפחה המורחבת והמלוכדת עליו גדלנו. הדברים מתחדדים עוד יותר כאשר אנחנו מוצאים את עצמנו בנקודה המקשרת בין הדור המבוגר לדור הצעיר אבל מרגישים את הקושי במציאת החיבור בתוך מציאות מורכבת ועוד יותר כאשר אנחנו בתפקיד בני המשפחה המטפלים.

פעילות בין-דורית במשפחה, הכוללת את בני המשפחה מזקני השבט ועד הצעירים שבהם, היא הזדמנות נדירה לעשייה משפחתית משותפת וליצירת ערוצי תקשורת בין הדורות השונים, מעבר לתועלת ההדדית שהיא מציעה לבני המשפחה עצמם, אם בחיזוק תחושת הרלוונטיות והמסוגלות בקרב הדור המבוגר ואם בחיזוק הסבלנות ואפילו תחושת האחריות בגילאים הצעירים יותר. הגישור בין בני הדורות השונים דרך פעילות משותפת מאפשרת לחבר, לראות את הדמיון ואת הקשר ולייצר דיאלוג שלא תמיד מתרחש ביומיום.

אספנו עבורכם מספר רעיונות לפעילויות בין-דוריות, המתאימות לכל יום ובהחלט לחגים וגם לתקופת הקורונה:

אוכל: אחד הדברים שתמיד מצליח לקשר בין בני משפחה ובני אדם בכלל
אוכל: אחד הדברים שתמיד מצליח לקשר בין בני משפחה ובני אדם בכלל Getty Images: VioletaStoimenova

ההחלטה על פעילות משפחתית צריכה לקחת בחשבון את מצבו של יקירכם ואת יכולותיו ומגבלותיו, היא צריכה להיות בנושא שהוא יוכל להשתתף בו ולהרגיש נוח עמו. מומלץ לבחור בפעילות אהובה עליו או פעילות שהוא ירגיש בה נוח ויוכל מחדש לחוש את חיוניותו. את כל הפעילויות ניתן לעשות עם המשפחה המורחבת שבה טווח הגילאים לא פעם רחב והיא נועדה בעיקר כדי לחבר מחדש את התקשורת והקשרים ולייצר חווי המשפחתית טובה. היא לא צריכה להיות חד פעמית, בהחלט שווה להפוך אותה למנהג כל עוד אפשר.

מפגשי תחביב

תחביבים הם תמיד נקודה טובה להתחלה. יצירה, ציור, תפירה, סריגה, רקמה, גינון, צילום, נגינה, ברידג' וכתיבה הם מגוון רחב של תחביבים שניתן לעשות סביבם מפגש משפחתי. ניתן להזמין מדריך לסדנא בנושא הביתה וניתן לעשות את המפגש ללא הדרכה חיצונית. למשל אם סבתא אוהבת לסרוג במסרגה אחת, ניתן לבקש ממנה ללמד את הילדים והנכדים או לצפות יחד בסרטונים ביוטיוב (YouTube) המלמדים כיצד לסרוג וביחד להחליט על פרויקט סריגה, למשל כיסוי מיטה, או אם מדובר בחובב ברידג' – זו הזדמנות מצוינת ללמוד את המשחק.

הדרך הטובה ביותר היא להחליט על פרויקט משותף, כמו:

  • תפירת שמיכת טלאים – שמיכת טלאים היא פרויקט קל יחסית לתפירה ששיתוף הפעולה בו נדרש, אבל למעשה אפשר להתאים פרויקט לאופי המשפחה.
  • גידול ירקות, פירות או פרחים באדניות או ערוגות – פעולה משותפת הכוללת החלטה מה מגדלים, הכנת הערוגות או האדניות, זריעה, השקיה, טיפוח וגידול. זו דוגמא לפרויקט מתמשך שיש בו גם צד פרקטי.
  • יצירת אלבום צילומי פורטרטים משפחתיים – אם אתם משפחה חובבת צילום אפשר לייצר סדרת פורטרטים של בני משפחה מצלמים בני משפחה או יצירת אלבום תמונות הכולל תמונות ישנות ותמונות חדשות של אותם אנשים בתמונה או של הדורות הבאים.
  • מועדון "הספר הטוב" – קריאה משותפת של ספר ודיון עליו, בעיקר כאשר כל המשתתפים כבר בוגרים יחסית.
  • מועדון "הסרט הטוב" – צפייה בסדרת סרטים ביחד ושיחה עליהם, אפשר למשל לשלב בין קלסיקות ישנות ומודרניות ולדבר על ההבדלים.

פרויקטים כאלה לרוב מצריך יותר ממפגש אחת אלא מספר מפגשים לאורך זמן.

דרך הפעולה המשותפת נוצרים קשרים משמעותיים
דרך הפעולה המשותפת נוצרים קשרים משמעותיים Getty Images: Jose Luis Pelaez Inc

אוכל – הסודות שעוברים מיד ליד ומפה לאוזן

באוכל יש משהו שמקרב אנשים מאז ומעולם ולכל משפחה יש את סודות האוכל שלה. אפשר להחליט על יצירת ספר מתכונים משפחתי, להיפגש כל פעם להכנת מתכון, להעלות אותו על הכתב, לבשל אותו יחד ולצלם. אחרי הכנת כל המתכונים ניתן להוציא ספר מתכונים משפחתי מרגש שיישאר גם לדורות הבאים.

בנוסף ניתן גם להפוך את האוכל לתחביב וללמוד להכין יחד מאכלים חדשים, אם באמצעות הזמנת מדריכים או באמצעות סרטוני הדרכה שיש ברשת וללמוד יחד להכין שוקולד, לחמים, קינוחים ועוד.

מוזיקה – פסקול חיים

מי לא אוהב מוזיקה? אם אתם משפחה של נגנים אפשר לנגן יחד, אם אתם אוהבים לשיר אפשר לערוך ערכי שירה משותפים – להכין שירונים לשירה בציבור, או לדאוג לאפליקציית קריוקי עם שירים שכולם אוהבים. אפשר להחליט שבכל מפגש נציג משפחה אחד מספר על המוזיקה שהוא אוהב ומביא קטעים שכולם יוכלו לשמוע, יש משהו מקרב בהקשבה המשותפת.

ולס החיים

גם ריקודים, אפילו בישיבה על הכיסא יכולים להפיח חיים במפגשים. גם פה אפשר שכל פעם נציג אחר ילמד ריקוד שהוא אוהב או ישמיע מוזיקה שהוא אוהב וכולם ירקדו בדרכם. יש משהו מאוד משחרר בתנועה ואם רוצים אפשר בהחלט לערוך סדנאות ריקוד באמצעות סרטונים שונים ביוטיוב.

משפחה שכזו

אפרופו מציאת מכנה משותף – המשפחה היא מקור ללא מעט פעילות אפשרית. אפשר להחליט לעצב בבית של סבא וסבתא "קיר משפחה" ולהכין, או לקנות, ביחד מסגרות, לבחור תמונות ולתלות על הקיר. אפשר להכין עבודת שורשים למשפחה ולנסות לשמוע עוד סיפורים משפחתיים ולהעלות אותם על הכתב. אפשרות נוספת לפעילות מהנה היא יצירת סרטון וידיאו משפחתי של הפעילות או של סיפורי משפחה, או לערוך קטעי סרטים ישנים יחד לסרט אחד.

המשפחה יכולה להיות גם מקור למשחקים כמו:

ערב "מי דומה למי?" במשפחה – אפשר להוסיף תמונות להמחשה ואחרי שמוצאים התאמות לבדוק אם יש עוד דברים משותפים.

ערב סיפורי משפחה מצחיקים – כל אחד מספר על רגע משעשע בחייו, או לחלופין מספר על משהו שעשה ללא ידיעת הוריו (כולם משתפים).

ערב פריט – כל אחד מביא פריט שחשוב לו ומדבר עליו.

משחקים – הנאה מובטחת

ערבי משחקים הם מקור להנאה לכל המשפחה, אפשר לשחק משחקי קלפים או קופסא ואפשר גם להמציא משחקים, למשל משחק טריוויה "היה-היה פעם" בו מקרינים על מסך תמונה של חפץ ישן וצריך לנחש למה הוא שימש, או משחקי טריוויה אחרים לפי תחומי העניין המשפחתיים.

פרויקטים נוספים

אפשר גם לנצל את המפגשים לצורך טיפול בצרכים פרקטיים כמו שיפוץ קטן בבית של סבא או סבתא, או ניקוי יסודי הכולל גם מקומות שאליהם קשה לסבא ולסבתא להגיע, צביעת קיר, סידור ארונות. אפשר לצאת לטיולים קצרים בהתאם ליכולת, או לערוך פיקניק בפארק נגיש וכדומה.

מפגשים כאלה, בוודאי אם הם נמשכים לאורך זמן, הם בעלי השפעה חיובית על כל הצדדים ובעיקר מחזירים את תחושת ה"ביחד" שלעיתים קצת בורחת ביומיום.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן