לצמצם את הגעגוע בזמן קורונה

שמירה על הכללים מאפשרת איזון בין ההגנה על בני המשפחה המבוגרים והשמירה על קשר משפחתי הדוק ומניעת בדידות. הטיפים שיוכלו לסייע לחזק את הקשר בין סבא וסבתא לנכדים ולצמצם את הגעגוע

העלייה במספר הנדבקים בקורונה בתקופה האחרונה מחריפה לא מעט את ההתלבטות לגבי דרכי הפעולה בהן יש לנקוט בניסיון לשמור על הבריאות ולצמצם את הסכנה בכלל ובפרט עבור בני המשפחה המבוגרים. מצד שני, ברור שהקשר המשפחתי, האינטראקציות החברתיות ושמירה על שגרת ביקורים ומפגשים למנוע קושי אחר עבור בני הגיל המבוגר – הבדידות.

החששות, הדאגות הרפואיות ובעיקר הגעגוע משותפים לכולנו. לכן, חשוב למצוא את האיזון בעיק לאור המצב בו נגיף הקורונה עדיין מהווה סכנה.  בעוד הגל הראשון למגיפת הקורונה הביא לסגר, לסגירת בתי אבות ולאיסור מפגשים למעט חיוניים בין מי שאינם חולקים את אותו משק בית ומצא אותנו לא מוכנים לשלל התקנות, את התקופה הנוכחית אפשר לנצל כדי לתרגל מציאות חדשה. למעשה ניתן  ליצור הרגלים חדשים שמצד אחד יתאימו לתקופה אך יחד עם זאת יאפשרו שמירה על קשר ויצמצמו עד כמה שאפשר את הריחוק והגעגוע.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



מפגשים בחוץ בשעות הבוקר או אחה"צ כשפחות חם יאפשרו גם קצת הליכה

 

אספנו עבורכם טיפים יעילים וקלים ליישום כדי להתגבר על הגעגוע הימי קורונה:

1. הרגלים חדשים – פתרונות חדשים

ברור ומובן שהסכנה לא חלפה ושחשיבות השמירה על התקנות היא קריטית, אך שמירה על התקנות הבסיסיות עדיין מאפשרת מפגשים ושמירה על קשר.

ההנחיות מחייבות (יש להתעדכן באתר משרד הבריאות להנחיות המתעדכנות מעת לעת):

  • שימוש במסכה המכסה את האף והפה

  • הימנעות ממגע בפנים

  • שמירה על היגיינה

  • שמירה על מרחק חברתי של שני מטר לפחות

שמירת ההנחיות אינה מחייבת ניתוק, רק שיקול דעת ושינוי הרגלים. זה לא פשוט ומצריך לא מעט שינויים והסתגלות, אבל זה מתחיל בהתייחסות חיובית לתקנות. אם נתייחס אליהן כאל חומת הגנה חיונית עבור יקירינו, יהיה לנו פשוט יותר למצוא את הדרכים לחיות איתן תוך שמירה על עוד מעטה הגנה חשוב – ההגנה מהבדידות שלא פעם מהווה פגיעה מהותית באיכות החיים בגיל המבוגר.

2. שמירה על קשר בלתי אמצעי

מפגשים בבית: מפגשים בבית היו ונותרו הקשר הבלתי האמצעי הטוב ביותר. אין כמו מפגשים פנים מול פנים כד לחזק את הקשר ואין טוב ממראה עיניים כדי לשמור את היד על הדופק. לכן, חשוב לא לוותר עליהם ואפילו להקפיד עליהם יותר מתמיד. אמנם לא קל לשמור על ריחוק פיזי וזה בהחלט מצריך הסתגלות אבל זה עדיף על היעדר מפגשים.

לבד מהנחיות הבסיס, חשוב להיות בטוחים שכל מי שמגיע לביקור מקפיד על ההנחיות ולא היה ככל שידוע לו חשוף לנגיף, יש למדוד חום לפני המפגש ולהיות בטוחים שלאורח אין שום תסמין. בנוסף חשוב לשמור על ריחוק של 2 מטרים לפחות ולהקפיד על אוורור חדר המפגש. לאחר המפגש מומלץ לנקות ולחטא היטב את האזורים המשותפים.

מעבר לבן המשפחה המטפל העיקרי שמגיע לביקורים, כל עוד אין הגבלות אחרות, חשוב להעלות את נושא הביקורים בפורומים המשפחתיים השונים ולנסות ליצור תורנות קבועה של מפגשים ובתנאי שהאורחים עומדים בהנחיות ותוך שמירה מרבית על בריאות בן המשפחה המבוגר.

עבור פעוטות, ילדים ונוער חשוב עוד יותר לשמור על ריחוק חברתי, אך לא פחות חשוב גם המפגש. צריך להכין אותם למפגש ולהזכיר מה מותר ומה אסור ועד כמה חשוב לשמור על סבא/סבתא. אפשר מראש לארגן פעילויות שיקלו על הריחוק החברתי ולכן עדיף לנסות לייצר מפגשים כאלה באוויר הפתוח.  

מפגשים בחוץ: מפגשים באוויר הפתוח מצמצמים את פוטנציאל ההדבקה אם קיים ומאפשרים שמירה טובה יותר על הריחוק החברתי, כמו גם מפגשים בקבוצות גדולות יותר ויש בונוס נוסף: הם מאפשרים תנועה ושינוי אווירה. כך לא צריך לוותר על ארוחות משפחתיות, או מפגשים משפחתיים ועם זאת לעמוד בהנחיות.

3. הטכנולוגיה באה לעזרת הגעגועים

שמירה על קשר 'אונליין' אמנם לא מחליפה אחד לאחד מפגש פנים אל פנים, אבל זהו פתרון מצוין בהתחשב בנסיבות. ניתן לערוך שיחות וידאו באמצעות אפליקציות שונות: ווטסאפ, זום, סקייפ, מסנג'ר של פייסבוק, מיקרוסופט Teams, גוגל Hangouts ועוד – את כולן ניתן להוריד ולהשתמש בהתאם לתנאי השימוש. אם בן המשפחה אינו מסתדר עם הטכנולוגיה מומלץ לנסות ולהדריך מספר פעמים, אך אם אין הדבר מסתייע ניתן לקבוע זמני שיחות כאשר מישהו נמצא לידו לסייע עם הפעלת התוכנה. היכולת לדבר בווידיאו מאפשרת הנכחה רבה יותר של הקשר מאשר שיחות טלפון וגם יוזמות שונות לפעילות (פירוט בהמשך).

לנכדים צעירים: שיחות עם ילדים לא פעם יכולות להיות קצרות מאוד, כמובן בהתאם לגיל ולאופי. לכן, כדי שהשיחות לא יגרמו למפח נפש, הכללים הבאים יוכלו לסייע:

  • לקבוע זמני שיחה, לתאם לשעות בהן לא רק הילדים ערניים ופנויים לשיחה אלא גם ההורים ולא לסמוך על שיחות ספונטניות.

  • לערוך שיחת הכנה, לחשוב יחד על נושאים שאפשר להעלות בשיחה, לתאם ציפיות, להתייחס לכל נושא השיחה כחוויה מרגשת וטובה ולא כאל מטלה.

  • להיות שם ולתווך בשיחה, לעודד שיחה, לחשוב על נושאי שיחה גם תוך כדי השיחה

להשתמש בטכנולוגיה לשמירה על קשר קבוע, בעיקר עם קטנטנים

 

בני נוער וצעירים ימצאו את התקשורת קלה יותר, עודדו אותם לדבר ולספר, אבל זכרו שגם שיחות קצרות חשובות הרבה יותר מהעדרן בכלל.

4. שימוש בטכנולוגיה לחיזוק הקשר

למצוא נושאי שיחה באופן קבוע זה לא תמיד פשוט, אבל חיבור בין שיחות טלפון לפעילות יכול להיות פורה ביותר. כאשר לא צריך לצאת מהבית, תתפלאו כמה בני המשפחה ישמחו לקחת חלק בפרויקטים שבהחלט יכולים להיטיב לא רק עם הקשר אלא גם לפעילויות שונות החיוניות לשמירת היכולות של בן המשפחה.

למה הכוונה?

מוזיקה: למוזיקה יש מעלות רבות והיא בהחלט אמצעי שמחבר ומגשר גם בין דורות. אפשר לקבוע זמן קבוע של שמיעת מוזיקה ביחד, אפשר לשחק משחקים מוזיקליים בהתאם לגיל. למשל: עם פעוטות אפשר לייצר משחק קצב, בו כל צד ממציא קצב והצד השני צריך לחזור עליו ולהפך, עם ילדים אפשר להקדיש זמן ללמוד שירים פעם לבחירת הילד ופעם לבחירת בן המשפחה, עם נוער ניתן להציע לערוך מחקר על שירים ישנים שסבא/סבתא אוהבים ועוד.

נוסטלגיה: תמונות הן מקור מצוין לשיחה ולהעברת זמן, ניתן להציע לילדים הבוגרים יותר פרויקט העברת תמונות לפורמט דיגיטלי, אן הכנת אלבום תמונות ביחד עם בן המשפחה גם ישאיר מזכרות נפלאות, יחבר בין דורות ויאפשר פעילות מהנה לשני הצדדים.

ספורט וריקודים: הם דרך נוספת לפעולה משותפת שניתן לערוך בשיחת וידיאו, אפשר להציע לנכדים למצוא תרגילים שסבתא או סבא יכולים לעשות ולהעביר שעת כושר משותפת יחד בהתאם ליכולת. פעוטות ייהנו מהקראת סיפורים, משחקים משותפים, כמו משחקי קופסא או לוח מבוססי קובייה - הילדים יכולים לנוע במקום סבתא או סבא וכל שעל סבתא/סבא לעשות זה לזרוק קובייה. האינטראקציות האלה אמנם אינן הדבר האמיתי אך לעיתים בכוחן אפילו לחזק את הקשר לפחות עד שנוכל לחזור לשגרת המשפחה, אך חשוב מכל הן מאפשרות לשמור על כולנו בריאים.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן