נשארים בבית: הטכנולוגיה כבר כאן

Getty Images: Tara Moore

הימים הלוהטים והקורונה מצריכים פתרונות יצירתיים לפעילויות בבית. אספנו עבורכם מספר רעיונות להשראה לפעילויות מבוססות טכנולוגיה שיעבירו את הזמן, יתרגלו את המוח, ייצרו עניין וישפרו את מצב הרוח

הקיץ הישראלי הלוהט הוא תמיד סיבה טובה לפעילויות במרחבים סגורים, אבל הקורונה השנה מצמצמת את המרחב הזה עוד יותר לגבולות הבית. אם בעבר הלא רחוק מרכזי יום, בתי קפה, ספריות, מוזיאונים, קניונים ותערוכות היו דרך טובה להעביר את הזמן ואת השעות החמות, זו כבר אופציה שטומנת בחובה כיום סיכון מסוים. לכן, הדרך הטובה לתקוף את המצב היא באמצעות תכנית פעולה בבית.

ההימצאות בבית מבוקר עד ערב מחייבת יצירת סדר יום חדש שידרבן לפעילות ועשייה, ייצר תחושת מסוגלות, יפנה את תשומת הלב לכיוונים חיוביים וימנע שעמום או עלייה של רגשות שליליים שלא פעם יובילו לירידה בחיוניות ואף להסתגרות. הפעילויות בבית צריכות להתאים לבן המשפחה המבוגר ולחבר אותו ליומיום ולעשייה. כאן מגיע תפקיד בן המשפחה המטפל – לחשוף אותו לאפשרויות ולתמרץ לפעולה.

פעולות כמו: הליכה במרחב פתוח בשעות הנעימות והפחות חמות של היום, השתתפות במטלות הבית לפי היכולת, צפייה בטלוויזיה, מנוחה, ארוחות ושיחות טלפון - ממלאות נפלא את היום, אבל עדיין מותירות לא מעט שעות ביום פנויות ממעש. מה עושים איתן? משתמשים בטכנולוגיה כמובן. העזרים הטכנולוגיים השונים, אם טלפונים חכמים, טאבלטים או מחשבים, זמינים ויכולים להפוך כל שעה לזמן עניין, הנאה, חיזוק קשרים חברתיים או משפחתיים ואפילו אימון למוח.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק


אספנו עבורכם רעיונות לפעילויות שונות כדי לתת השראה לדרכים יצירתיות לפעולות בבית, אבל כמי שמכיר הכי טוב את יקירכם ואת תחומי העניין שלו, תוכלו למצוא עוד המון אפליקציות בתחומים שונים שיתאימו כמו סמרטפון ליד, סליחה כמו כפפה ליד:

לאמן את המוח

אימון המוח חיוני בכל גיל והוא מסייע לשיפור היכולת, אבל עם העלייה בגיל חשיבותו גוברת. אימון למוח ניתן לעשות באמצעים רבים, אם משחקי זיכרון, תשבצים, משחקי חשיבה כמו שבץ-נא, פאזלים ואפילו לימודי שפה או נגינה. את כל אלה ניתן היום לעשות באמצעות אפליקציות ואתרים אונליין ומבלי לזוז מהספה. במרבית האפליקציות יש פונקציות שמסייעות לדרבן לשימוש, אם באמצעות תחרות בין משתמשים אחרים, תזכורות ומתן תמריצים אחרים וכל זה לרוב עטוף בממשק מעניין, מושך וידידותי למשתמש.

מה עושים?

הכל עניין של תחומי עניין ומצבו הקוגניטיבי או הפיזי של בן המשפחה. מומלץ באופן כללי לבדוק כל תוכנה/אפליקציה/אתר לפני שמכירים אותן לבן המשפחה. אם בן המשפחה מיומן בשימוש במחשב / טאבלט / סמרטפון, החיים קלים יותר, אם לא ויש מטפל/ת קבוע/ה ניתן להכשיר את המטפל ולהכיר לו את האפליקציה כדי שיוכל לסייע ליקירכם לתפעל אותה ואפשר גם לבחור שהשימוש יעשה בזמן שאתם איתם וכך אתם תוכלו גם לסייע וגם לעקוב אחרי ההתקדמות. 

שפה:

לימוד שפה הוא אימון מצוין למוח שמערב לא מעט אזורים בו. אחת האפליקציות הפופולריות בתחום היא Doulingo, אפליקציה המלמדת כישורי שפה בסיסיים בשפות רבות, שימושיות ופופולריות ואפילו בשפות נכחדות כמו שפות אינדיאניות ולטינית. האפליקציה משלבת קרוא וכתוב וגם שמיעה ודיבור והיא מותאמת לקצב ההתקדמות של המשתמש.

משחקי זיכרון, תוכנות תשבצים, משחקי מילים (בעיקר באנגלית), משחקי קלפים, משחקי חשיבה, חידות היגיון וחידות מתמטיות – כל אלה ניתן למצוא בהקשת מילת מפתח בהתאם לחיפוש בחנויות הווירטואליות של אפל וגוגל. מומלץ להסתכל על ביקורות ולהתנסות בעצמכם. מרבית האפליקציות הבסיסיות הן בחינם ולרוב הן תהיינה משולבות בפרסומות, בתשלום נוסף ניתן לקבל גרסת פרימיום נטולת פרסומות. 

מהמסך ליצירה אמתית

איך מצליחים לחבר בין אינטראקציה, עניין, זמן איכות ויצירות משותפות שנשארות לנצח? הנה רעיון: באמצעות תוכנה לניהול שיחות וידיאו, כמו זום, ווטסאפ או סקייפ, אפשר לעשות בדיוק את זה. פשוט מחליטים על פרויקט, כמו בניית אלבום משפחתי, ספר אישי, אלבום זיכרונות או ספר מתכונים. בצדה האחד של השיחה בן המשפחה המטופל ובצד השני אחד מבני המשפחה שבונה את הפרויקט בצד שלו תוך כדי שיחה. את התוצר הסופי מעלים בסיום לאחת מהאפליקציות לבניית אלבומי תמונות (כמו: לופה, אלבומי וכדומה) יחד עם הטקסטים שעלו בשיחה והרי – גם פרויקט וגם מזכרת נפלאה.

מה עושים?

שוב, הכל תלוי בתחומי העניין של יקירכם ובמצבו, אבל הנה מספר אפשרויות:

בניית אלבום זיכרונות:

הזיכרון לטווח הארוך לרוב לא נפגע, לפחות בשלבים הראשונים של התמודדות עם דמנציה, ולכן "הליכה בשביל הזיכרון" היא אסטרטגיה מומלצת שלא פעם מעוררת חיות וחיוניות בבן המשפחה. מדובבים את בן המשפחה לשיחה, אפילו באמצעות שאלות כתובות או תמונות ישנות שנמצאו, ובן המשפחה מהצד השני כותב את מה שנאמר. אחר כך מעלים את הכל ומקבצים לספר משפחתי.

עיצוב אלבום תמונות:

סורקים תמונות ישנות, משתפים אותן במסך עם יקירכם, כותבים טקסט קצר: מי בתמונה, מתי היא נלקחה, איפה, האם היה אירוע ספציפי או כל דבר אחר רלוונטי. אפשר גם לעצב אלבומים אישיים כמו "סבא ואני" ולתאר את תולדות הקשר דרך תמונות.

כתיבת ספר מתכונים משפחתי:

אחד הדברים שמחברים אותנו הוא אוכל, לכן ספר מתכונים יכול לשלב גם סיפורים משפחתיים על המנה, זיכרונות, מתכונים ותמונות.

ציור ויצירה:

אם בן המשפחה אוהב לצייר או ליצור יש שלל אפשרויות לפעילות - ישנם אתרים שונים שמאפשרים להצטרף למפגשי ציור (למשל באתר הזה), או חוגי יצירה אחרים, מדריכים אונליין (לרוב בתשלום). אפשר למצוא סרטונים, למשל ביו-טיוב, שמסבירים כיצד לצייר או ליצור לפי בחירתכם, ניתן לקבל השראה גם מאתרים כמו פינטרסט ולעקוב שם אחרי לינקים כדי להגיע לאתר או לאפליקציה הרצויה.

מסע תרבות בכף היד

מוסיקה, סרטים וסרטונים:

סרטונים שונים וקבצי מוזיקה בהתאם להעדפות יכולים להעביר את הזמן, איפה? בעיקר ביו-טיוב. חוץ מזה ניתן לעשות מנוי.

הרצאות?:

תקופת הקורונה הביאה להעלאה של הרצאות רבות לרשת. ניתן למצוא מגוון הרצאות מרתקות בתחומי עניין שונים באמצעות חיפוש בגוגל, או לגשת לאתרים כמו הקתדרה, TED, או המשרד לשוויון חברתי, בנוסף גם עמותות וארגונים שונים מעניקים הרצאות, סדנאות וקורסים שונים. 

במסע לארכיון:

אתר הספרייה הלאומית מאפשר חיפוש היסטורי בעיתונים בארץ, עוד מתקופת היישוב: דבר, Palestine Post, הצפירה, המודיע, הארץ ועוד. אפשר לחפש לפי תאריכים ולראות מה קרה בארץ באותה תקופה (אגב אפשר לשלב את ידיעות משם בספר הזיכרונות).

מסע מסביב לעולם:

תוכנות מפות, כמו למשל google maps, מאפשרות לא רק לראות מפות אלא גם לקבל מבט מהרחוב ומאפשרת להציץ קצת על העולם – רק להקליק ולהגיע. מרבית המוזיאונים בעולם מאפשרים באתרים שלהם סיורים וירטואליים במוזיאון ושווה לחפש ולצפות יחד – הזדמנות נהדרת לסייר במוזיאונים מרחוק.

אפילו ספרים וקורסים:

לא מעט ספריות מאפשרות קריאה בספרים וירטואליים, ישנם פרקים של קורסים דיגיטליים (כמו של האוניברסיטה הפתוחה, או של אקדמיית קאהן) ויש אתרים כמו של המרכז לטכנולוגיה חינוכית. ניתן לקנות מנוי גם לספריות שמע שונות בהן ניתן לשמוע ספרים בשפות שונות בקצב אישי ולפי בחירה.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן