משחק הזיכרון: כיצד נתמודד עם אשפוז בן משפחה המתמודד עם דמנציה

Getty Images: Inna Luzan

אשפוז בן משפחה במוסד סיעודי הוא עניין מורכב שנעשה מורכב יותר כאשר הוא מתמודד עם אחת ממחלות הדמנציה. כיצד ניתן להקל על קבלת ההחלטה ואיך לבחור את המוסד הסיעודי המתאים ביותר עבור בן המשפחה האהוב?

העלייה בתוחלת החיים היא עניין מבורך, המאפשרת לנו ליהנות מאיכות חיים שנים רבות. צדו השני של המטבע הוא מחלות כרוניות שלוקים בהן בעיקר בגיל השלישי, אחת המרכזיות שבהן היא הדמנציה, שיטיון בעברית, על סוגיה השונים ובכלל זה מחלת אלצהיימר. חולים רבים המגיעים לשלבים מתקדמים של המחלה הופכים להיות מרותקים לכיסאות גלגלים, לא מסוגלים לטפל בעצמם ובמילים אחרות – חווים ירידה מהותית באיכות חייהם.  בשלבים המתקדמים של המחלה ניצבת לא פעם בפני בני המשפחה השאלה האם לאשפז את תשוש הנפש במוסד סיעודי או להמשיך בטיפול ביתי?

ההחלטה לאשפז את המטופל עלולה להציף ברגשות מעורבים. מחד יש את הרצון לאפשר לו איכות חיים גבוהה ככל האפשר, להמשיך לשהות בבית המוכר וליהנות מטיפול מסביב לשעון על ידי בני המשפחה אוהבים. מן העבר השני, ככל שהמטופל הופך סיעודי יותר, כך חשוב גם לשמור על איכות חייהם ובריאותם הנפשית והפיסית של בני המשפחה המטפלים שעד עתה נשאו בעול הטיפול. הרצון להעניק למטופל את הטיפול הטוב ביותר בסביבה המוכרת מול החששות השונים שעולים מאשפוז במוסד סיעודי יוצרים מנעד רחב של רגשות בקרב בני המשפחה, אולם בסופו של דבר נדרשת החלטה בדבר המשך הטיפול.

שאלות מקדימות להערכת המצב

כדי להקל במעט על קבלת תשובה, שאלו את עצמכם שאלות כמו:

  • האם המעבר ייטיב עם בן המשפחה או שהוא עלול להביא להידרדרות במצבו הבריאותי?
  • מה הטיפול שבן המשפחה זקוק לו?
  • מהו המוסד המתאים ביותר עבור החולה?
  • האם יש למשפחה דרך להתמודד עם עלויות האשפוז?
  • האם בכלל אפשרי להמשיך ולטפל בבית?
  • כמה זמן יוכלו בני המשפחה המטפלים להמשיך בטיפול מבלי לפגוע בבריאותם הפיסית והנפשית?
 
הקושי באשפוז בן משפחה מתעצם כאשר הוא מתמודד עם דמנציה Getty Images: shapecharge

 

סיורים מקדימים במוסדות מתאימים

מעבר לשאלות, מומלץ לבקר במספר מוסדות סיעודיים לפני קבלת ההחלטה היכן לאשפז את בן המשפחה. בסיורים האלו חשוב לבדוק את רמת הניקיון במוסד, את הטיפולים הנלווים שיקבל המטופל, ניתן להתרשם ממראה החדרים, מאיכות המזון המוגשת, מהצוות הרפואי התומך ומהאווירה הכללית השוררת במקום. הסיורים הללו יכולים להפחית את סף החרדות בקרב בני המשפחה שמבקשים את הטוב ביותר עבור המטופל וכן יכולים לסייע בתשובה לשאלה – איזה מוסד הכי מתאים. ישנה גם אפשרות להתייעץ בעובד סוציאלי או רופא גריאטרי המכיר את המטופל ויכול לתרום מניסיונו ומהידע שרכש לאורך השנים וכך לבחון את הדברים מנקודת מבט נוספת.

מימון האשפוז

בכל הנוגע לשאלת מימון האשפוז, חשוב לדעת כי כל אזרח ותושב ישראל זכאים לקבל סיוע במימון האשפוז הסיעודי. כדי ליהנות מהסיוע יש לגשת ללשכת הבריאות המחוזית הסמוכה למקום מגוריו של המטופל ולהגיש בקשה לסיוע. במסגרת בחינת הבקשה וגובה הסיוע יתבקשו הקשיש, בן/בת זוגו וילדיו מקרבה ראשונה לענות על מספר שאלונים שבסופם יקבע גובה הסיוע במימון האשפוז. בנוסף יש לבחון את הביטוחים הרפואיים המשלימים בקופות החולים וכמובן ביטוחים רפואיים פרטיים אחרים. אם יש צורך בדרכי מימון אחרות מומלץ להתייעץ עם יועץ כלכלי בטרם תגיעו להחלטה.

קבלת החלטה מושכלת

בין אם בסופו של דבר תחליטו לאשפז את תשוש הנפש או להמשיך ולטפל בו בבית, נסו ככל האפשר לפעול מהראש ולא מהבטן. כלומר, בחנו את הדברים באופן קר ככל האפשר, גם אם מדובר בהורה או בבן משפחה אחר שקרוב מאוד ללבכם. אל תתנו לרגש להיות זה שיכתיב את המציאות. זכרו שמעבר למטופל יש בני משפחה נוספים, יש לכם עבודה, יש לכם תחביבים ורצונות משלכם שלא יכולים להיות מוכפפים לכך שתהפכו את עצמכם למטפלים סיעודיים. אמנם מדובר בהחלטה מורכבת מאוד, אבל היא צריכה להתקבל בקור רוח, תוך התחשבות בסך הנתונים והאפשרויות העומדים בפני בני המשפחה המטפלים.

אחרי שהתקבלה ההחלטה, היו שלמים איתה ואל תשובו לעסוק בשאלה האם בחרתם נכון. בסופו של דבר, שיטיון היא מחלה שגם במאה ה-21 מוגדרת כחשוכת מרפא, ואם הגעתם לשלב שבו אין לכם דרך להיטיב את איכות חייו של המטופל, אולי הגיעה העת לשים את איכות חייכם בראש סולם העדיפויות? נקודה שחשוב לא לשכוח.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

ארבעת הרופאים שחשוב להכיר בגיל השלישי

ארבעת הרופאים שחשוב להכיר בגיל השלישי

חשוב לדעת: זכויות דיירים במוסדות הגריאטריים

חשוב לדעת: זכויות דיירים במוסדות הגריאטריים

הבדיקות התקופתיות שחשוב לבצע אחרי גיל 65

הבדיקות התקופתיות שחשוב לבצע אחרי גיל 65

הבדל של יום ולילה? מה בין אשפוז מלא לאשפוז יום?

הבדל של יום ולילה? מה בין אשפוז מלא לאשפוז יום?

זכויות המאושפז וזכויות בני המשפחה המטפלים – מה צריך לדעת?

זכויות המאושפז וזכויות בני המשפחה המטפלים – מה צריך לדעת?

5 עצות שיסייעו בניהול ההוצאות בזמן אשפוז בן משפחה

5 עצות שיסייעו בניהול ההוצאות בזמן אשפוז בן משפחה

מה חשוב לדעת כבן משפחה מטפל לפני השחרור מהאשפוז?

מה חשוב לדעת כבן משפחה מטפל לפני השחרור מהאשפוז?

מתלבטים בין אשפוז לטיפול בבית?

מתלבטים בין אשפוז לטיפול בבית?

ההורים שוחררו מבית חולים – ומה עכשיו?

ההורים שוחררו מבית חולים – ומה עכשיו?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן