3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

(צילום: getty images by Chakarin Wattanamongkol)

פסח הוא זמן אידיאלי לטיולים ואין שום סיבה לוותר על חיק הטבע גם כשמטפלים בהורים – אספנו עבורכם שלוש הצעות לטיולים, בצפון, בדרום ובמרכז – לזמן שכולו הנאה מהמשפחה ומהארץ.

פסח השנה, שמגיע אחרי חורף ברוך וככל הנראה ללא תוספת בהגבלות הקורונה, הוא זמן נפלא להתאוורר ולשנות אווירה. לא פעם בני משפחה מטפלים מרגישים שהטיפול לא מאפשר להם לצאת ולבלות, אך למעשה בשינוי קל של גישה אפשר לצאת אל הטבע רק באופן קצת שונה. אין ספק שהמוגבלות בתנועה של ההורה, העייפות, כיסא הגלגלים או ההליכון אם יש צורך, מחלות רקע או דמנציה, אמנם מייצרים תנאים מגבילים, אולם ניתן למצוא דרכים בכל זאת לטייל וליהנות עם כל המשפחה – עם ההורים, הילדים ואפילו הנכדים הקטנטנים.

אמנם נכון, לא מדובר בטיולי אקסטרים, אפילו לא קרוב לכך, אלא יציאה נינוחה אל המרחב שמאפשרת הנאה לכולם. איך עושים את זה? בוחרים אתר שבו יש מסלול קצר, או רק מקום עצירה מעניין והוא מונגש גם לכיסאות גלגלים ותתפלאו שיש לא מעט כאלה בישראל, אם כי עדיין ישנם אתרים לא מעט שאינם מונגשים ולכן יש לבדוק היטב לפני כן. יוצאים בבוקר, בשעות שכולם עדיין במיטבם ונוסעים ליעד. קובעים את העצירה ליד מקום המנוחה הנבחר. שם אפשר לטייל מעט, אם כולם יכולים. אם לא, ניתן לתת למי שלא יכול להישאר ולנוח, כמובן בהשגחה מתאימה. דואגים לשתייה ולאוכל מתאימים לכולם. כשבוחרים מקום שבו יש מספר אטרקציות, יוצרים נקודת מנוחה קבועה שבה אפשר להישאר או ממנה לצאת ולחזור – כך מאפשרים למי שצריך לחלץ איברים, למי שרוצה לראות טבע ולמי שרוצה לנוח, את כל האפשרויות.

חשוב להתאים את הפעילות למצב של ההורה המבוגר, לכן יש לשים לב לדאוג מעבר לשתייה ולמזון גם ל: לבוש והנעלה מתאימים, כובע, צלייה (אם אין באזור מקומות מוצלים), קרם הגנה, כיסא מתקפל נוח לישיבה ויציב עבור ההורה, שמיכה דקה אם נעשה קריר בצל, תרופות (אם יש תרופות שהוא צריך לקחת בשעות הפעילות) ולדאוג לפעילות שתעניין אותו בוודאי אם הוא אינו מצטרף לטיול. חשוב להצמיד אדם שיהיה אחראי להורה המבוגר ויהיה אתו בכל שלב.

הטיולים צריכים להיות קצרים יחסית ולאפשר הרבה מנוחה, באתרים מונגשים שאינם דורשים נסיעה ארוכה אליהם ובחזרה. התארגנות סביב חצי יום מקוצר של פעילות יכולה ג להועיל לכולם וגם ליצור לא מעט חוויות טובות עבור המשפחה כולה.

אספנו עבורכם שלוש הצעות לטיולים בארץ שמונגשים לכיסאות גלגלים וכמובן גם לעגלות תינוקות:

Horesh Tal National Park.jpg

חורשת טל: המלצה לטיול משפחות בצפון (תמונה בשימוש לרשות הרבים)

צפון: הגן הלאומי חורשת טל


משך ההליכה:
כשעה, אבל כאמור לא חייבים לעשות את כל המסלול, בהחלט אפשר להתמקם על המדשאות, לאפשר למי שרוצה לטייל ולמי שרוצה לנוח.

יש לבצע רישום (באתר ובחינם) להגעה, הכניסה בתשלום.

תיאור מסלול: הגליל העליון משופע באתרים, ברובם נעים לבקר כל השנה, אולם באביב, עם התחממות האזור והפריחה, הוא אפילו עוד יותר יפה. אתר הטבע והנופש חורשת טל מציע כ-700 דונמים של מדשאות, מרבדי פרחי בר, פלגי מים, חורשת אלוני תבור עתיקים, אגם שחייה (פחות מתאים באביב משום שמימי הדן קרים), שמורת סחלבים ונוף יפהפה של החרמון ומדרונות רמת הגולן והרי נפתלי. החורשה נעימה ומספקת לא מעט חוויות ועניין, כמו חורשת אלונים ושמורות יחמורים וסחלבים וגם ציפורים ובעלי חיים קטנים ומקומיים.

מהכניסה לאתר יש לעבור דרך חניון הלילה, אך כל הדרך נוחה גם לשימוש בעגלות נכים, בהליכונים ועגלות ילדים. כל האתר מאורגן סביב שביל שלצידו פלגי מים ומדשאות עד לאגם המים ומשם לכיוון חורשת האלונים העתיקים, בה ניתן לראות אלוני תבור ענקיים. באזור ממוקמת חווה לשימור יחמורים וניתן לראותם משוטטים בטבע. שמורת הסחלבים נמצאת מדרום-מזרח לשמורת האלונים, אך בה אין שבילי הליכה. באבי ניתן לראות בה פריחה של פרחי בר נדירים יחסית כמו דבורנית הדבורה וסחלב נקוד וגם פרחי בר, כמו נורית אסיה וכלנית מצויה.

במרחק כ-3 קילומטר נמצאת גם שמורת דן, שמציעה גם היא מסלול נעים למשפחות ובקיבוץ דן, נמצא בית אוסישקין, שהוא מוזיאון טבע וארכיאולוגיה.

חשוב לציין שאין כניסה לבעלי חיים.

למידע נוסף: אתר הפארק

Center Apollonia National Park - Tel Arsuf (Arsof).jpg

מבט מהאוויר מכיוון צפון של מבצר אפולוניה, המלצה לטיול במרכז (תמונה בשימוש לרשות הרבים)

מרכז: גן לאומי אפולוניה – תל ארשף (ארסוף)


אורך מסלול:
פחות מקילומטר, אבל ממש לא חייבים ללכת את כולו.

משך ההליכה: תלוי שביל הגישה לנכים מקוצר ודרך שאינה נגישה לנכים, בה ניתן להתפצל. הליכה נינוחה בשביל המונגש היא בת פחות משעה. במקום פינת פיקניק נעימה.

יש להירשם מראש (באתר ובחינם) לתיאום הגעה, הכניסה בתשלום

תיאור מסלול: על מצוק כורכר, בצפון קו הים של הרצליה נמצאות חורבות מבצר צלבני שבנייתו החלה ב-1241 על חורבות עיר עתיקה בת כ-2,500 שנים. משום שהמקום אינו מוצל בכלל, האביב בשעות הבוקר או אחר הצהריים הוא זמן נפלא לביקור. באתר כאמור מבצר ונוסף חפיר מרשים מדרום לאתר, וילה רומית שחרבה ברעידת אדמה במאה השנייה לספירה, ביצורים, כבשן זכוכית מהתקופה הביזנטית (המאה ה-6 לספירה), מגדל העוז ומסגד סידני עלי.

המקום מונגש ברובו, מהחניה קיים שביל עד לאתר העתיקות ואם יש צורך ניתן להשאיל כיסא גלגלים לזמן הביקור. ניתן גם להזמין הדרכה.

למידע נוסף: אתר הגן

A trip to a waterfall in southern Israel.jpg

מבט מהאוויר מכיוון צפון של מבצר אפולוניה, המלצה לטיול במרכז (תמונה בשימוש לרשות הרבים)

דרום: עין גדי – נחל דוד ומפל שולמית


אורך מסלול:
אורך השביל כחצי קילומטר

משך ההליכה: כשעה

יש להירשם מראש (באתר ובחינם) לתיאום הגעה, הכניסה בתשלום

תיאור מסלול: זהו מסלול שנמצא בחלק משמורת עין גדי והוא ידידותי. נכנסים דרך הכניסה הראשית ופונים אל הטיילת. הטיילת מובילה לנקודת תצפית לנוף עותק הנשימה של המדבר ולכל אורכה צמחיה מקומית. אפשר להפסיק כאן ולנוח או להמשיך בהליכה במסלול המסומן למפל שולמית. הטיול הוא בחלק התחתון של נחל דוד שיורד מרמת המדבר לים המלח. בניגוד למסלולים אחרים באזור, זהו מסלול נוח במיוחד למשפחות, למבוגרים וילדים כאחד. לאורך הדרך ניתן להבחין בחיות שונות, בדגש על שפני סלע ולעיתים גם יעלים. מותר להיכנס לבריכות הנחל להתרעננות, אם כי בפסח, בוודאי השנה, הן עדיין יהיו קרות.

שמורת נחל דוד מונגשת גם לכיסאות גלגלים, כמוה גם טיילת הנוף ומבואת נחל ערוגות.

מומלץ גם לעבור בגן הלאומי עין גדי בו מוצגות עתיקות האזור, כשגולת הכותרת היא בית הכנסת ורצפת הפסיפס שבו.

אין כניסה לבעלי חיים.

למידע נוסף: אתר הגן


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ