אובחנתי עם אסטמה לראשונה ב-2008, ובשנים שחלפו מאז לקחתי על עצמי ללמוד את כל מה שאני יכולה עליה ולהיות דוברת עבור עצמי ועבור אחרים החיים עם אסתמה.
ועם זאת, למרות המידע הרב שהקהילה המדעית חשפה בנוגע לתעלומות האסטמה, אני עדיין מוצאת את עצמי לומדת דברים חדשים כשאני עושה תחקיר עבור מאמרים (וכשאני נעשית סקרנית באופן כללי וצוללת עמוק לתוך היקום העצום של גוגל).
כמה מהעובדות הפחות ידועות הבאות על אסטמה ידעתם?
1. רק בגלל שזה "נראה כמו" אסטמה, לא אומר שזה אסטמה
במחקר שנערך בקנדה, עד לשליש מהאנשים שאובחנו עם אסטמה - חכו לזה - אין באמת אסטמה אלא מצבים אחרים שפעמים רבות מחקים את התסמינים של אסטמה. אשמים נפוצים ב"חיקוי אסטמה" כוללים:
- ליקוי בתפקוד מיתרי הקול, שבו מיתרי הקול נמשכים פנימה וחוסמים את דרכי האוויר (קנה הנשימה)
- מחלת ההחזר הוושטי (GERD, או החזר חומצי לא טיפוסי/צרבת)
- מחלת לב
- מחלת ריאה אינטרסטיציאלית
אם האסטמה שלך לא מגיבה לטיפול והחלפת התרופות לא עוזרת, יכול להיות שהגיע הזמן לבקר אצל הרופא כדי לראות אם מדובר במצב רפואי אחר.
2. אסטמה עוברת כשגדלים? לא כל כך מהר.
הסוגיה טרם הוכרעה בנושא זה, אך הציבור פעמים רבות תופס אסטמה כמחלה שעוברת כאשר מתבגרים. במחקר קטן, הורים רבים שנסקרו חשבו שהאסטמה של ילדם תעבור כשיגדל וכך הסבו נזק לטיפול באסטמה שלו.
מן הצד השני, לאחר מחקר ראשוני שעשיתי על אסטמה כאשר קיבלתי את האבחנה, תמיד חשבתי שכשיש אסטמה חווים תמיד התלקחויות של אסטמה - אך למעשה התסמינים עשויים להיעלם בתקופות מסוימות בחיים, דבר הידוע כהפוגה, ולאחר מכן הם יכולים לשוב.
התשובה לשאלה האם ניתן "להתבגר" מאסטמה ולהיפטר ממנה לנצח עדיין לא נתמכת לגמרי על ידי הקהילה המדעית.
3. יכולה להיות לך אסטמה מבלי שיהיו לך אלרגיות
סוג זה של אסטמה, אסטמה לא אלרגית או אסטמה אינטרינזית, מופיעה פעמים רבות אצל מבוגרים, במיוחד נשים. עם זאת, לאנשים הסובלים מאסטמה אלרגית לעתים יש טריגרים של אסטמה לא אלרגית, כגון פעילות גופנית, מחלה או אוויר קר או לח.
אז העובדה שהתוצאה שלכם בבדיקת האלרגיה הייתה שלילית אין פירושה ששוללים אסטמה. בדיקות אלרגיה הן בדיקות אבחוניות לאלרגיות, לא לאסטמה! מלבד זאת, בדיקות אסטמה עוברות התאמה לאזור מגוריכם, כך שיתכן שיהיו לכם אלרגיות במקום אחר בארץ, ביבשת, או בעולם ואינכם יודעים זאת פשוט כי לא נחשפתם מספיק בקביעות לטריגרים אלה.
4. לא כל הטריגרים שווים
אוקיי, יכול להיות שאתם יודעים זאת מניסיונכם האישי. כל מקרה של אסטמה הוא שונה ויש רשת מורכבת של חומרים שעלולים לעורר את התסמינים שלכם, ועשויים שלא. למרבה הצער, ההתוודעות לטריגרים האישיים שלכם היא תהליך של ניסוי וטעייה.
עבורי, הצטננות וזיהומים אחרים בדרכי הנשימה הם הטריגרים הגרועים ביותר ללא ספק, ולאחריהם אוויר קר ופעילות גופנית מתונה. מעבר לכך, אני רגישה לבשמים ולריחות, אבל ההשפעה שלהם על האסטמה שלי משתנה לפי רמת החשיפה.
5. התקף אסטמה לא בהכרח משפיע על רמות החמצן
כשיש לכם התקף אסטמה, דרכי הנשימה הגדולות שלכם (הסימפונות והסימפונונות) מוצרות כתוצאה מדלקת והריאות מייצרות כמות רבה מדי של ליחה, מה שמקשה על הנשימה.
לעומת זאת, הנאדיות (שקיקי אוויר זעירים בריאות), שהן המקום בו נכנס החמצן לגוף, אינן מושפעות מאסטמה. פירוש הדבר הוא שבמהלך התקף אסטמה קל, על אף שדרכי האוויר נעשות צרות ונפוחות, עדיין יש מספיק מקום למעבר פנימה של אוויר מחומצן, כך שריווי החמצן שלכם לא ירד.
השורה התחתונה: רמות החמצן בטווח התקין, 95 אחוז ומעלה, הן לא תמיד המנבא הטוב ביותר לחומרת התלקחות האסטמה. אתם עלולים עדיין להיות חולים מאוד באסטמה ולהיות בעלי ריווי חמצן תקין בתחילת ההתקף. רמות החמצן עשויות שלא לצנוח אלא אם כן התסמינים מתקדמים או אם ההתקף הופך לבינוני או חמור.
התסמינים שלכם יכולים לעזור לכוון אתכם בנוגע לחומרת התלקחות האסטמה, אז אל תתעלמו מהם רק מפני שרמות החמצן שלכם תקינות.