תשישות בטרשת נפוצה: 9 עצות לשיפור ההרגשה

Getty images: elenaleonova

תוכן רפואי נבדק על ידי Deborah Weatherspoon, PhD, RN, CRNA

תשישות נפוצה

כמעט כל מי שסובל מטרשת נפוצה (MS) חווה גם תשישות. על פי מחקר שפורסם בכתב העת PLoS One, התשישות משפיעה על מרבית האנשים החיים עם טרשת נפוצה. עם זאת, הגורם המדויק לתשישות הקשורה לטרשת נפוצה עדיין אינו ידוע.

המשך לקרוא לקבלת תשע עצות שיכולות לעזור לך להגביר את רמת האנרגיה שלך ולהפחית את התשישות.

עייפות מזן חדש

לפני שתלמד כיצד לנצח את התשישות, כדאי לדעת עם אילו סוגי תשישות אתה עשוי להתמודד אם אתה סובל מטרשת נפוצה. חוקרים החלו לזהות מספר מאפיינים ייחודיים הקשורים באופן ספציפי לטרשת נפוצה, אשר מבדילים אותה מעייפות סתמית, כגון: 

  • התפרצות: היא יכולה להתרחש במפתיע.
  • תדירות: היא בדרך כלל מתרחשת מדי יום.
  • שעה ביום: היא יכולה להתרחש בבוקר, גם לאחר שנת הלילה.
  • התקדמות: היא בדרך כלל מחמירה במהלך היום.
  • רגישות לחום: חום ולחות עשויים לגרום להחמרתה.
  • חומרה: היא נוטה להיות חמורה יותר מסוגי תשישות אחרים.
  • השפעה על פעילויות: היא בעלת סבירות גבוהה יותר לשיבוש היכולת לבצע משימות יומיומיות לעומת עייפות רגילה.

עצה 1: עסוק בפעילות גופנית לעיתים קרובות

על פי Cleveland Clinic, פעילות גופנית על בסיס קבוע יכולה לעזור להילחם בתשישות הקשורה לטרשת נפוצה. היצמדות לתוכנית אימונים קבועה יכולה לסייע לסיבולת, לשיווי המשקל, לירידה במשקל ולרווחה כללית - כולם חשובים עבור אנשים החיים עם טרשת נפוצה.

עם זאת, ישנו סייג אחד: אף כי פעילות גופנית יכולה לסייע לאנשים מסוימים עם טרשת נפוצה, אנשים אחרים הסובלים מהמחלה לא יפיקו מהפעילות את אותה התועלת. במקרה של ספק, שוחח עם הרופא שלך לפני שתתחיל תוכנית אימונים חדשה כלשהי, וזכור כי מטרת הפעילות הגופנית היא לספק לך אנרגיה רבה יותר, ולא להגביר את מידת העייפות שלך.

עצה 2: חסוך אנרגיה

חיסכון באנרגיה אינו חשוב רק לסביבה, אלא הוא גם עקרון מרכזי עבור אנשים עם טרשת נפוצה.

מהו החלק המועדף עליך ביום לביצוע משימות (כלומר, הזמן שבו אתה מרגיש אנרגטי ביותר)? אם אתה מבחין שאתה מרגיש פחות עייף בבוקר, נצל את עודף האנרגיה שלך לביצוע משימות כגון קניות וניקיון. כך תוכל לחסוך אנרגיה לשלב שבו תרגיש תשישות רבה יותר, בידיעה שכבר השלמת את המשימות החשובות ליום זה.

עצה 3: שמור על קור רוח

אנשים הסובלים מטרשת נפוצה עשויים להיות רגישים במיוחד לחום. כתוצאה מכך, הם עלולים לחוש עייפות רבה יותר כאשר הם בסביבה חמה או לסבול מהתחממות יתר. נסה את השיטות הבאות לצינון הגוף:

  • הפעל מיזוג כפי הצורך, בעיקר בחודשי הקיץ החמים.
  • לבש אפוד קירור.
  • התקלח במים קרירים.
  • קפוץ לבריכת שחייה.
  • שתה משקאות קפואים.
  • לבש בגדים קלילים.

עצה 4: נסה תרפיה

אם השינויים באורח החיים שלך לא מספקים לך את האנרגיה הנדרשת, אולי תרצה לנסות ריפוי בעיסוק או פיזיותרפיה.

במהלך ריפוי בעיסוק, מומחה בעל הכשרה עוזר לך לפשט פעילויות בסביבת העבודה או הבית שלך. לשם כך, ייתכן שיהיה עליך להשתמש בציוד מותאם או לשנות את הסביבה שלך בדרך שתעזור להגביר את האנרגיה הגופנית והנפשית שלך.

במהלך פיזיותרפיה, איש מקצוע בעל הכשרה עוזר לך לבצע משימות יומיומיות הכרוכות במאמץ גופני ביעילות רבה יותר. למשל, ייתכן שתשתמש בטכניקות או במכשירים שיוכלו לעזור לך לחסוך אנרגיה בזמן הליכה.

עצה 5: הסדר את השינה שלך

הפרעות שינה הן לרוב הגורם לתשישות שחווים אנשים עם טרשת נפוצה. בין אם אתה מתקשה להירדם, להמשיך לישון או להשיג את מספר שעות השינה ואת סוג השינה להם אתה זקוק כדי להתעורר רענן, התוצאה היא זהה: אתה תרגיש עייף.

כדי למנוע הפרעות אלה, חשוב שתסדיר את השינה שלך. לשם כך, ייתכן שיהיה צורך לזהות תסמינים אחרים של טרשת נפוצה הגורמים להפרעות שינה ולטפל בהם ‒ לדוגמה, תפקוד לקוי של שלפוחית השתן. אם שום פתרון אינו עובד, ייתכן שתצטרך לדבר עם הרופא שלך על שימוש בכדורי שינה לתקופת זמן קצרה.

עצה 6: הימנע מהתנהגויות בעייתיות

התנהגויות מסוימות שעוזרות לכאורה לטפל בתשישות, עלולות בסופו של דבר לגרום לבעיות רבות יותר מאשר לפתור אותן. שתיית משקה חם עשויה להיתפס כדרך טובה להירגע כאשר נתקלים בקושי לישון, אך הקפד לבדוק אם המשקה מכיל קפאין. קפה ותה בדרך כלל מכילים קפאין, אשר יכול למנוע ממך להירדם, ולגרום לתשישות ביום למחרת.

כמו כן, אלכוהול עשוי לגרום לך להרגיש ישנוני מיד לאחר השתייה, אך יכול בהמשך להקשות עליך לישון שנת לילה רציפה. בחן את ההתנהגויות שעשויות לתרום להרגלי השינה הירודים ולתשישות שלך, ונקוט צעדים כדי להימנע מהן.

עצה 7: אכול נכון

תזונה לקויה יכולה לגרום לעייפות או לתשישות, ונכון הדבר אף יותר במקרה של אנשים הסובלים מטרשת נפוצה. מחקרים מראים שהתזונה שלך יכולה להשפיע על התסמינים שלך ועל הרגשתך, ואולי אף להשפיע על התקדמות המחלה.

עצה לתזונה נכונה עבור מרבית האנשים כוללת אכילה מרובה של פירות וירקות, של חלבונים רזים ושל דגנים מלאים. עצה זו תקפה גם לגביך. ועצות מסוימות, כגון הקפדה על צריכה מספקת של שומנים בריאים וויטמין D, עשויות להיות חשובות במיוחד אם אתה סובל מטרשת נפוצה.

אם יש לך שאלות על האכילה הנכונה עבורך, שוחח עם הרופא שלך. הוא יכול לייעץ לך, או להפנות אותך לתזונאי שיכול לעזור לך ליצור תוכנית אכילה בריאה המותאמת עבורך.

עצה 8: בדוק את רמות המתח הנפשי שלך

בדיוק כפי שתזונה ירודה עלולה להשפיע על אנשים עם טרשת נפוצה יותר מאשר על אנשים שאינם סובלים ממחלה זו, גם תחושות לחץ יכולות להשפיע עליך במידה רבה יותר מאשר על חברך שאינו סובל מטרשת נפוצה.

בין יתר ההשפעות, כל אדם החווה לחץ יכול לסבול מנדודי שינה, אשר עלולים להוביל לתשישות. אך לחץ בקרב אנשים עם טרשת נפוצה יכול, למעשה, להחריף את מצב המחלה. מחקרים הראו כי לחץ עלול לגרום לנגעים רבים יותר של טרשת נפוצה במוח. ומחלה מתקדמת יכולה להגביר את התסמינים שלך, כולל תשישות.

אכילה נכונה, פעילות גופנית, ואפילו האזנה למוזיקה יכולות לסייע להפחתת הלחץ. מדיטציה מוכחת גם היא כאמצעי שעוזר להירגע ולהקל על המתח. לרעיונות נוספים, דבר עם הרופא שלך. אבל אל תילחץ מזה - לחץ הוא חלק מחיי היומיום, ולכן כל שעליך לעשות הוא לשמור עליו תחת שליטה, ולא להעלים אותו לגמרי.

עצה 9: נהל את התרופות שלך

אם אתה נוטל תרופות לטיפול בתסמינים אחרים, בדוק את תופעות הלוואי שלהן כדי לוודא שהן לא תורמות לתשישות שלך. שוחח עם הרופא שלך על כל תרופה שאתה נוטל, והחליטו יחד לגבי האפשרות להפסיק ליטול את התרופות שיכולות לגרום לתשישות.

להיות ערים לבעיה

תשישות הנובעת מטרשת נפוצה יכולה להמיט הרס על חייך מסיבות רבות, הן בעבודה והן בבית. היא עלולה להגביל באופן חמור את סוגי הפעילויות שתוכל לבצע, ואולי גם להוביל לעזיבת העבודה שלך. לכן כדאי ללמוד כיצד לנהל את התשישות הנגרמת על ידי טרשת נפוצה.

אם יש לך שאלות או חששות לגבי התשישות שאתה חווה או רמת האנרגיה שלך, שוחח עם הרופא לקבלת הנחיות. הוא ישתף איתך פעולה במציאת דרכים לפתרון התשישות שאתה חווה ולהעלאת רמת האנרגיה שלך בחיי היומיום.

למידע נוסף על טרשת נפוצה – לחץ כאן


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא