מדעים זה לגברים? הצחקתם את אליזבת קוגן, סמנכ"לית בכירה במחקר ופיתוח בטבע. שאלנו אותה מה יש לה להגיד לבנות 15 שהמילה מולקולה מכניסה אותן ללחץ, והיא חזרה עם 15 תשובות
לצערנו יש בעולם עדיין אנשים שחושבים שמדע זה לגברים, אבל למזלנו בשנים האחרונות זה משתנה. נשים הרי לא פחות אינטליגנטיות מגברים. אז מה הבעיה?
- אומרים לבנות שמאד קשה להצליח במדעים. זה די מפחיד ואף אחד לא אוהב להיכשל. אבל אולי זה יותר קל ממה שאתן חושבות? מי שלא מנסה, פשוט לא יודעת.
- צריך להשקיע הרבה בלימודי מדעים, זה נכון. אבל עם תוחלת החיים הנוכחית, כל אחת מאיתנו תצטרך לעבוד לפחות 50 שנה. לא שווה להשקיע כמה שנים בלימודים בשביל 50 השנים המעניינות שיבואו אחר-כך?
- מדע זה לא רק מספרים ונוסחאות: ידע מדעי יכול לסלול לכן את הדרך לעולמות רבים ושונים: רפואה, פיתוח תרופות, פיתוח אפליקציות, הנדסה, ביוטכנולוגיה ועוד הרבה מאוד עיסוקים מעניינים ומועילים.
- כל חלק בחיים שלנו קשור למדע. אפילו ווטסאפ ופייסבוק מבוססים על מדע. לכן אם תרכשו ידע מדעי זה יאפשר לכן להבין טוב יותר את העולם שאתן חיות בו, ואולי אפילו לשפר אותו.
- לא תמיד, אבל לפעמים, המדע יכול להציל חיים ולשנות לטובה את חייהם של מיליוני בני-אדם. לא בא לכן להמציא פטנט שכל העולם יודה לכן עליו?
- מדע זה יצירה והמצאות. כמעט כל מוצר בעולם הזה נולד מתוך מחקר מדעי או חשיבה מדעית. כמדעניות, אתן עוסקות כל הזמן בפיתוח של דברים חדשים.
- פרנסה זה לא הכל בחיים, אבל זה אמצעי חשוב. מקצועות המדע פותחים דלתות לתפקידיםרבים. זו דרך טובה להתפרנס ולהגיע לעצמאות כלכלית ואישית.
- בניגוד למה שאומרים לכן, מדע זה לא רק לגברים. לעבוד בתחום המדע פירושו להיות מוקפת באנשים בעלי רמה אישית ומקצועית גבוהה מאד.
- האם להיות מדענית פירושו אשה בין גברים? זה תלוי במקצוע. למשל בכימיה וברפואה יש היום הרבה נשים, אך גם במקצועות בהן ישנן פחות נשים, מה רע, כיף להיות שונה ומיוחדת.
- אפשר להיות גם מדענית מצליחה וגם להקים משפחה? בוודאי שכן. תשאלו את הילדות שלי – בנות 13, 11 ו-3. זה לא פשוט לגדל משפחה כשיש לך קריירה תובענית, אבל כשיודעים להתארגן כמו שצריך ובעזרת בעל תומך מאד זה אפשרי.
- האם אפשר לעסוק במדעים וגם להיות אימא טובה? בנותיי מעריכות זמן איכות עם אמא שלהן מתי וכמה שאפשר.
- ומה עם בן זוג? כן, המסע שתעשו כמדעניות יהיה קל יותר אם יהיה לכן בן זוג תומך ומסייע. איך מוצאים אחד כזה? אם תחליטו שכזה בן זוג אתן רוצות, תתעקשו למצוא אחד כזה.
- אין לכם מדענים במשפחה? זה לא אומר כלום וזה בטח לא תירוץ. יש לכן את החופש לבחור להיות מה שתרצו. עתידכן בידיכן.
- האם שוק העבודה מפלה לרעה נשים מדעניות לעומת גברים מדענים? אינני יכולה לשפוט את כל שוק העבודה, אבל אני יכולה לומר כי במחלקת המחקר והפיתוח של טבע בישראל, למעלה מחצי מהעובדים הן נשים.
- על "סודקות את תקרת הזכוכית"
למי מיועד הפרויקט: לנערות בחטיבות הביניים והתיכונים
בתי ספר באזורים של פריפריה חברתית ניצבים בפני קשיים רבים, ונאבקים פעמים רבות על עצם הזכאות לבגרות יותר מאשר על קידום לבגרות איכותית, פותחת דלתות. נערות באזורים אלה נתונות לאפליה כפולה: הן שייכות לקבוצה המודרת חברתית בחברה הכללית, וכן מוחלשות בסביבתן המיידית – שכן חברות מסורתיות לא תמיד מעודדות נערות להגיע להישגים אקדמאים ומקצועיים.
התוכנית "סודקות את תקרת הזכוכית" היא יוזמה ייחודית של הארגון החינוכי-חברתי "כל ישראל חברים", והיא נועדה להוות צוהר לעתיד טוב יותר לנערות אלה. התוכנית, בשיתוף עם משרד החינוך והעיריות השונות, מאתרת נערות בעלות פוטנציאל ללימודי מדעים, ומלווה אותן במשך חמש שנים.
התוכנית שמה דגש על העלאת רף השאיפות של הנערות, באמצעות מפגשים עם נשים מצליחות מעולם ההיי-טק הישראלי, העלאת תחושת המסוגלות של הנערות באמצעות סדנאות העצמה עצמית, וטיפוח המצוינות, באמצעות תגבורים לימודיים של המקצועות המדעיים.
צוות מדעניות מהמו"פ של טבע מאמץ נערות במסגרת הפרויקט, והן משתתפות בתוכנית העצמה הכוללת הרצאות, מצגות וסרטונים בנושא פיתוח תרופות בטבע, כמו גם סיורים בבניין המו"פ ובמעבדות השונות, מפגשי התנסות במעבדה וכן הלאה.
ההשתתפות בפרויקט "סודקות את תקרת הזכוכית" היא חלק ממחויבותה של טבע לקידום מצוינות מדעית בישראל, מתוך הבנה כי מדובר בתחום בו יש לישראל יתרון תחרותי מול העולם. במסגרת זו פועלת טבע בקרב אוכלוסיות מגוונות, מפעילה ותומכת במגוון רחב של יוזמות חינוכיות וקהילתיות ומעודדת את עובדיה להתנדב.