ואז הבנתי שאני רוצה להיות רופאה

היום אני רוצה לספר לכם על רופאה אגדית ביוון העתיקה, שנאלצה להתחפש לגבר כדי להינצל מהוצאה להורג – וגרמה לי לקבל החלטה חשובה / הבלוג של מעיין אוחנה

היוש, חזרתי! גם היום אני לומדת למבחן, ועוד בהיסטוריה – שזה ממש הרבה חומר. אבל לקחתי הפסקה כדי שלא תישארו במתח. זוכרים שסיפרתי לכם שבהתחלה לא ממש התחברתי "סודקות את תקרת הזכוכית" – פרויקט להעצמת נערות בתחום המדעים שהציעו לי להשתתף בו? אז באיזשהו שלב זה השתנה. אחרי כמה מפגשים בכיתה ח' עם נושי, המנחה שלנו, התחיל ליפול לי האסימון.

מעיין

קודם, אף פעם לא ממש חשבתי על זה ששומעים הרבה יותר על גברים מדענים ועל גברים בתפקידים בכירים מאשר על נשים. אולי זה טיפה עבר לי בראש, אבל לא יותר מזה. במפגשים התחלנו לדבר על זה, ואז פתאום זה נראה לי לא הגיוני. למה, בעצם? נשים הרי לא פחות חכמות מגברים, אז למה הן לא נמצאות בכותרות? כשהתחלנו להתעסק בזה לעומק, הבנתי שהרבה נשים פשוט לא מאמינות שהן יכולות להצליח, כי ככה העולם הרגיל אותנו לחשוב. אבל הבנתי עוד משהו ממש מדהים: יש, בעצם, הרבה נשים מדעניות שפשוט לא שמענו עליהן, וכדאי מאוד שנתחיל להכיר אותן.

למשל, אגנודיס המהממת. שמעתם עליה? סביר להניח שלא. גם אני לא ידעתי עליה כלום, עד שהגיע החידון של "סודקות". זה היה חידון ארצי בין כל הקבוצות בכיתות ח' בבתי ספר בארץ. כל קבוצה הייתה צריכה ללמוד על 40 מדעניות מעניינות בהיסטוריה ואז לענות על שאלות שקשורות אליהן. רגע, תכף אני אספר לכם לאיזה מקום הגענו, אבל קודם תשמעו על אגנודיס – עליה למדנו במסגרת החידון.

היא נולדה ביוון העתיקה בשנת 300 לפני הספירה, כלומר לפני המון המון שנים. הקטע הוא שהיא מאד רצתה להיות רופאה, אבל אז אסור היה לנשים להיות רופאות. כן, מה שאתם שומעים. אם אישה הייתה מנסה לעבוד כרופאה, היו לוקחים אותה לכלא. אבל אגנודיס לא ויתרה: היא הסתפרה והתחפשה לגבר. כמה פשוט, ככה חכם. בתור גבר, בכאילו כמובן, היא הצליחה ללמוד רפואה והצטיינה לגמרי בלימודים. אחרי זה היא הפכה לרופאה גניקולוגית שמטפלת בנשים. באיזשהו שלב גילו שהיא אישה, ואז עשו לה את המוות. בעצם, כמעט הוציאו אותה להורג – אחרי שהאשימו אותה שהיא עושה כל מיני פשעים. זה היה סתם שקר, אבל ככה רצו להיפטר ממנה.
בסוף היא הצליחה להינצל, כי הנשים שהיא טיפלה בהן הפגינו למענה ואמרו שאם תוצא להורג הן מוכנות למות ביחד איתה. השופטים שעשו לה משפט זיכו אותה לבסוף מכל אשמה.

יש כאלה שאומרים היום שאגנודיס לא הייתה קיימת, שזו סתם אגדה, אבל אני מאמינה שבאמת הייתה אישה כזאת. אחרת איך יודעים עליה כל כך הרבה דברים? וגם אם זו אגדה, אז מה? בטוח היו הרבה נשים כאלה שרצו מאוד להיות רופאות, וממציאות, ועוד הרבה דברים ולא נתנו להן, והן ניסו לשנות את המצב. כמו שאני רוצה להיות רופאה וחולמת על זה, בטוח עוד הרבה נשים בהיסטוריה חלמו על זה.
טוב, כבר הבנתם. סיפורה של אגנודיס מאוד ריגש אותי. אחרי שהכרתי אותה, הבנתי סופית שאני נשארת בעסק הזה של "סודקות" ושאין שום סיבה לוותר על חלומות.

ומה עם החידון? מתוך 15 קבוצות שהשתתפו הגענו למקום השני! מה שמוכיח שאם לומדים אז אפשר להצליח בענק. בפעם הבאה נתאמץ אפילו יותר ונגיע למקום הראשון. יש לאן לשאוף.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ