להכיר את גמלת הסיעוד – דעו את הזכויות שמגיעות ליקירכם

Getty Images: Dean Mitchell

גמלת סיעוד היא אחת הזכויות הבסיסיות שמגיעות למי שהגיע לגיל פרישה, מתקשה בפעילויות היומיומיות ומעוניין להמשיך ולהתגורר בביתו. מה אומרת הגמלה? מה קורה עם הגמלה כאשר ההורה נדרש להתאשפז בבית החולים? כל התשובות לשאלות שמתעוררת אצל בן משפחה מטפל בנוגע לגמלת הסיעוד

השינוי בתפקיד בין הורה לילד מקבל תפנית חדה כאשר ההורה הופך לסיעודי. הרגע שבו מתהפכים היוצרות והאדם, שתפקידו לאורך כל חיינו היה לטפל, לסייע ולתמוך בנו, לפחות כמיטב יכולתו, הוא הזקוק לעזרה. התקופה של אבדן העצמאות אינה פשוטה לא רגשית ולא כלכלית. בפתרון הקושי הכלכלי נועדה הגמלה לסייע, לכן נחקק בישראל חוק המעניק לכל תושב ישראל שהגיע לגיל פרישה ונזקק לסיוע בפעולות היום יום גמלת סיעוד. גמלה זו מאפשרת להורה המבוגר להמשיך ולהתגורר בביתו, או בדיור מוגן, ולקבל סיוע כספי שיאפשר לו להמשיך ולחיות בכבוד.

מי זכאי לגמלת סיעוד? תושב ישראל שהגיע לגיל פרישה שגר בקהילה, כלומר בביתו או בדיור מוגן, ושאינו מקבל קצבת שירותים מיוחדים או קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה בעלי דרגת נכות גבוהה וגם עומד בשני קריטריונים נוספים:  מידת התלות של המטופל, הנקבעת על ידי מבחן תלות, ולפי גובה הכנסותיו. בדיקת זכאות וגובהה המשוער ניתן לעשות במחשבון המיועד באתר המוסד לביטוח לאומי. על מנת לקבל את הגמלה יש להגיש בקשה לביטוח הלאומי.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



לקבלת גמלת הסיעוד יש לעבור מבחן תלות
לקבלת גמלת הסיעוד יש לעבור מבחן תלות Getty Images: Dean Mitchell

איך מחשבים את גובה גמלת הסיעוד? כדי להחליט מהו גובה הגמלה שיקבל ההורה המבוגר, יערוך הביטוח הלאומי מבחן הכנסות לו ולבן/בת הזוג. במידה וסך ההכנסות עובר את התקרה שנקבעה על ידי הביטוח הלאומי, יקבל ההורה המבוגר גמלה חלקית או שלא יהיה זכאי כלל לקבלה.

מי מחליט מה גובה הגמלה ומתי ניתן לערער על החלטתו? אחרי מבחן ההכנסות יחשבו פקידי התביעה בביטוח הלאומי את הניקוד המגיע להורה המבוגר ויחליטו על גמלה זמנית או קבועה. ישנה, כאמור, גם אפשרות שבקשת הגמלה תידחה עקב הכנסות גבוהות או אי עמידה ביתר התנאים הנדרשים. כך למשל, אם לא יוכח שההורה המבוגר זקוק במידה רבה לסיוע של אדם אחר בביצוע פעולות היום יום. ניתן, כמובן, לערער על החלטת הוועדה בנוגע לגובה הגמלה. בנוסף, במידה ולאורך השנים חלה הרעה במצבו של ההורה המבוגר, ניתן להגיש בקשה לבחינה מחודשת של המצב. במצב כזה קיימת אפשרות שתביעה שנדחתה בעבר תאושר כעת, או לחלופין שגובה הגמלה שאושרה להורה תעלה.

האם אשפוז בבית חולים מבטל את קבלת גמלת הסיעוד? בימים עברו, במידה וההורה המבוגר שזכאי לגמלה אושפז בבית חולים, הגמלה הייתה מופסקת ומתחדשת שוב רק לאחר שחרורו. כיום המצב שונה. במידה וההורה מתאשפז בבית חולים למשך תקופה שלא עולה על 30 ימים, גמלת הסיעוד ממשיכה להיות מועברת אליו כרגיל. באם תקופת האשפוז עולה על 30 ימים, תופסק קבלת הגמלה לאחר החודש הראשון ותחודש לאחר שחרורו של המטופל מבית החולים. שימו לב שהגמלה תחודש ללא קשר למשך זמן האשפוז של ההורה המבוגר בבית החולים.

האם אפשר לתבוע גמלה עוד במהלך תקופת האשפוז בבית החולים? כן, כבר מאמצע 2017 ניתן להגיש את התביעה לביטוח לאומי עוד במהלך האשפוז ואין צורך לחכות לשחרור, ניתן לעשות זאת גם לפני ניתוח קבוע.

האם הגמלה ממשיכה להיות משולמת גם למי שמתאשפז בבית חולים סיעודי? לא. המשך קבלת גמלת הסיעוד מותנה בכך שההורה המבוגר מאושפז בבית חולים כללי. במידה והוא נזקק לאשפוז בבית חולים סיעודי, שיקומי או כזה המוגדר כמיועד לתשושי נפש, קבלת הגמלה תיעצר. גם במקרה הזה, לאחר השחרור מהמוסד השיקומי / הסיעודי, תחודש קבלת הגמלה להורה המבוגר, ללא קשר למשך התקופה בה היה מאושפז. באופן הזה, לאחר השחרור מהאשפוז, יוכל ההורה לשוב ולגור בביתו, ליהנות מגמלת הסיעוד, לקבל עזרה בהתנהלות היום יומית וליהנות ככל האפשר מאיכות החיים לה היה רגיל.

האם גמלת הסיעוד נחשבת כהכנסה? לא, גמלת הסיעוד אינה נחשבת להכנסה. כיוון שכך, קבלת גמלת זו לא פוגעת בזכאות לקצבאות נוספות.

מה עוד כדאי לדעת? במקרה של גמלה שנקבעת לצמיתות, רשאי הביטוח הלאומי לבחון שוב את מצבו התפקודי של המטופל. חשוב לדעת שניתן לערער על החלטות. התביעה לגמלת סיעוד דורשת משאבים רבים להתמודדות עם הביורוקרטיה וחשוב לזכור שישנן עמותות שמסייעות בנושא, חלקן ללא תשלום וחלקן תמורת תשלום סמלי.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן