על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

שטיפת ידיים ארוכה ויסודית היא בקו ההגנה הראשון בשמירה על ההיגיינה (צילום: getty images by Yulia Shahudinova)

שמירה על היגיינת הגוף היא חלק חשוב בחיי האדם, אלא שבגילאים מבוגרים, בעיקר כאשר חלה ירידה תפקודית, פיזית או קוגניטיבית, היא עלולה להיזנח ובכך לחזק תהליכים של הידרדרות בתפקוד. איך דואגים להיגיינה של בן המשפחה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו? הכל בכתבה

אמנם אנחנו חיים בעידן של פריצות דרך רפואיות משמעותיות ובכל זאת, להיגיינה אפשר בהחלט לייחס את ההתקדמות המשמעותית ברפואה. היגיינה היא בסיס חשוב למניעת זיהומים ומחלות וחלק בלתי נפרד מבריאות הציבור ורפואה מונעת. חשיבות ההיגיינה האישית, ובכלל זה שטיפת ידיים יסודית, הייתה ידועה הרבה לפני הקורונה, בוודאי במניעת מחלות. עם זאת, המגפה חידדה את חשיבותה וגרמה לרובנו להקדיש יותר מחשבה לשטיפה או לחיטוי של הידיים, לצמצם מגע ידיים באזור הפנים ולצמצום העברת חיידקים במגע - הרגלים שחשוב להמשיך לתרגל גם היום.

שמירה על ההיגיינה לא פחות חשובה בגיל המבוגר. העניין הוא שעם הגיל, היגיינה אישית, כמו משימות רבות אחרות, הופכת לאתגר יותר גדול משהייתה בגילים צעירים יותר, אם בגלל מוגבלות בתנועה, אבדן מוטיבציה, או מחסור באנרגיה לפעילות. גם תופעות אחרות הקשורות בגיל כמו דמנציה, בדידות, חשש מנפילות או אינטראקציה בין תרופות, יכולות לגרום למבוגרים לאבד עניין בשמירה על ההיגיינה ואף להזניח אותה כליל.

בריאות והיגיינה הולכות יד ביד

כאשר ישנה מוגבלות פיזית או תפקודית, השמירה על ההיגיינה כבר לא יכולה להיעשות עצמאית באופן מלא, אך זה כמובן לא מוריד מחשיבותה. מודעות בני המשפחה המטפלים משחקת פה תפקיד חשוב, לא תמיד קשישים ידברו על הקושי ולכן ההיכרות עם כל ניואנס חשובה. אינדיקטורים לקיומה של בעיה יכולים להיות: לבוש של אותו בגד יום אחרי יום, הזנחת הציפורניים, שיער לא מסודר, ריח גוף לא נעים, הבל פה לא נעים, ירידה בתדירות קניית סבונים, אבקת כביסה, או משחת שיניים, הזנחת טיפול בשיער פנים ועוד. כל אלה גם יכולים להיות אינדיקטור לבעיה רפואית שההורה לא מדווח עליה, או לא מודע לה. הסיבות יכולות להיות מגוונות, אם דלקת מפרקים, ספירת ברזל נמוכה בדם, מצב רוח, פגיעה קוגניטיבית, או סיבות אחרות שאת כולן רופא צריך לאבחן. לכן מעבר להתייחסות לנושא ההיגיינה, חשוב ליידע את הרופא המטפל ולהתייעץ עימו, כדי לאבחן את הבעיה שגורמת להזנחה בתחום ההיגיינה, נושא שלא מגיע בדרך כלל ללא סיבה.

יצירת שגרת היגיינה בטוחה

מעבר לטיפול בבעיה הפיזית, יש להתייחס גם לנושא ההיגיינה ולמצוא פתרונות. אחד מהם הוא יצירת שגרת היגיינה יומית, משום שיצירת שגרה מסייעת לחיזוק הרגלים והפיכתם לחלק בלתי נפרד מהחיים. כדי לחזק את הרצון להתקלח (לפחות אחת ליומיים, אם לא ניתן יומיום), לצחצח שיניים (כדאי לכוון לפעמיים ביום ואם לא, לפחות להקפיד על שגרת צחצוח לפני השינה), להחליף בגדים, לשטוף ידיים, להסתרק וכו', צריך לייצר לא רק אווירה חיובית, אלא גם חוויה טובה. תכנון נכון של שגרת ההיגיינה מתחיל בהתאמת השעה הנכונה לזמן הרחצה, בהכנה של כל הדברים הנדרשים לרחצה ובעיקר למנוע כל לחץ אפשרי, גם מוסיקה יכולה לסייע בכך. חשוב לשים לב לקושי, אם למשל ההורה מתבלבל בין שמפו לסבון, אפשר לקנות תכשיר שמתאים לשניהם, כך שיהיה רק בקבוק אחד. כיסא במקלחת וידיות אחיזה יכולות לסייע למקלחת עצמית. אם יש קושי עם החלפת בגדים, אפשר להחליף לבגדים נוחים יותר ללבישה, למשל בלי כפתורים. אם הקושי הוא במציאת האיזון הנכון של טמפרטורת המים, ניתן לסייע בכיוון המים לפני הכניסה של ההורה לרחצה. חשוב להתבונן ולהבין היכן מצוי הקושי כדי לסייע בפתרונות וכמובן לשים לב לאמצעי הבטיחות בחדר הרחצה כדי למנוע נפילות וסיכונים מיותרים.

גם בני המשפחה המטפלים צריכים לשמור על שגרת היגיינה, גל אלכוהולי יכול להיות פתרון טוב לחיטוי כאשר יש קושי לשטוף ידיים

טיפולי טיפוח קבועים, כמו נטילת ציפורניים, גילוח, תספורת וגם טיפוח גבות או הורדת שיער פנים מיותר, מסייעים גם בשמירת ההיגיינה וגם מסייעים למראה הכללי. גם אם הקשיש לא מתעניין יותר בטיפוח, לא אומר שהוא לא רואה את עצמו. לכן יש לעודד את הפעילות וגם לדאוג לבצע אותה כל תקופה.

שטיפת ידיים: הרגל שיש להקפיד עליו

חשוב לייחד התייחסות מיוחדת לשטיפת הידיים, בעיקר אחרי השימוש בחדר השירותים, עם כל חזרה הביתה מבחוץ, אחרי זריקת אשפה וכמובן לפני מגע עם אוכל. כדי לעודד שטיפת ידיים, צריך להזכיר לשטוף ידיים. אם יש התנגדות לשטיפת ידיים, אפשר להשתמש גם בג'ל חיטוי, או מגבונים לחיטוי ידיים, או במגבת, סבון וקערת מים חמימים. בהערת אגב, חשוב לשמור גם על העור ולכן מומלץ להקפיד על מריחת עור הידיים בקרם לחות, להגנה על העור. גם בן המשפחה המטפל צריך לשים לב להיגיינת הידיים שלו והקפיד לחטא אותן כנדרש, לא רק בתקופת קורונה.

להתגבר על המבוכה ולהתייחס בכבוד

עוד נושא שחשוב להתייחס אליו הוא המבוכה שעלולה להתעורר כשמדובר בהיגיינה בסיסית, בסופו של דבר מדובר בתחום האישי והאינטימי. לכן חשוב להתייחס לנושא מתוך כבוד ואכפתיות, בין אם בן המשפחה פונה אליכם ובין אם הפנייה בעניין נעשית ביוזמתכם. אם יש צורך בעזרה פיזית בפעילויות ולא נוח לבני המשפחה לבצע אותן, ניתן לבחון סיוע של מטפלת מטעם ביטוח לאומי, או באופן פרטי ואולי אף לשקול, אם יש צורך בבחינת פתרון טיפולי מלא אם באמצעות מטפל.ת זר.ה או אישפוז בבית אבות במחלקה מתאימה.

היגיינה לא רק אישית

חשוב להקפיד גם על היגיינה בכל התחומים, כמו מזון, הכנתו ואחסונו הראוי, כל השנה אבל בשימת לב רבה יותר בחודשי הקיץ החמים. ניקיון הבית הוא תחום היגיינה חשוב נוסף שיש להקפיד עליו, כמו גם כביסה סדירה של בגדים, מצעים ומגבות.


מקורות


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

בין מערכת ברעב ותועלת המטופלים: נקודת המבט של מנהלי מוסדות השיקום

בין מערכת ברעב ותועלת המטופלים: נקודת המבט של מנהלי מוסדות השיקום

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן