התפטרות העובד הזר
כמובן שכל אחד יפעל על פי הבנתו וניסיונו, אך לעיתים בני משפחה חוששים מהחלפת העובד לאחר שהוריהם התרגלו או נקשרו אליו ונוטים לפתות את העובד בהטבות והבטחות נוספות. גם אם העובד יתרצה וימשיך לטפל בהורינו, כלל לא בטוח שזהו הפיתרון הטוב והנכון.
יש לקחת בחשבון כי בדומה לכל תחום תעסוקתי אחר, כאשר יש אי שביעות רצון הדבר משפיע על איכות העבודה. אלא שבמקרה זה, לא מדובר בירידה בתפוקה של עובד, אלא בירידה באיכות הטיפול שהורינו מקבלים.
כך או כך, מטפל זר שמבקש לסיים את עבודתו אצל המשפחה חייב לתת למעסיק הודעה מוקדמת לפני עזיבתו בהתאם למשך התקופה שבה עבד אצל אותו מעסיק, כמפורט:
- ותק של 1-3 חודשים בבית המטופל – לפחות שבוע הודעה מראש
- ותק של 4-6 חודשים בבית המטופל – לפחות שבועיים הודעה מראש
- ותק של 7 חודשים עד שנה בבית המטופל – לפחות 3 שבועות הודעה מראש
- ותק של שנת עבודה ומעלה – לפחות חודש הודעה מראש
- מטפל שלא עמד בהתחייבות ההודעה מראש ישלם פיצויים למעסיקו בהתאם לגובה שכרו ביחס לתקופה שלא הודיע כנדרש.
מטפל שמבקש לעזוב מרצונו אינו זכאי לפיצויי פיטורין, אלא אם המטפל אינו יכול להמשיך את עבודתו עקב בעיות בריאותיות שלו או של קרוב מדרגה ראשונה, או כאשר תנאי העבודה שלו הורעו. יחד עם זאת, המטפל זכאי לכל הזכויות הסוציאליות אותן צבר.
כאשר מטפל בוחר לסיים את עבודתו הוא מחויב לדווח על כך לרשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים. במצב זה, יקבל העובד אשרה זמנית לתקופה של חודש, במהלכו יצטרך למצוא מעסיק סיעודי אחר.
העובד הזר נעלם – מה עושים?
ארוע כזה גורם לחוסר וודאות ובלבול אצל בני המשפחה. כמובן שהתנהלותו של עובד זה אינה חוקית ואינה מוסרית. מטפל זר נדרש לתת למעסיקו הודעה מוקדמת כפי שפורט מעלה בכדי שלבני המשפחה תהיה שהות מספקת למציאת חלופה טיפולית הולמת. במקרים אלה, ניתן לנכות משכרו האחרון את מספר ימי ההודעה המוקדמת – שלא בוצעו בפועל.
יש לדווח על התנהלותו של העובד בפני חברת ההשמה שביצע בינכם את ההתקשרות עמו. בעזרתה, ניתן להשתחרר מהיתר ההעסקה ולעדכן את משרד הפנים וכן לאתר מטפל זר מתאים.
מה עושים עם המטפל כשאבא או אמא אושפזו לתקופה לא ידועה?
במהלך האשפוז, אמור העובד לשהות לצדו של הקשיש במשך 8 שעות ביום. מעבר לכך, יש לשלם לעובד שעות נוספות על פי חוק.
כאשר האשפוז עולה על תקופה של 30 יום או שהמטופל עובר לדיור מוגן סיעודי או אחר דינו של העובד כדין עובד מפוטר והוא זכאי לכל ההטבות הסוציאליות.
הקשיש המטופל נפטר - מה המשמעות מבחינת העובד הזר?
אנו משתתפים בצערכם.
רגע לפני הטיפול בזכויותיו וחובותיו של העובד, יש להניח כי גם עבורו, לאחר שליווה וסעד את הוריכם תקופה אינטנסיבית ואינטימית, מדובר בימים קשים של צער, יגון ואי וודאות. בהחלט יש מקום לשתף אותו ולאפשר לו לקחת חלק בתהליכי הקבורה והאבלות.
וכעת לזכויות והחובות – פטירתו של המטופל כמוה כפיטורין, והעובד זכאי לכל ההטבות הסוציאליות, כפי שפורט מעלה.
העובד הזר יידרש לשוב אל הלשכה/תאגיד על מנת שתאתר עבורו מטופל אחר.
עליכן לעדכן את התאגיד בדבר מותו של בן משפחתכם