מגפת הבדידות

הבדידות אולי תחושה סובייקטיבית אבל את הפגיעה רואים אובייקטיבית
Getty Images: Thanasis Zovoilis

עוד לפני פרוץ הקורונה הוכרזה בדידות בגיל השלישי כמגיפה כלל עולמית על ידי האו"ם ואז הגיעה הקורונה וכפתה ריחוק פיזי והתכנסות לבתים ורק החריפה את המצב והפכה את המגפה לעוד יותר מסוכנת עבור קבוצת אוכלוסייה שממילא נמצאת בסיכון

הריחוק החברתי שכפתה עלינו הקורונה והפך לחלק מחיינו בתקופה האחרונה הוא בעל השלכות רבות על כולנו. אינטראקציות חברתיות הן חלק מדפוסי הפעולה האנושיים הכי בסיסיים והעדרן, או צמצומן, מייצר השלכות שהאנושות עוד לא התחילה להבין ויש להניח שההשפעות יורגשו וייחקרו עוד בעתיד. הריחוק החברתי מחזק את תחושת הבדידות, שהיא תחושה מאוד סובייקטיבית אמנם, אך מעידה על מחסור בקשרים חברתיים משמעותיים. במקרה של אוכלוסיית הקשישים בישראל הריחוק החברתי מגדיל את סיכון הבדידות, גם היום במהלך מבצע החיסונים. אמנם בקרב אוכלוסיית הגיל מעל 60, התחסנו בממוצע במנה הראשונה כ-88.9% ובמנה השנייה 80.5%, אולם עדיין יש נהוג לא מעט זהירות.

עוד לפני הקורונה היתה הפגת הבדידות בגיל השלישי אתגר לאומי בחברה הישראלית ובעצם בעולם כולו. עם הגיל מתרחש לא פעם תהליך טבעי של נתקים בתוך המעגלים החברתיים, אם בשל פרישה ממקום העבודה, שינויים באורח החיים, אבדן של חברים, אבדן של יכולות פיזיות או קוגניטיביות, שינוי מרכז הכובד של המשפחה לטובת הדור הבא, ירידה במפגשים עם המשפחה וכיוצא באלה. יהיו הסיבות אשר יהיו תחושת הבדידות לרוב מתעצמת עם הגיל. מעבר להיותה תחושה מורכבת להתמודדות, הבדדות עלולה להשפיע מהותית, רגשית ופיזית, על האדם בכל גיל ובוודאי בזיקנה.

מעגל הקסמים בין בדידות בגיל השלישי וקורונה

בתקופת הקורונה והריחוק החברתי כשהחשש לאוכלוסייה המבוגרת מחויב המציאות, סכנת הבדידות מקבלת משנה תוקף ומלווה בלא מעט הנחיות מגבילות. גם עכשיו, אחרי שהותרו הקלות ואחוז המתחסנים גדל, עדיין הצורך להימנע (או למצער להישמר ולהיזהר) ממפגשים ומגע פיזי פוגע בתפיסה החברתית ומקשה על היכולת להרגיש קרבה וגם על יכולת ההתמודדות עם ההנחיות. ההישארות בבית והניתוק מהעולם החיצון מכילים סיכון גבוה לירידה באיכות החיים. זו עלולה להוביל לשלל תגובות מהידרדרות פיזית, דרך לפאסיביות, או סטרס ועד לתחושות שליליות אחרות שעלולות להאיץ פגיעה קוגניטיבית אצל קשישים. כך עלול להיווצר מעגל קסמים משום שהפגיעה הקוגניטיבית תקשה על התקשורת שתחזק את הבדידות ותאיץ את הפגיעה.  

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק
הבדידות שכפתה הקורונה ואפרוריות החורף מעצימות את תחושת הבדידות ואת האפקטים השליליים שלה Getty Images: Dobrila Vignjevic


הבדידות כ"דשן" להופעת בעיות רפואיות, רגשיות וקוגניטיביות

לא מעט מחקרים הראו קשר בין בדידות ובין בעיות פיזיות, קוגניטיביות, רגשיות ונפשיות, אך הסבר ברור עדיין לא ניתן למנגנוני ההשפעה. ישנן סברות שונות אך למעשה אף אחת לא הוכחה באופן מוחלט והנושא ממשיך להיחקר. יש להניח שתקופת הקורונה הופכת את מרבית האנושות לשפני ניסיונות בתחום השפעת הבדידות, אך ההשפעות יילמדו רק בשנים הבאות.

המחקר המקיף ביותר בנושאי בדידות הוא של זוג חוקרים בשם קסיופו (Cacioppo) שבחנו את הקשר בין לבד לבדידות, שיש בו הרבה כדי ללמד על הקשר בין ריחוק חברתי לבדידות. בעוד ריחוק חברתי הוא אובייקטיבי – זהו מצב קיים, תחושת הבדידות היא סובייקטיבית ואישית ונובעת מתחושה פנימית, לכן הבדידות היא תחושה שעלולה להתעורר גם כאשר אדם מוקף באנשים, בוודאי ובוודאי כאשר הוא מרוחק.

בעוד תחושת הבדידות היא פנימית, הגוף שלנו נותן לה ביטוי ביולוגי והתנהגותי. באופן כללי נראה שהבדידות היא טריגר לפגיעה בפעילות, ויש אף שמשווים אותה ל"דשן" עבור מחלות ומצבים רפואיים שונים. אחד מדפוסי הפעולה המשוערים הוא שהגוף מפרש את תחושת הבדידות כאיום ומערכת החיסון נכנסת לפעולה. בכך בעצם נחלשת יכולתו של הגוף לטפל בעצמו ובעיקר באיומים של זיהומים ודלקות, ולאורך זמן אלה עלולות להפוך למחלה כרונית.

אין תחליף למגע פיזי, גם עם בעלי חיים, כדי להקל על הבדידות Getty Images: gollykim


אפשר להתגבר על הבדידות

ברגע שאנחנו מודעים לבעיות השונות שמעלה הבדידות, אנחנו יכולים ביתר קלות לשים לב לקיומה ולהתחיל לטפל בה. אספנו עבורכם מספר פעולות בסיסיות וחיוניות שמומלץ לבני משפחה מטפלים לאמץ כדי לצמצם את תחושת הבדידות:

התייעצות וטיפול רפואי: מכיוון שלבדידות יש השפעה פיזית על מערכות שונות בגוף, חשוב לדבר על הנושא עם הרופא המטפל, ראשית כדי לתת מענה לבעיות פיזיולוגיות, רגשיות או קוגניטיביות אם התעוררו. לכן הפעולה הראשונה צריכה להיות טיפולית ולסייע באבחון ומציאת טיפול.

מגע פיזי: הדרך הטובה ביותר להילחם בבדידות היא באמצעות קשר ומגע פיזיים ככל שניתן במגבלות הקורונה. לכן חשוב שיהיו אנשים קבועים שנמצאים בקשר עם בן המשפחה המבוגר על בסיס קבוע וחשוב שאנשים אלה יהיו מחוסנים. אין כמו ביקור, מבט, שיחה ומגע כדי לעשות את ההבדל. ביקור קבוע שבועי לפחות של בן המשפחה המטפל העיקרי הוא התחלה מצוינת, אך כדאי לדאוג ליותר ביקורים. חשוב לשמור על הנחיות הקורונה ובכל זאת אינטראקציה בלתי אמצעית היא חיונית ובוודאי כאשר היא קבועה ומתמשכת. כדאי לברר עם מחלקת הרווחה או אגף התנדבות לגבי אפשרות של ביקורים של מתנדבים. ניתן לתאם עם עמותות שונות ביקורים של מתנדבים, אבל אינטראקציה פיזית עם בני אדם נוספים היא הדרך הכי טובה להילחם בבדידות.   

להעניק מטרה: תחושת מטרה בחיים מסייעת לצמצם את תחושת הבדידות, היא מעניקה חיונית ותחושת מסוגלות וערך. לכן עשייה עצמאית, מציאת תחום עניין, תחביב, התנדבות וכיוצא באלה הם נושאים שכדאי לקדם עד כמה שניתן. אומנות למשל היא דרך להעניק משמעות בתחום שעדיין ניתן לעסוק בו גם במקרים של ירידה קוגניטיבית.

תקשורת דיגיטלית: הקורונה מגבילה אמנם את היכולת להיפגש פנים מול פנים, בעיקר עם בני הדור הצעיר, אבל חשוב לשמור על תקשורת. שיחות טלפון ושיחות וידיאו עם בני משפחה וחברים שכרגע לא ניתן להיפגש איתם אמנם לא מחליפות את המפגשים פנים אל פנים, אבל הן בהחלט מפיגות מעט את תחושת הבדידות ובעיקר מעניקות תשומת לב ומאפשרות שמירה על קשר.

שינויים במגורים: אם בן המשפחה גר בגפו, בהחלט יש מקום לחשוב על מקום המגורים, גם אם באופן זמני. השהייה הארוכה בבית בזמן סגר הקורונה על שלביו השונים מקשה עוד יותר על הבדידות, בעיקר כשצומצמו מהותית היציאות החוצה והביקורים.

בעלי חיים: אמנם הכלב הוא חברו הטוב של האדם, אבל כמעט כל חיית מחמד יכולה לעשות את ההבדל ולהקל על תחושת הבדידות. בעל חיים זקוק לטיפול והתייחסות ולכן נותן תחושה של משמעות ועשיה ולא רק הפגת בדידות.

ועוד דבר – המסכות מסתירות אמנם את מרבית הפרצוף ועדיין גם מאחוריהן ניתן להבחין בחיוך ובמבט קשוב ואמפתי, עוד אמצעי יעיל במלחמה בבדידות.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן