5 כללי אצבע חיוניים לבן משפחה מטפל המתמודד עם דמנציה

Getty Images/Westend61

לדמנציה מאפיינים דומים, אולם אצל כל אחד היא מתבטאת מעט אחרת. אי אפשר לתת מתכון להתמודדות נכונה, אולם יש מספר נקודות שחשוב שנדע כבני משפחה מטפלים שיכולות בהחלט לסייע

דמנציה מביאה לפעמים למצבים שעלולים לגרום לבן המשפחה המטפל לחוש שהם בלתי אפשריים להתמודדות. אין דרך אחת להתמודד עם דמנציה, היא גם מתבטאת אחרת אצל כל אדם ותלויה מאוד בהמון גורמים, אישיים וחיצוניים. עם זאת יש כמה דברים שמאפיינים באופן כללי את הטיפול בבן משפחה המתמודד עם דמנציה, שעולים במצבים שונים שרוב בני המשפחה המטפלים יתקלו בהם במהלך הטיפול ובשלבים שונים של המחלה.

a man comforting his wife.jpgהמתמודד עם הדמנציה נוכח ונראה כמו בעבר, אבל הוא כבר לחלוטין אדם אחר (צילום: getty images by Westend61)

התשובה לשאלה כיצד יש להתמודד עם כל מצב דורשת התייחסות פרטנית, אולם מספר כללי אצבע חיוניים יוכלו להיות הצידה שלכם במסע שלפניכם:

1. להשאיר את העבר בעבר ולהכיר מחדש את יקירכם:

אחד הקשיים בטיפול בבן המשפחה שמתמודד עם דמנציה הוא האבדן הנוכח של בן המשפחה האהוב, שהמחלה פושטת ממנו באכזריות זיכרונות ויכולות. מצד אחד בן המשפחה נראה כמו תמיד ומצד שני ולאורך התקדמות המחלה הוא כבר לא ממש האדם שהכרתם.

2. בית אבות הוא אפשרות - אין בחירה טיפולית נכונה, בין אם הטיפול בבית או בבית אבות:

דמנציה היא מחלה מורכבת ובעלת ביטויים שונים, שלא פעם מייצרת קושי עבור כל בני המשפחה. ההחלטה להישאר בבית לרוב נתפסת חברתית כהחלטה המיטבית, אך זה לא בהכרח כך. רק בני המשפחה יודעים מה טוב עבורם ועבור יקירם ובית אבות יכול בהחלט להיות תשובה ללא מעט מהקשיים, גם של בני המשפחה. המחיר אינו רק כלכלי ויש לקחת בחשבון את היכולת של בני המשפחה להתמודד עם טיפול בבית, שלא פעם דורש כוחות וגם ידע שאינם ביכולתם של בני המשפחה.

two women read newspaper.jpg
לדעת להתאים את הקשר לתחומי העניין של המתמודד עם דמנציה (צילום: getty images by Maskot)

3. להכיר, לדעת ולהתעדכן:

רוב בני המשפחה המטפלים לא התמודדו לפני כן עם דמנציה ולכן הם אינם יודעים הרבה על המחלה, אלא בעיקר ניזונים ממה שהם שמעו ממכרים וחברים או נחשפו אליו בתקשורת. לכן חשוב ללמוד עד מה שאפשר את מצבו של יקירכם ולקבל כמה שאפשר יותר מידע. הרופא המטפל הוא הכתובת הכי חשובה להתייעצות, ההיכרות שלו עם ההורה כרופא חשובה וכמובן שגם הידע המקצועי שלו. יש עוד מומחים שניתן להתייעץ בהם כמו גריאטר, פסיכו-גריאטר ונוירולוג. בנוסף מומלץ גם למצוא מקורות מידע אמינים שיוכלו לתת לכם כלים ואולי אף יספקו תשובות.

4. סבלנות ומציאת ערוצי תקשורת:

יקירכם מאבד בקצב שלו כלים, מיומנויות וזיכרונות, בשלבים מסוימים של המחלה הוא גם מודע לאובדן. הרבה מדפוסי התקשורת שלו היו מבוססים ניסיון לייצר אוריינטציה עם המצב בו הם נמצאים. לכן חשוב לגשת לכל אינטראקציה עם הרבה חמלה ולא לעמת אותם עם המצב. להגיד משפטים כמו "כבר אמרתי לך", או "עניתי לך כבר על השאלה הזו", או "זו הפעם העשירית שאתה שואל" בוודאי לא ישיגו תוצאה רצויה, רק יגבירו את הקושי. לכן גם חשוב לא לבחון אותו במבחנים כמו "זוכר ש...", או לתת לו בחירה גדולה מדי לא "מה תרצה לשתות?", אלא "תרצה שאכין לך קפה?" או לחלופין "האם תעדיף תה או קפה?". עוד פעולה שיכולה להקל על התקשורת היא לפנות לתחומי העניין של יקירכם ולייצר פעילויות סביבם, למשל אם הוא אוהב מוסיקה ניתן להשמיע מוסיקה שהוא אוהב, להקריא ספרים, לצייר, או לטייל. באופנים אלה ניתן להפחית את החזרתיות של השאלות, לייצר אווירה חיובית וגם לבנות קשר מחודש ורגעים טובים.

5. תמיכה – אל תמעיטו בערכה:

אמנם זה מרגיש שאף אחד לא יודע מה אתם בדיוק עוברים וזה נכון, מה שאתם חווים הוא שלכם, אבל לא פעם מציאת המקום לפרוק את הקושי, או מציאת קבוצת תמיכה בה ניתן גם לשתף, לתמוך, להיתמך ואף לקבל השראה יכולים לסייע רבות בהתמודדות.


מקורות:


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן