5 שאלות שכל בן משפחה מטפל צריך לשאול את עצמו

Getty Images: wilpunt

הטיפול בהורה שמאבד את עצמאותו הוא מסע מאתגר ואינטנסיבי, אלא שהנזקים המצטברים של המטפל עלולים רק להחמיר את המצב. מה הסימנים ששכחתם לטפל בעצמכם?

גם אם הצלחתם לארגן מחדש סדר יום יציב, חזרתם לעבודה ונראה לכם שהטיפול בהורה הקשיש שלכם מאורגן ומטופל מא' ועד ת', יתכן שהתעלמתם מהשינויים מעוררי הדאגה שאתם עוברים. אם אתם עדיין בשלבי התארגנות, חיפוש אחר פתרונות ומידע ועדיין לא הצלחתם לייצר שגרה יציבה, על אחת כמה וכמה חשוב שתדעו לזהות את הסימנים שמשהו בכם קורא לעזרה ותעצרו לטפל בעצמכם.

בניגוד לרופאים, אחיות ומטפלים מקצועיים שזמן הטיפול שלהם בקשיש מוגבל למשמרת או ליום עבודה, אתם מטפלים בהורה קשיש סביב השעון ובכל ימות השבוע, גם אם פיזית אתם נוכחים לידו רק חלק מהזמן. יותר מזה אתם נושאים בדאגה, בחששות וגם באחריות ולכל אלה יש משקל משמעותי עליכם ושגרת יומכם.

למה לשים לב? – חשוב לשים לב אם אתם מבחינים באחד או יותר מהמצבים הבאים: 

  • הסטרס שסובלים ממנו ה caregivers נובע ממורכבות המצב המשפחתי החדש, שדורש מהם התמודדות טכנית, פיזית ורגשית בעת ובעונה אחת. בין תסמיני מצבי סטרס ניתן לציין: אי שקט כללי שלא דוחף אתכם לפעולה אפקטיבית, תחושת מועקה שלא מרפה, אי שקט כללי ומתמשך.
  • חרדה תבוא לידי ביטוי בכך שהמחשבות המעסיקות אתכם בנושא ההורה והטיפול בו וגם בנושאים אחרים הופכות לפחדים שהולכים ומתעצמים והם חלק בלתי נפרד מהמחשבות
  • היומיומיות.
  • מצב רוח ירוד - מובן שמצב הרוח לא במיטבו. הדאגה, התסכול ולעיתים הייאוש הם חלק בלתי נפרד מהטיפול, אלא שחשוב לשים לב לשינויים קיצוניים במצב הרוח שלא אפיינו אתכם קודם.
  • כעס ותסכול עלולים להיות מופנים דווקא כלפי בני הזוג, הילדים או חברים קרובים מבלי שתהייה לכך סיבה אובייקטיבית.
הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



פנאי אינו זמן פריבילגיה
פנאי אינו זמן פריבילגיה Getty Images: Scarbinsky

 

מה עושים?

1. אתם לא לבד

שתפו את בני המשפחה בתחושות שלכם, ופנו לקבל עזרה מקצועית. כל תמיכה רגשית מקצועית, אישית וקבוצתית תקל עליכם את העומס הרגשי שכרוך בתקופה הלא פשוטה הזו. לעיתים משפט אחד שמזכיר לכם שאתם לא לבד, או שהדברים כל הזמן משתנים ומתקדמים יכול לעשות את ההבדל. אם אתם מרגישים שהעצב, החרדה והמתח פוגעים ברמת התפקוד שלכם, חשוב שתפנו לרופא המשפחה או לאחת מהעמותות המתמחות ליעוץ.

2. האם אתם ישנים מספיק?

יש להניח שבתשובה לשאלה הזו תגיבו בהרמת גבה שמטילה בספק את מודעות השואל למצב המורכב שלכם. הטיפול מעסיק אתכם סביב השעון, אם לא פיזית אז מחשבתית וייתכן שהמתח והעומס יגרמו להפרעות שינה. חוסר בשעות שינה יגרור קושיי בריכוז וכך מתחיל מעגל קסמים שמקשה על התפקוד ועל הטיפול בהורה.

אסור להזניח את עצמכם – הקפידו על בדיקות תקופתיות
אסור להזניח את עצמכם – הקפידו על בדיקות תקופתיות Getty Images: Squaredpixels

 

איך מטפלים בקשיי שינה?

הקפידו על סדר יום קבוע ככל האפשר לפחות בכל הנוגע לשעות הארוחות. תרגלו מדיטציה, פנו זמן לשחייה, ליוגה, לטאי-צ'י, או לכל פעילות שמשרה עליכם רוגע במצב של שגרה.

הימנעו מצפיה בטלוויזיה ומעיסוק בסמארטפון בשעה שלפני השינה. האור הכחול של המסכים גורם כשלעצמו להפרעות שינה.

הקפידו על ארוחה קטנה ומזינה לפני השינה. ארוחות כבדות ועתירות שומן עלולות לגרום לאי נוחות בבטן שתפריע לשינה.

אם בעיות השינה ממשיכות, חשוב שתפנו לרופא משפחה לקבלת ייעוץ.

3. כאבי גב, גפיים וראש

כאבי גוף עלולים לנבוע כתוצאה ממתח, מחוסר שינה ומדאגה, אך אם אתם מטפלים בהורה קשיש, ותומכים בו פיזית בפעולות יום יומיות, ייתכן שאתם מאמצים את השרירים, או גורמים לנזק מצטבר בחוליות.

איך מטפלים בכאבים?

אל תכבו שריפות ואל תחכו עד שאין ברירה אלא ללכת לרופא. גם אם אתם בטוחים שההורה שלכם זקוק לכם ומרגיש רע מכם, אל תטפלו בגוף הכואב בעזרת משככי כאבים מבלי לבדוק מה מקור הכאב ומבלי להתייעץ עם הרופא. לכו להיבדק, בררו את הסיבה לכאבים ותנו לעצמכם לנוח עד שתחזרו לעצמכם. זמן החלמה הוא חשוב ויש לבקש ממשהו אחר לקחת פיקוד. אם אתם מטפלים יחידים, יתכן שזה הזמן למטפל סיעודי קבוע, או למוסד סיעודי.

4. פעילות גופנית

אם הטיפול בהורה גרם לכם להפסיק לשמור על כושר, חשוב שתחזרו לשגרת אימונים שתתרום לחוזק הנפשי והרגשי שלכם. יש קשור הדוק בין פעילות גופנית לתחושה כללית טובה יותר, העדיפו פעילות באוויר הפתוח אם ניתן.

5. מה אכלתם היום ומתי הסתכלתם במראה?

אם עבר זמן רב מאז שאכלתם בנחת ארוחה מסודרת, והתזונה שלכם מורכבת מסנדביצ'ים שאתם אוכלים תוך כדי תנועה, כנראה ששכחתם לפנות זמן ותשומת לב לאחד הצרכים הבסיסים שלכם. הקפידו על בדיקות כללית באופן קבוע ועל טיפוח בסיסי. אל תוותרו על הליכה למספרה, מקלחות, ארוחות מסודרות ובגדים נקיים שיתרמו להרגשה כללית טובה יותר.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ