דיכאון וזקנה – מה חשוב לדעת?

Getty-Images: NADOFOTOD

דיכאון בגיל השלישי הוא תופעה נפוצה שפוגעת משמעותית באיכות החיים. לכן חשוב מאוד לאבחן אותה ולטפל בה בזמן. מה חשוב לדעת כבני משפחה מטפלים וכיצד ניתן לסייע ליקירכם במידה ואתם חושדים שהוא סובל מדיכאון?

הרבה השתנה ולטובה בתפיסה החברתית שלנו את הדיכאון, אולם הוא עדיין פחות מדובר וסובל לא פעם מתיוג חברתי מוטעה למרות ששכיחותו באוכלוסייה אינה נמוכה. דיכאון מתבטא בין היתר במצב רוח ירוד לאורך זמן, התרחקות מחברה ותחושה כללית של חוסר ערך. דיכאון אינו חלק טבעי משום גיל אך שכיחותו גבוהה יותר בקרב הגיל השלישי והוא מחייב טיפול, ממש כמו בכל גיל אחר. בנוסף, יש קושי לזהות דיכאון בגילאים מבוגרים משום שדיכאון מתאפיין במאפיינים שלא פעם מזוהים עם הזדקנות, כמו: חוסר אנרגיה, ירידה בתאבון וקשיי שינה. לא פעם תסמינים של דיכאון משויכים בטעות לאחת מהמחלות האחרות האופייניות לגיל המבוגר, דוגמת אלצהיימר. חיוני לזכור שבכל מקרה של חשד לדיכאון יש לפנות לרופא המטפל.

כיצד מזהים דיכאון?

הגיל השלישי מאופיין בשינויים פיזיים, נפשיים, קוגניטיביים ורגשיים לא מעטים. שינויים אלו עשויים לפגוע בערך העצמי, לייצר חרדות, לעודד התרחקות חברתית ולהוביל להתפרצות של דיכאון. לא פעם דיכאון יהיה תוצאה של מצב מורכב ומשילוב של מספר גורמים ועלול לפרוץ על רקע קושי בהתמודדות עם השינויים הללו, או בשל התמודדות עם אבדן, תחושת בדידות והיעדר תמיכה.

בין התסמינים של דיכאון ניתן למנות:

עייפות, קשיי נשימה, הפרעות שינה, ירידה במשקל, אובדן תיאבון, חוסר הערכה עצמי, התרחקות מאנשים אהובים, שנת לילה לא סדירה, מצב רוח ירוד ואפילו כאבים באיברים שונים בגוף. זאת ועוד, דיכאון יכול גם לעבור בתורשה, לכן אם מישהו מבני המשפחה לקה בעבר בדיכאון וההורה המבוגר מתחיל לפתח סימנים פיסיים כפי שתוארו, חשוב לשלול את האפשרות שהוא נמצא בתהליך דכאוני ולפנות מהר ככל שניתן לרופא המטפל.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



אבדן, חרדה מהמוות או בעיות רפואיות הן חלק מהגורמים לדיכאון בגיל ה-3
אבדן, חרדה מהמוות או בעיות רפואיות הן חלק מהגורמים לדיכאון בגיל ה-3 Getty Images: LightFieldStudios

 

גורמי הסיכון להתפרצות דיכאון

ישנם מספר גורמי סיכון אשר מעלים את הסיכוי לחלות במחלה:

  • נשים לוקות בדיכאון יותר מגברים, כך שנושא המגדר מאוד רלוונטי.
  • בדידות – ריחוק מהמשפחה או מחברים ותחושת לבד.
  • אבדן – התמודדות עם אבדן של אדם משמעותי בכלל ובן או בת זוג בפרט.
  • מצב סוציואקונומי נמוך.
  • בעיות בריאותיות כמו מחלות, מגבלות גופניות, שינויים הורמונליים.
  • הדרדרות קוגניטיבית
  • חרדה מהמוות

מטבע הדברים גם מחלות רקע ובעיות גופניות עלולות להוביל לדיכאונות. גורם נוסף הוא מעבר לבית אבות או לדיור מוגן, שכן מבחינת אנשים רבים מדובר במעין "תחנה אחרונה" ועצם המעבר אליה עלול להביא עמו קשיים ואתגרים רגשיים שעלולים להוביל לדיכאון.

איך מטפלים?

הבשורה הטובה היא שניתן בהחלט לסייע לאדם השרוי בדיכאון. אבחון בדיכאון נעשה רק על ידי רופא ומומלץ לפנות לפסיכיאטר. הטיפול, בהוראת הרופא, יכול לכלול תרופות אנטי דיכאוניות וכן טיפול פסיכולוגי. ייתכן שהתרופות יסייעו גם ללא הטיפול הפסיכולוגי, אולם יש לטיפול חשיבות רבה, בעיקר כדי להתמודד עם הקושי הרגשי שהתעורר. הטיפול מאפשר "אוורור של הנפש" וקבלת סיוע ברמה הנפשית והרגשית. גם תרפיה באמצעות אומנות לסוגיה או באמצעות ריפוי בעיסוק יכולים לסייע בשיקום הערך העצמי וחיזוק תחושת השייכות.

על בן המשפחה המטפל למצוא את הדרך להכיל ולתמוך
על בן המשפחה המטפל למצוא את הדרך להכיל ולתמוך Getty Images: Juanmonino

 

מה חשוב לעשות כבן משפחה מטפל?

כך או אחרת, יש לטפל באדם שלקה בדיכאון ולא להניח שהדברים יסתדרו מאליהם או לדחוק בו "לצאת מזה". ברגע שאדם נמצא במצב נפשי רעוע, הסבירות שלו לפתח מחלות גופניות עולה במידה רבה, ודאי כאשר מדובר באדם בגיל מבוגר. זאת ועוד, ככל שקרובי המשפחה ואנשים המקיפים את האדם הלוקה בדיכאון יתייחסו אליו בעיניים שיפוטיות וידחקו בו "לחשוב חיובי", הדבר עלול לגרום לו להרגיש רע אפילו יותר, כיוון שהוא לא מצליח לעשות את מה שלכאורה נשמע כה פשוט ובר השגה. במקום זאת, יש לעודד את ההורה להיפגש עם מומחה, שיאבחן ויתאים את הטיפול התרופתי או הטיפולי המתאים ביותר. כמובן ששיחה עם בני משפחה קרובים, הליכה משותפת להתייעצות אצל הרופא, חום והרבה אהבה יכולים לשפר את התחושה אצל ההורה המבוגר, אולם במקרה של דיכאון חשוב לזכור שמדובר במחלה לכל דבר וככזו יש לטפל בה תחת השגחה ופיקוח רפואיים. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן