שפעת והגיל השלישי: המדריך לבן המשפחה המטפל

שפעת עשויה להיות מאוד מסוכנת בוודאי בגיל השלישי והכלי היעיל ביותר למניעתה ולמניעת סיבוכים אפשריים הוא חיסון. מהי שפעת? מדוע החיסון חשוב? ומה הדברים שיכולים לסייע במניעת שפעת? הכל בכתבה הבאה

עם הגיל מתגברת הרגישות למחלות ובעיות בריאותיות עלולות להתעורר עם היחלשותן של מערכות שונות בגוף. שמירה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה, פעילות גופנית מותאמת והקפדה על שינה טובה בהחלט יכולות לסייע לאורך השנה לשמור על הבריאות, אולם החורף מביא אתו נוסף לקור ולגשמים גם סכנה להיחשפות למחלות רבות יותר והעיקרית שבהן היא השפעת.

שפעת איננה עוד הצטננות, אלא מחלה ויראלית לא נעימה בכל גיל ומידת החומרה שלה מתבטאת אחרת אצל כל אדם. אולם עם העלייה בגיל, עת תפקוד המערכות בירידה והמערכת החיסונית חלשה יותר ובוודאי עבור חולים במחלות כרוניות, הסיכונים ללקות בשפעת חמורה גדלים וגם הסיכויים לסיכוכים, שבהחלט עשויים להיות מסכני חיים. שפעת קיימת כל השנה אך החורף מגביר מהותית את הסיכויים להידבקות בשפעת וקבוצת הגיל מעל 65 מהווה קבוצת סיכון. ככל שכבני משפחה מטפלים נדע יותר, כך נוכל לסייע בטיפול מונע בצורה מיטבית כדי שההורה יעבור את החורף כמה שיותר בריא ובשלום.

מהי שפעת?

שפעת היא מחלה נגיפית, מה שאומר שהיא מדבקת מאוד ועוברת בקלות יחסית מאדם לאדם. למרות שבקרב האוכלוסייה היא נתפסת כצינון חמור יותר, זה אינו המצב כלל, אם כי יש דמיון בסימפטומים. נגיף השפעת עלול להיות מסוכן ויותר מזה הוא גם משתנה עם הזמן ובעל סוגי זנים שונים, מה שהופך אותו לחמקמק ומחייב פיתוח של חיסונים חדשים כל שנה. כאמור, שפעת היא מחלה מדבקת ומועברת באוויר, לכן יש חשיבות רבה לשמירה על ההיגיינה משום שכל התעטשות או שיעול ומגע של יד שלא נשטפה יכולים להעביר את המחלה.

פוטנציאל ההדבקה גבוה לכלל האוכלוסייה אך עוד הרבה יותר לקבוצות הסיכון, בעיקר בעלי מערכת חיסונית ירודה, שאף עשויים לפתח תסמינים חמורים של המחלה אן לסבול מסיבוכים. בחורף כאשר אנחנו נוטים להישאר באזורים סגורים פוטנציאל ההדבקה עולה משמעותית. תסמיני המחלה מופיעים בדרך כלל כ-48 שעות אחרי ההדבקה והיא ממשיכה להיות מדבקת לרוב עד כ-5 ימים אחרי תחילתה.   

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



בחורף, כשאנחנו בעיקר במקומות סגורים, בכל שיעול או עיטוש יש פוטנציאל להדבקה
בחורף, כשאנחנו בעיקר במקומות סגורים, בכל שיעול או עיטוש יש פוטנציאל להדבקה Getty Images: Geber86

 

תסמיני שפעת

תסמיני המחלה לרוב כוללים את התסמינים הבאים:

  • חום גבוה
  • חולשה כללית
  • נזלת, גודש של מערכת הנשימה
  • שיעול
  • כאבי שרירים
  • כאבי ראש
  • כאבי גרון
  • הרגשה כללית רעה

סיבוכים אפשריים של שפעת כוללים: דלקת, לרוב במערכת הנשימה: דלקת ריאות, דלקות אוזניים ודלקות סינוסים, אך גם החמרה של בעיות כרוניות ובעיות לב ובמקרים חמורים במיוחד אף להביא לקריסת מערכות ולמוות.

איך מאבחנים?

עם הופעת התסמינים ניתן לפנות לרופא המשפחה, או הרופא המטפל, אם כי חשוב להבין שאין תרופה לשפעת. האבחנה נעשית בהתאם לתלונות המטופל ובדיקה גופנית. הרופא עשוי להציע תרופות להקלת הסימפטומים ואין לקחת תרופה, גם לא תרופות ללא מרשם רופא ללא התייעצות עם הרופא המטפל, או הרוקח, כדי למנוע מצב של התנגשות בין תרופתית. לרוב אין צורך בבדיקות דם לאבחון הנגיף המדויק של השפעת משום שהשפעת לרוב חולפת עוד לפני הגעת התשובות. עם זאת יש לשים לב למצבו של ההורה ולא להסס לפנות לרופא, ייתכן שהוא ימליץ על בדיקות דם וצילום רנטגן בהתאם לבדיקתו.

למה חשוב לשים לב? אם החום הגבוה נמשך מעל 48 שעות, במקרה של קוצר נשימה, כאבים לא רגילים או בכל מקרה חריג אחר. חשוב לדאוג להשגחה על ההורה וא להשאירו לבד אם ניתן, או לפחות כל כמה שעות.   

שיעול או עיטוש יוצרים רסס נושא נגיפים ובעל פוטנציאל הדבקה
שיעול או עיטוש יוצרים רסס נושא נגיפים ובעל פוטנציאל הדבקה  Getty Images: kzenon

 

הדרכים למניעת שפעת

חיסון נגד שפעת: הדרך הטובה ביותר למניעת שפעת וסיבוכיה כמו גם אשפוז היא באמצעות חיסון נגד שפעת בזמן ובכל שנה מחדש. לחיסון לוקח כשבועיים לפעול ולכן יש חשיבות בהתחסנות מוקדמת. החיסון מכיל נגיפי שפעת מומתים בהתאם לסוגי השפעת שארגון הבריאות העולמי מעריך כי יתקפו באותה שנה. החיסון לא בהכרח ימנע הידבקות במחלה אך לרוב יפחית את עצמת התסמינים ויפחית משמעותית את הסיכויים לסיבוכים. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני קבלת החיסון, החיסון לרוב אינו כולל תופעות לוואי ונחשב בטוח. עם זאת מומלץ לשאול את האחות אילו תופעות עלולות להופיע ולמה מומלץ לשים לב בימים הראשונים לאחר החיסון.

שמירה על ההיגיינה: כאמור כל עיטוש, שיעול או מגע ביד שאינה שטופה ונגעה קודם ברסס משיעול, באדם חולה או באף מנוזל, הוא בעל פוטנציאל הדבקה. לכן שטיפת ידיים ושמירה על היגיינה אישית יכולות לסייע במניעת הידבקות.

אוורור: משום שנגיף השפעת נישא באוויר ובחורף אנחנו שוהים במקומות לרוב סגורים מומלץ לאוורר את הבית כל יום כדי לאפשר זרימה של אוויר נקי. עם זאת יש לזכור כי חשוב לשמור על בית ההורה ממוזג וטמפרטורת החדר צריכה להיות לא פחות מ-22 מעלות עד 25 מעלות.    

להתרחק ממי שחולה: משום שאנשים מבוגרים נמצאים בקבוצת סיכון חשוב לשמור על הסביבה שלהם עד כמה שאפשר סטרילית ולכן כל חולה או מי שחשוד כחולה, או אפילו "רק" מצונן, עדיף שלא יהיה במגע עם ההורה עד להבראה.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ