מישהו שומע אותי? לקויות שמיעה בגיל השלישי

Getty Images: Ridofranz

ירידה באיכות השמיעה היא חלק בלתי נפרד מתהליכי ההזדקנות. מה הסיבות, מה הסימנים המעידים על ליקוי שמיעה ומה ניתן לעשות כדי לסייע למבוגר לשמוע במה דברים אמורים? המדריך לבן המשפחה המטפל

אדם הוא יצור חברתי, ועל כן תקשורת היא חלק בלתי נפרד מעולמו. חושי הראיה והשמיעה הם חיוניים מאין כמותם כדי לקיים תקשורת יעילה ורציפה בין בני האדם. יחד עם זה, ככל שאדם עולה בגיל, קיימת ירידה הן באיכות הראיה והן באיכות השמיעה וחשוב לתת על כך את הדעת. בכל מקרה של ירידה בשמיעה יש לפנות לרופא המטפל ולקבל את חוות דעתו. לא פעם אין צורך בהתערבות בשלבים הראשונים, אולם כדאי להיות מודעים על מנת לזהות סימנים לקושי שמיעתי ולסייע בטיפול ובמניעת הדרדרות אם ניתן.

חשוב להבין שלקויות השמיעה לא מאובחנות יכולות לגרום לסימפטומים שלעיתים יתפסו כסימפטומים של מחלות אחרת, בהן דמנציה, למשל קושי בשמיעה יכול להביא את המבוגר לנסות להשלים את המילים שלא שמע ולענות בהתאם למה שהוא חושב שהוא הבין וזה עשוי לגרום לו להיראות מבולבל, למרות שזה אינו בלבול אלא קושי בשמיעה. אבחון ליקויי שמיעה יכול לסייע מהותית ליקירכם ולשפר את איכות החיים ולכן הפניה לרופא חיונית.

מדוע מתרחשת ירידה בשמיעה?

כאמור, הירידה בשמיעה היא חלק מתהליכי ההזדקנות ולפי הערכות שונות כשליש מבני ה-65 ומעלה יסבלו ממנה במידה זו או אחרת. כיוון שתהליך השמיעה הוא מורכב ומערב הרבה מאוד איברים, ניתן לומר ככלל שירידה בשמיעה יכולה לנבוע מסיבות שונות ולכן חשוב לפנות לרופא בכל מקרה של חשד לירידה בשמיעה.

הסיבות העיקריות לירידה בשמיעה

ניתן להתייחס לשני סוגים של סיבות לירידה בשמיעה באופן כללי והאבחון יכול להיעשות על ידי רופא בלבד:

הפרעה בתפקוד האוזן החיצונית או האוזן התיכונה (ירידה קונדוקטיבית): הסיבות לירידה זו יכולות להיות נעוצות בין היתר בהצטברות שעווה, דלקות אוזניים חוזרות ובעיות בעור התוף ובכל מקרה דורשות אבחון של רופא מומחה. ירידה בשמיעה על הרקע הזה היא ברת טיפול באמצעות מכשירי שמיעה או הליכים כירורגים שונים. 

ירידה בשמיעה עקב פגיעה בעצב השמיעה (ירידה סנסוריאלית): הסיבות לירידה מסוג זה הן גיל, גידולים שונים על עצב השמע, חשיפה לרעש בעוצמה גבוהה, זיהומים ופציעות. במקרה כזה מדובר בעניין בלתי הפיך שמקורו בהולכה העצבית של גלי הקול אל המוח ובתוכו. ישנם מצבים של שילוב בין שני סוגי הירידה בשמיעה, כך שניתן לטפל בליקויי השמיעה באופן חלקי.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



היום מוצע מגוון רחב של עזרי שמיעה
היום מוצע מגוון רחב של עזרי שמיעה Getty Images: Darunechka

 

איך מזהים ירידה בשמיעה?

לא פעם ינסה האדם המבוגר להסתיר את בעיות השמיעה, לרוב מתוך מבוכה, לכן הוא עשוי לנחש מה אומרים לו ולענות לא נכון לשאלות ולא כי לא הבין. מסיבה זו פעמים רבות ירידה בשמיעה בכלל עשויה להיתפס בטעות כירידה קוגניטיבית. פגיעה בשמיעה והפחד מלהודות בה עלולים להביא להסתגרות של האדם המבוגר וזו יכולה להביא לתגובת שרשרת שלילית שיכולה לפגום באיכות החיים. בדיקת שמיעה פשוטה יכולה לסייע מהותית להורה.

ישנם מספר תסמינים שיכולים להעיד על ירידה משמעותית בשמיעה אצל האדם המבוגר וכשהם מופיעים מוטב לקבוע תור לבדיקה:

א. הגברת העוצמה של הטלוויזיה או הרדיו הרבה מעבר למה שיתר הסובבים צריכים.

ב. קושי בהבנה ובקשה חוזרת ונשנית לחזור על הדברים שנאמרו.

ג. חוסר תגובה לפניות בשמו מרחוק ותגובה רק לאחר הגברת עוצמת הקול או בתוספת נגיעה.

ד. ניסיון לסיים שיחות מהר, בעיקר בטלפון וזאת משום שהריכוז הגבוה הנדרש מהאדם המבוגר בעל קשיי שמיעה בזמן שיחה עלול להיות מעייף.

ה. הגברת הטון של ההורה – שמיעה ירודה מביאה להרמת הקול בעת שיחה.

כיצד ניתן לסייע?

אם קרוב המשפחה המבוגר סובל מירידה בשמיעה, יש כמה פעולות בהן ניתן לנקוט. ראשית, יש לפנות יחד איתו לרופא אף אוזן גרון על מנת שיבדוק את מקור הירידה בשמיעה ויאבחן האם היא בת טיפול. הבדיקה הראשונית היא של האוזן החיצונית, כלומר האם יש הצטברות של שעווה בתעלות החיצוניות המובילות את תדרי הקול אל אברי השמיעה הפנימיים. לא פעם אחרי ניקוז השעווה, איכות השמיעה אצל המבוגר עולה.

השלב הבא הוא הפניה לבדיקה אודיולוגית המבוצעת על ידי קלינאי תקשורת. לאחר שיתקבלו מסקנות הבדיקה, ניתן יהיה להתאים לאדם המבוגר טיפול תרופתי, כירורגי או הפניה להתאמת מכשירי שמיעה אשר יוכלו לשפר את איכות חייו.

המעקב הרפואי הוא חיוני גם במקרה של ירידה בשמיעה 
המעקב הרפואי הוא חיוני גם במקרה של ירידה בשמיעה  Getty Images: Martin Barraud

 

כמו בהרבה מצבים בטיפול וליווי האדם המבוגר, גם במקרה של ירידה בשמיעה מילת המפתח היא סבלנות. חשוב להכיל את הקושי של המבוגר ולא לכעוס על חוסר ההבנה או איטיות הקליטה שלו.

כיום מוצעים מגוון אביזרים לשימוש ביתי שיכולים גם הם לשפר את איכות חייו של המבוגר. בין היתר ניתן לחשוב על רכישת אוזניות אלחוטיות ייעודיות לטלוויזיה או לרדיו ומאפשרות למבוגר לשמוע את התכנים האהובים עליו מבלי להפוך למטרד עבור הסובבים.

במקרה של ירידה בשמיעה הליווי לבדיקות ולטיפולים חשוב עוד יותר בעיקר כדי לוודא שהוא אכן מבין את מה שנאמר לו. חשוב מאוד לשתף פעולה ולכן יש לפעול יחד איתו ובעצת הרופא לטיפול מיטבי וכמובן לשמור את ההורה תחת ביקורת ומעקב של צוות רפואי מקצועי.

מקורות:


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ