הקיץ וסכנותיו בגיל המבוגר

Getty Images: Judith Haeusler

הקיץ מביא עמו לא מעט סכנות לגיל השלישי, אבל המודעות אליהן יכולה לסייע מהותית לבן המשפחה המטפל לצמצם את הסיכון. אז מה חשוב לדעת וכיצד מצמצמים את הסיכון?

מעבר לתחושה שכל קיץ נעשה חם יותר, באופן טבעי עם ההזדקנות וויסות חום הגוף נעשה פחות יעיל ולכן החום משפיע עוד יותר. הקיץ הישראלי, על ימיו הלוהטים, עלול להיות מסוכן, אבל המודעות מסייעת להיערך לסכנה ובכך למנוע אותה או לפחות לצמצמה.

בעוד שבשנים קודמות ניתן היה לבלות חלק מהשעות החמות במקומות ממוזגים, כמו: מרכזי יום, קניונים, ספריות או מוזיאונים, מגפת הקורונה מאלצת אותנו להישאר בבית או לצאת למרחבים הפתוחים. לכן בקיץ הזה יש להקפיד במיוחד על הסביבה הביתית בניסיון לצמצם את הסיכונים שמביא איתו הקיץ, כמו, חלילה, התייבשות או מכת חום. תופעות מסוכנות בכל גיל, אך בגיל המבוגר עלולות להביא להיקף פגיעה רחב יותר.

בכתבה הבאה אספנו עבורכם עצות מועילות להתמודדות עם סכנות הקיץ ולשמירה על יקיריכם בבית בקיץ:

שיחת הכנה עם הרופא המטפל

כל שינוי, אם בסביבה ואם אישי, כדאי שיעבור דרך הרופא המטפל. עכשיו כשהקיץ כאן מומלץ לדבר עם הרופא ולבדוק אם יש היערכויות או הוראות מיוחדות לקראת הקיץ. בשל הקורונה יש להעדיף שיחה טלפונית עם הרופא ולרכז בה את כל השאלות, כמו: האם יש תרופות שהוראות האחסון שלהן משתנות? האם יש תסמינים שחשוב לשים לב אליהם בקיץ? כמה כוסות שתיה צריך ההורה לשתות? אם יש הוראות תזונה מיוחדות, במקרים בהם יש מגבלת שתיה חשוב בכל זאת לבדוק עם הרופא כיצד יש לנהוג בימים חמים במיוחד, האם יש תכשירים נגד יתושים שמומלץ להשתמש בהם, לאילו סימנים חשוב להיות ערניים בקיץ ועוד. רשמו לכם את הוראות הרופא כדי להיות בטוחים וכתבו את סיכום השיחה גם ברשימת המעקב הרפואי שאתם מנהלים.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



א"ב בקיץ: שהיה בחדרים ממוזגים ושתיית מים מרובה
א"ב בקיץ: שהיה בחדרים ממוזגים ושתיית מים מרובה Getty Images: Tony Anderson


לשתות, לשתות ושוב לשתות

למרות שזה נראה לנו מובן מאליו, בוודאי בקיץ הישראלי, עדיין לא מעט מבוגרים נמצאים בקיץ בסכנת התייבשות בשל אי צריכת מים מספקת. זה יכול לנבוע מסיבות שונות, כמו ירידה ביכולת לאגור מים, ירידה בתחושת הצמא והאטה בוויסות חום הגוף. חשוב להקפיד על כ-10 כוסות מים ביום, אלא אם כן קיימת הוראה אחרת של הרופא המטפל. חשוב לשים לב שישנן תרופות שלהן הוראות שתיה ספציפיות וחשוב לשמור על ההנחיות הרפואיות בהתאם ואם יש חשש כלשהו לפנות להתייעצות אצל הרופא המטפל.

עבור קשישים סיעודיים חשוב מאוד שהמטפל הצמוד יקפיד על צריכת כמות שתיה נאותה. בהחלט לגיטימי לסמן את מספר כוסות המים ביום כדי להיות בטוחים. כדאי לזכור ששתייה אחרת, כמו קפה או תה, אינה נחשבת בספירה.

סימני התייבשות עלולים לכלול: סחרחורות, כאבי ראש, שפתיים יבשות, פה יבש, סומק, עצבנות, מיעוט שתן, בחילות, בלבול, חולשה, ישנוניות ואפילו עילפון. אל תחכו לסימנים קיצוניים, אם עולה בכם חשד להתייבשות פנו מיד למוקד רפואי או לרופא המטפל.

אוורור ומזגן לקירור האווירה

הגבלות הקורונה גם כך מאלצות את כולנו להישאר יותר בבית, המצב האידיאלי הוא להפעיל מזגן לפחות בשעות היום. עם זאת ובלי קשר לקורונה, חשוב מאוד לשמור על אוורור ועל הכנסת אוויר מבחוץ. בשעות בהן אין שמש ישירה, מומלץ לפתוח מעט חלונות ותריסים ואפשר בהחלט בשעות הערב לעבור למאווררים וחלונות פתוחים. הטמפרטורה המומלצת של מזגן היא סביב 22 מעלות צלזיוס.

חשוב, גם כדי לשמור על צלילות האוויר, לנקות את מסנני המזגנים באופן קבוע. ההמלצה הגורפת היא לנקות פילטרים אחת לחצי שנה אבל זה תלוי בקצב הצטברות האבק. לכן, פתחו את המזגן אחת לחודש וודאו שהמזגן נקי.

יש להקפיד על אוורור גם בלילה. במקרים של מטופל סיעודי ששוכב בעיקר במיטה, יש להקפיד על הזזה בהתאם להוראות הרופא, כדי למנוע הזעה ויצירת פצעי לחץ. חשוב להקפיד שהמיטה תהיה מאווררת.

אם אי אפשר לברוח מהשמש – אז לפחות להתמגן

הגנה מפני חשיפה לשמש – כולנו מודעים לסכנות שבחשיפה לשמש ובעיקר בקיץ הישראלי. בחודשים החמים, בעיקר יולי ואוגוסט, מומלץ:

  • להשתדל לא לצאת בשעות החמות, כלומר בין 10:00 בבוקר ל-18:00 ולתכנן את היציאות לשעות המוקדמות של הערב או לשעות אחר הצהריים המאוחרות.
  • ביגוד מתאים: להעדיף בגדים מבדים טבעיים, ארוכים ובגזרה משוחררת
  • להגן מפני השמש: מריחת קרם הגנה יעיל לפני היציאה מהבית, חבישת כובע רחב שוליים ומשקפי שמש להגנה על העיניים מפני קרינה
  • להעדיף לשהות בצל ובמקומות מקורים
אוורור וקירור הבית לסירוגין הם הפתרון לימי הקיץ החמים
אוורור וקירור הבית לסירוגין הם הפתרון לימי הקיץ החמים Getty Images: RapidEye


חשיבותה של היגיינה

הקורונה העלתה משמעותית את המודעות להיגיינה אישית ולפחות פה נרשמת השפעה חיובית.  רחצה יומית היא מנהג חשוב שיש לשמור עליו בין אם בן המשפחה סיעודי ובין אם לאו. הזעה בין קפלי עור עלולה לגרום לנגעי עור או שפשפת מטרידה ויכולה גם להיות מקור להצטברות לכלוך, יחד עם החום והלחות זו פרצה קוראת לחיידק. לבד משטיפת ידיים, רחצה יומית במים פושרים, כמובן בתנאים בטוחים, היא הרגל חיוני ועוד יותר בקיץ.

יש לזכור שחום גבוה, לחות ולכלוך הם שילוב שמאפשר מצע נפלא לחיידקים, לכן חשוב מאוד להקפיד על ניקיון הבית ובעיקר של האזורים המשותפים, כמו המטבח והשירותים.

תזונה מותאמת

תזונה מאוזנת ובריאה חשובה תמיד, עם זאת הקיץ לא פעם מביא אבדן תאבון. לכן חשוב להעניק יותר תשומת לב לנושא בקיץ ולעקוב אחר תצרוכת המזון היומית והרכבה. אפשר בהחלט לשקול, ומומלץ להתייעץ עם רופא, לגבי אכילת פירות קרים, שייקים או מנות קרות אחרות ולהוסיף לתפריט. מצד שני, ההישארות בבית הממוזג עלולה להביא לאכילה מופרזת וגם לכך יש לשים לב ולהציע אוכל בריא יותר, או פעילות והתעמלות כדי למנוע השמנה.

חשוב לשים לב לתנאי אחסון האוכל בקיץ ולצמצום משך הזמן של אוכל שנשאר גלוי בחוץ. החום מזרז את התקלקלותם של מוצרים ויש להקפיד על אחסון נכון של מזון תוך התייחסות גם לתאריכי התפוגה.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן