איך לומר להורים "הגיע הזמן לעזרה"?

Getty Images: Dean Mitchell

מבחינת ההורים המבוגרים עולם כמנהגו נוהג והם מתפקדים באופן מיטבי, עבורכם המצב עשוי להיות שונה בתכלית. איך מפחיתים התנגדות ומנהלים את השיחה כך שבסופה ההורה ישתף פעולה? בעזרת 11 כללי האצבע הבאים

כולנו רוצים לחיות עד 120 בבריאות, אך בפועל, הגוף, מערכת משוכללת ביותר, מראה את סימני הגיל עם השנים, לא רק בשל מחלה או ירידה קוגניטיבית מהותית. מצד ההורים המבוגרים, הם בסדר גמור, כלומר לבד מסימני הגיל הטבעיים, או מוגבלות גופנית, או רגעי בלבול בהם הם שמים לב שהיכולת המילולית, הריכוז או הזיכרון כבר לא כשהיו. מבחינתכם, הזמן והמשאבים המושקעים בטיפול בהורה נמצאים בעליה, ייתכן שאתם מודרגים מהאפשרות להשאיר אותו ללא השגחה ואתם מרגישים שכל הצדדים צריכים עזרה.

הפער בין התחושות של ההורה ושלכם עשוי לעורר חוסר נוחות, אולם אם הגעתם למסקנה שיש צורך בעזרה, חשוב לרתום נכון את ההורה מבלי ליצור התנגדות ומבלי לפגוע בתחושת העצמאות וקבלת ההחלטות של ההורה. הטיפים הבאים יסייעו לכם לנהל נכון את השיחה ולייצר שיתוף פעולה במקום התנגדות.

1. היו בטוחים בעצמכם 

ממש כמו בהורות, כאשר אנחנו יודעים מה נכון ואנחנו שלמים עם ההחלטה, אנחנו גם מעבירים את המסר נכון. כבן משפחה מטפל חשוב להבין שההכרה בתפקיד מביאה עמה השלמה עם המצב והבנת הצרכים. הגעה לשיחה עם הבנה רציונלית בצורך בעזרה ושלמות עם ההחלטה היא יתרון.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



למרות שהנושא לא פשוט, אמפתיה, קשב וקשר עין עושים את ההבדל 
למרות שהנושא לא פשוט, אמפתיה, קשב וקשר עין עושים את ההבדל  Getty Images: FredFroese

 

2. תזמון מתאים

המקום, הזמן ומצב הרוח בהחלט יכלים לקבוע את אופי השיחה ולכן חשוב שתהיה מתוכננת ומתוזמנת כדי לייצר תנאים אופטימליים. העלאת נושא העזרה ברגע הלא נכון עלולה להיחשב בעיני ההורה המבוגר כעונש על "התנהגות לא ראויה" מצדו ולעורר התנגדות. גם העלאת הנושא במפגש משפחתי עלולה ליצור תחושה של "עליהום" על ההורה שלא מבין מה הצורך הבוער לקבל טיפול.

3. אחד על אחד זו האופציה העדיפה

לפחות את "יריית הפתיחה" בנושא עדיף לעשות בשיחה בארבע עיניים. בדרך הזו ההורה יצליח לעכל את הדברים ברוגע ומבלי לחוש מותקף.

4. איך לפתוח בשיחה?

כדאי לחשוב על משפט פתיחה, כמו: "יש נושא שחשוב לי לדבר איתך עליו", כדי לייצר הפרדה בין נושאי השיחה עד עכשיו. כך ניתן להביא את ההורה למקסימום קשב, בלי לייצר לחץ. חשוב לזכור שהדרך בה נאמרים הדברים חשובה לא פחות מהתוכן.

5. אמפתיה היא שם המשחק

ספרו להורה עד כמה הוא חשוב ואהוב ועד כמה אתם רוצים עבורו את הטוב ביותר. על הרקע הזה המסר של הצורך בטיפול יכול להתקבל בהבנה ולזכות בתשומת לב חיובית מצד ההורה.

להכיר בקושי, להסביר את הדאגה שלכם ולהתכונן להכיל את ההתנגדות האפשרית
להכיר בקושי, להסביר את הדאגה שלכם ולהתכונן להכיל את ההתנגדות האפשרית Getty Images: FredFroese

 

6. סיבות לדאגה

הזכירו להורה אירועים בהם שכח את הגז דולק, הלך ולא זכר את הדרך חזרה הביתה או שכח את שמם של הנכדים האהובים ועוד. שתפו את ההורה בסיבות שמעוררות אצלכם דאגה ורתמו אותו להבנה שיש צורך בהיוועצות עם מומחה בתחום וגם בעזרה.

7. היו סבלניים להתנגדויות

חשוב להקשיב במלוא תשומת הלב לתשובותיו של ההורה. מאוד יכול להיות שמבחינתו הוא מתמודד היטב עם הדברים עד כה. שתפו אותו בחשש שלכם ממצב שבו תתרחש תאונה ויארך זמן רב עד אשר תצליחו להגיע ולהושיט יד לעזרה.

8. ספרו על הדאגה שאתם חשים

במידה שאתם נושאים בנטל הטיפול המרכזי, שתפו את ההורה בגודל האחריות המוטל על כתפיכם ואמרו שהעזרה היא משהו שאתם זקוקים לו כדי שלכולם יהיה טוב יותר.

9. דברו על עצמכם

ספרו על ההקלה שתהיה לכם בידיעה שיש מי שדואג או מטפל בהורה המבוגר גם כשאתם לא בסביבה.

10. הגיעו להסכמה משותפת

יש כל מיני סוגי עזרה וטיפולים המוצעים במסגרת קופות החולים והן באופן פרטי. חשבו על כל האופציות יחד עם יקירכם וגבשו את דרך הפעולה המתאימה ביותר עבור כולכם.

11. תנו למסר לחלחל

אם הדבר אפשרי, תנו להורה כמה ימים כדי לעבד את הדברים ורק אז העלו שוב את הנושא לסדר היום במפגש ביניכם.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן