הפכנו למטפלים - מה חשוב לדעת בבניית מערך התמיכה המשפחתי?

Getty Images: Barabasa

הטיפול בהורים מביא עמו לא מעט אתגרים, אבל בניית מערך תמיכה משפחתי יכול לסייע ולהקל מהותית – הטיפים החשובים בחלוקת התפקידים ובתקשורת בתוך המשפחה בניהול הטיפול בהורים

תחושת הפתאומיות נובעת מהצטברות של תסמינים שקורים בהדרגה או בפתאומיות כשהתוצאה הסופית היא זהה - ההורה מתקשה בביצוע פעולות שונות שבעבר עשה בקלות ואנו תומכים ומטפלים בו.

מעתה, אתם משתייכים לקהילה גדולה של בני משפחה מטפלים, המוכרת בעולם כ- Caregivers ומכונה בישראל – מטפלים במשפחה.

זה קורה במשפחות הכי טובות

לכל משפחה דינמיקה משלה והיא זו שתכתיב במידה רבה את חלוקת התפקידים בין בני המשפחה.. היערכות נבונה של המשפחה יכולה להקל על הורינו כמטופלים, ועלינו כמטפלים עיקריים.

חלוקת התפקידים בתוך המשפחה

נסו להגדיר את תחומי האחריות הטיפולית במצב החדש. תוכלו להתחיל בארגון מפגש משפחתי ולשתף את המטופל בדיון. המועד הטוב ביותר לעשות זאת הוא במצב של שגרה. שיחה רגועה אודות סוג הטיפול הרצוי והנדרש בשלב זה, ומה עשוי להידרש בעתיד, יכולה לסייע למנוע מידה רבה של בלבול ומחלוקות בהמשך.

למי יש רכב גדול? מי פנוי בשעות אחר הצהריים ומי דווקא זמין בבוקר? אלה הן שאלות שכיחות  שיצוצו בסדר היום החדש שלכם כמטפלים. במידת האפשר, כדאי לחלק את המשימות והמטלות בהתאם ליכולתם. יש את אלה שזמנם גמיש, ואלה שהתברכו בסבלנות הנדרשת לתיאום תורים ופגישות. יש המתגוררים קרוב להוריהם, ויש בעלי מיומנות מקצועית הרלוונטית לניהול כספים ופרוצדורות בירוקרטיות. יש מספיק עבודה לכולכם.

  • החליטו מי יהיה אחראי ועל אילו מטלות. משפחות רבות מגלות שהצעד הראשון הטוב ביותר הוא למנות מטפל עיקרי, אף אם אין בכך צורך מידי. כך יוכל המטפל העיקרי לפעול במקרה של משבר.

  • הסכימו מראש כיצד הפעולות של כל אחד מכם יכולות להשלים זו את זו על מנת להפוך את המאמץ המשפחתי לאפקטיבי יותר. במצב אידיאלי, כל אחד מכם יוכל ליטול על עצמו מטלות המתאימות לכישורים או לתחומי העניין שלו. לשם כך, הביאו בחשבון את החוזקות שלכם, אך גם את החולשות שלכם:

  • האם אתם טובים באיתור מידע ברשת האינטרנט

  • האם אתם טובים בניהול, בפיקוח על אחרים ובהובלתם

  • האם אתם חשים ביטחון לשוחח עם הצוות הרפואי, לפעול על הנחיותיהם ולהנחות את יתר בני המשפחה

  • האם אתם חזקים בצד החשבונאי - תשלום חשבונות, מעקב אחר דפי חשבון בבנק, ובדיקת פוליסות ביטוח ודוחות

  • האם אתם אלה המסוגלים לתקן דברים בבית ולהתאים אותו לצרכים של הוריכם המזדקנים

  • באיזו תדירות אתם יכולים להתפנות מעיסוקיכם ולהתחייב לטיפול בהוריכם
  • האם אתם מוכנים נפשית ליטול על עצמכם את היפוך התפקידים ביניכם לבין ההורה שלכם.  האם אתם מסוגלים לשמור על קור רוח ולהשרות אוירה רגועה גם ברגעי משבר

  • האם אתם מסוגלים להתמודד עם מצבים אינטימיים ובלתי מוכרים במהלך הטיפול בהוריכם

  • מה ההשפעה של הטיפול בהוריכם על עבודתכם וחייכם הפרטיים

  • היו מציאותיים ומעשיים ונסו להשיב על השאלה - כמה אתם מסוגלים לעשות, ולא מה אתם מוכנים לעשות, בהתחשב באילוצים שיש לכל אחת ואחד מאתנו.

בדינמיקה המשפחתית תמיד יימצא בן המשפחה "היוזם", "האחראי" או "המנהל", המאציל סמכויות, ומנגד, בני משפחה אחרים הלוקחים צעד לאחור בשל קושי רגשי או אישי. לעיתים אנו מגלים בעצמנו תכונות או יכולות שלא היינו מודעים לקיומן עד לרגע המבחן המשפחתי.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



סכסוכים בתוך המשפחה

אתם זוכרים את הקלישאה "משפחה לא בוחרים"? הנה, הזכרנו לכם. היא עשויה למלא תפקיד ברגעי המבחן הדורשים איפוק.

הטיפול בהורה עלול להיות אינטנסיבי וממושך, מתיש ויקר. כל אחד מאלה עלול לעורר תגובות רגשיות הקשורות לעבר המשפחתי שלנו, לזיכרונות הילדות, ולתפקידים שלקחנו על עצמנו במהלך השנים בתוך המשפחה.

אלה הם בני המשפחה שילוו אותנו ברגעים הקשים והמנחמים. חשוב לזכור זאת גם כשנדמה כשעיקר האחריות רובצת על כתפיכם. סכסוכים ומריבות מסיטים אתכם מהדרך – הטיפול המיטבי להוריכם. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא ביחד, כמשפחה.

אז איך נוכל להימנע מסכסוכים ומריבות?

תקשורת - לדבר. חשוב לשמור על תקשורת פתוחה ומכבדת בין האחים ואחיות. לזכור שבשעה שהאחד נמצא בשיאו – אחיו עשוי להיות במשבר הזקוק למנוחה, כדי לצבור כוחות להמשך.
הטיפול בהורים מזדקנים עשוי להימשך על פני תקופה של שנים רצוף עליות ומורדות, רגעים של תסכול וקושי, אך גם רגעי סיפוק ונחמה. יש להתייחס לכך כאל מסע. לעיתים מדובר בריצת מרתון, לעיתים זהו מסלול מכשולים ולעיתים זהו מרוץ שליחים - בו בן משפחה אחד מעביר את מקל האחריות לאחר, הממשיך משם. המסלול הזה כידוע עלול לעורר משקעי עבר, ולייצר מתח למערכת היחסים המשפחתית המורכבת. על מנת לצמצם את המתיחות, חשוב לשמור על שיח פתוח בינינו ולהימנע מביקורתיות ושיפוטיות אחת כלפי השני. שיחה מכובדת, באווירה ובתזמון המתאימים כשהמטרה לנגד עיננו, תביא לתוצאות טובות יותר.

איך אנחנו מתקשרים אחד עם השני, מה עושים כשיש אי הסכמות בינינו לגבי נושאים שונים הקשורים בטיפול, איך מקבלים החלטות במצבי חירום. ככל שנקדים לדבר על הנושא, רצוי כשההורים שותפים להידברות, ולפני שמגיעים למצב חירום  - כך נוכל להגיב ולהחליט טוב יותר בזמן אמת.

לדבר על כסף - זהו נושא טעון ומקור לסכסוכים רבים בין בני משפחה. דווקא בגלל זה לא כדאי להימנע ממנו ונכון ללבן את הנושא. היערכות מקדימה ובחינה של המשאבים הפיננסיים שעומדים לרשותכם תאפשר לכם לקבל החלטות כלכליות מושכלות שעשויות לחסוך לכם הוצאות מיותרות ויקרות. חשוב לזכור, בעת חירום אנו נוטים לקבל החלטות בהולות על מנת למצוא פתרונות דחופים, ואין לנו את הזמן להשוואות מחירים וצרכנות נבונה.  

דברו בצורה פתוחה עם הוריכם ובינכם - איזה ביטוחים קיימים ומתי נשתמש בהם? מתי משתמשים בנכסים? האם יש צוואה מסודרת? מי יכול להשתתף בהוצאות ומי לא? חשוב מאוד לדבר על הדברים האלה, לשוחח בצורה גלויה על הרצונות של הוריכם בהקשר לנכסים שהם צברו במשך השנים, כיצד להשתמש בהם ומתי.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ