שמונה שאלות ותשובות על כוויות

Getty images: kokouu

ממה כוויות נגרמות וכיצד ניתן למנוע אותן ולטפל בהן – מדריך מקוצר

1. מהי כווייה וממה היא נגרמת?


כווייה היא פגיעה בעור או ברקמה אחרת, שיכולה להתבטא בעור אדום/ מתקלף/ לבן/ חרוך, שלפוחיות ונפיחות, ועלולה להכאיב מאוד. היא נגרמת בעיקר ממגע עם חום (למשל אש או נוזלים ומוצקים חמים/ רותחים) או עם כימיקלים מסוימים או עם חשמל, ומחשיפה ממושכת לשמש/ מיטת שיזוף (קרינה אולטרה-סגולה).

2. מהי שכיחות הכוויות בעולם

רוב הכוויות מתרחשות בבית ובמקום העבודה. לפי הערכות של ארגון הבריאות העולמי (WHO), מדי שנה נגרמים 180,000 מקרי מוות מכוויות, רובם המכריע במדינות בעלות הכנסה נמוכה-בינונית, וכשני שלישים מתרחשים באפריקה ודרום מזרח אסיה (בדרום אפריקה, העלות השנתית המוערכת לטיפול בכוויות בשל שימוש בתנורי בישול שעובדים על נפט היא כ-26 מיליון דולר). במדינות רבות בעלות הכנסה גבוהה, שיעור מקרי המוות מכוויות הולך ופוחת. אולם בכל המדינות הסיכון לכוויות עולה ככל שהמעמד הסוציו-אקונומי נמוך. כוויות לא קטלניות הן גורם מוביל לתחלואה, אשפוז ממושך ומוגבלות.

3. מהם גורמי הסיכון העיקריים

- מין: שיעור התמותה של נשים מכוויות מעט גבוה יותר מזה של גברים. בין השאר הוא קשור לבישול באש גלויה או בתנורים לא בטיחותיים. גברים לרוב נכווים במקום העבודה (למשל משריפה, כימיקלים וחשמל).

- גיל: בדומה לנשים בוגרות, גם ילדים נמצאים בסיכון גבוה לכוויות. רובן נגרמות מחוסר השגחה (למשל במטבח: מלהבות או שפיכה של נוזל חם).

- עיסוקים המגבירים את החשיפה לאש.

- עוני, צפיפות וחוסר באמצעי בטיחות מתאימים.

- אמצעי בטיחות לקויים (חשמליים וכאלו שעובדים על גז/ נפט).

- מחלות ומצבים כגון אפילפסיה, מחלה במערכת העצבים ההיקפית (נוירופתיה פריפרית) ומוגבלות פיזית וקוגניטיבית.

- צריכת אלכוהול ועישון.

- גישה נוחה לחומרים כימיים.  

- שימוש בנפט במכשירים ביתיים שאינם חשמליים.

4. מהם סוגי הכוויות העיקריים?

כווייה תרמית (הנפוצה ביותר): נגרמת ממגע עם מקור חם במיוחד, כגון נוזלים (למשל בשתייה/ בישול/ רחצה), משטחים, אדים ואש.

כווייה כימית: נוצרת מחשיפה מוגברת לכימיקלים (למשל חומרי ניקוי בבית או חומרים תעשייתיים במקום העבודה), ובעיקר תכשירים שמכילים חומרים כגון חומצות ובסיסים.

כווייה חשמלית: נוצרת ממגע עם מקור חשמלי וחשיפה לזרם חשמלי; כאשר זרם שכזה, בעל אנרגיה גבוהה, עובר בגוף – הגוף ממיר אותו לחום וכך גורם לכווייה. 

כוויית שמש: תגובה דלקתית של תאי העור לקרינה אולטרה-סגולה (UV).

5. כיצד מדרגים כוויות?

כוויות מסווגות לפי העומק שאליו חדרו ושטח הגוף שכיסו. כוויות מדרגה ראשונה פוגעות בשכבה החיצונית של העור (האפידרמיס). כוויות מדרגה שנייה פוגעות גם בשכבה שמתחתיה (דרמיס). כוויות מדרגה שלישית מזיקות לשתי שכבות העור הללו (כולל זקיקי השיער ובלוטות הזיעה), או הורסות אותן לחלוטין, ופוגעות ברקמות הבסיסיות. כוויות מדרגה רביעית מגיעות עד לרקמת השומן, כוויות מדרגה חמישית מגיעות עד לשרירים, וכוויות מדרגה שישית מגיעות עד לעצם. כוויות עמוקות נרפאות לאט יותר וקשות יותר לטיפול. כוויות עמוקות מאוד מסכנות חיים ועשויות לדרוש קטיעה.

 כוויות קלות כוללות כוויות מדרגה ראשונה בכל מקום בגוף/ כוויות מדרגה שנייה שרוחבן פחות מ-7.5-5 סנטימטרים; כוויות קשות כוללות כוויות מדרגה שלישית ומעלה/ כוויות מדרגה שנייה שרוחבן מעל 7.5-5 סנטימטרים/ כוויות מדרגה שנייה בידיים, ברגליים, בפנים, במפשעה, בישבן או מעל מפרק מרכזי.

6.  כיצד הגוף מגיב לכוויות?

כאשר הכוויות גדולות/ עמוקות, מערכת החיסון עלולה להגיב לכך בהגזמה, לייצר דלקתיות חריפה וכך להחמיר את הפגיעה באיברי הגוף. תגובה דלקתית זו עלולה להוביל גם לאובדן נוזלים ולירידה חדה מאוד בלחץ הדם (מצב המכונה הלם). נוזלים גם עלולים להילכד בתוך הגוף, מה שמוביל לנפיחות (בצקת). אם רקמות ואיברים לא מקבלים מספיק חמצן בגלל הלם, בצקת או כל סיבה אחרת, תפקודם עלול להיפגע. הריאות, הלב, המוח והכליות רגישים לכך במיוחד.

בנוסף, בשל הפגיעה בעור (המחסום המגן של הגוף), עולה הסיכון לחדירת מזהמים. כוויות גם מחלישות את מערכת החיסון, כך שלגוף קשה יותר להילחם במזהמים אלו. תסמינים שעשויים להתלוות לכוויות הם שיעול, כאב גרון וקשיי נשימה.

7. מהן הדוגמאות לאופן טיפול בכוויות על ידי הצוות הרפואי?

הטיפול בכוויות נעשה בהתאם לאופי וחומרת הכוויה וכן מיקומה. קיימים טיפולים שונים, והצוות הרפואי יקבע את הטיפול המתאים ביותר. הטיפולים השונים עשויים לכלול כיסוי של האזור השרוף בתחבושות סטריליות עם אנטיביוטיקה מקומית (קרמים או משחות) או בחבישות כסף ארוכות טווח למניעת זיהומים. כוויות מדרגה שלישית ומעלה ולעתים מדרגה שנייה יצריכו מתן נוזלים כדי לשמור על לחץ דם תקין ולמנוע הלם. כוויות גדולות עשויות להצריך הסרת רקמות שרופות והשתלת עור.

8. כיצד מונעים?

כוויות ניתנות למניעה. כך ניתן לעשות זאת:

- יש להשתמש במכשור בטיחותי (לדוגמה תנור שלא כולל אש גלויה, קומקום עם כבל קצר וכיריים יציבות).

- יש להגביל את גובה הלהבות בסביבה ביתית.

- יש למנוע גישת ילדים למקורות חום, גם אם הם עם אחים גדולים (כגון תנורים, קומקום, כיריים, מזון ושתייה חמים, מדורות ומנגלים, חומרי ניקוי ושקעי חשמל (להתקין עליהם מכסים), להרחיק מהם חפצים כגון גפרורים ומצתים ולהדריכם לזהירות. 

- מומלץ להתקין גלאי עשן ומתז מים.

- אין לעשן במיטה.

- יש לוודא שמקורות חום פעילים – כגון כיריים, תנורים ונרות דולקים – לא נמצאים ליד חפצים דליקים (כגון וילון), ואין להשאירם ללא השגחה.

- יש לבדוק את טמפרטורת המים באמבטיה לפני הכנסת תינוק אליה, ואין לתת לילדים מתחת לגיל 5 להתקלח לבד (גם לא עם אחים גדולים).

- יש להישמר מפני חשיפה ממושכת לשמש ולמרוח מסנן קרינה בעת הצורך.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול