צוות העובדים בכפר סבא נענה בהצלחה לאתגר האנרגיה באתר

משמאל לימין: דוד יונסי, רינה גרגי (המחלקה המשפטית), שוש ניומן (מנהלת האתר), כפיר נבון (מנכ"ל סופרגז, החברה שהתקינה הפאנלים הסולאריים באתר), דני ברנר (מנהל פרויקטים חיצוני)

טבע משתמשת באנרגיה מדי יום על מנת לפתח, לייצר, לארוז ולהפיץ את התרופות שלה. הצוות בכפר סבא שם לו למטרה להתייעל אנרגטית מבלי לפגוע בסטנדרט האיכות.

האם אתם אוהבים חידות? ובכן, הנה אחת. מהו דבר שבדרך כלל לא רואים אותו, לרוב לוקחים אותו כמובן מאליו והוא חיוני על מנת לתפעל כל אתר של טבע ברחבי העולם? אם עניתם "אנרגיה", ברכות - אתם צודקים.

הרשת שלנו משתמשת באנרגיה מדי יום, בדרכים רבות, על מנת לפתח, לייצר, לארוז ולהפיץ את התרופות שחולים תלויים בהן לשיפור חייהם.

ב-2021, צוות העובדים בכפר סבא הבחין בחלקה המשמעותי והצומח של האנרגיה באתר, בחן את האפשרויות לשיפור והכריז על ההתמודדות במחירים העולים של השימוש באנרגיה כנושא בעדיפות עליונה. המטרה הייתה לא רק להפוך את השימוש באנרגיה ליעיל יותר, אלא גם לעשות זאת מבלי לפגוע בסטנדרט האיכות או הרגולציה שלנו.

התייעלות השימוש באנרגיה ועלותה

כפר סבא הוא אחד האתרים הגדולים ביותר שלנו, אם בוחנים את כמות העובדים ואת כמות המוצרים המיוצרים ומפותחים בו. האתר גם היה בין צרכני האנרגיה הגבוהים ביותר ברשת.

"כאשר בחנו את השימוש שלנו באנרגיה והעלות-פר-יחידה, היה לנו ברור שיש כאן הזדמנות להורדת עלויות", אומר עודד כפיר, מנהל ההנדסה באתר כפר סבא. "כאשר אתה מפעיל אתר באקלים חם ולח כמו בישראל, בתעשייה בה מערכות HVAC (חימום, אוורור ומיזוג אוויר) הן צרכניות האנרגיה הגדולות ביותר, ההזדמנות שנוצרת היא אדירה".

לאחר שהאתגר שלפניהם נבחן ונותח, באתר הציבו מטרות ויעדים במסגרת התוכנית השנתית ל-2021, על מנת לייעל את השימוש באנרגיה. האתגר הגדול הבא היה לקבוע כיצד הדברים ייעשו.

הפאנלים הסולאריים שהותקנו באתר כפר סבא
הפאנלים הסולאריים שהותקנו באתר כפר סבא

פיתוח מודל לשיפור

"שימוש יעיל באנרגיה כולל פתרונות לטווח הקצר, כמו גם ראייה לטווח הארוך, כזו שניתן לתחזק באופן קבוע על ידי תכנון וביצוע", אומר דוד יונסי, מנהל המערכות הקריטיות והאנרגיה באתר. "מדובר באתגר, כי יש כל כך הרבה צרכני אנרגיה ומערכות באתר שחייבים להיות מעורבים בתהליך שכזה".

יונסי מספר כי הצוות בנה מודל, שהובל על ידי שלוש אסטרטגיות, אשר תפקידן היה לשפר את השימוש היעיל באנרגיה באתר:

אימוץ תרבות, מחשבה והתנהגות

קידום מודעות ושיתוף רעיונות, עידוד העובדים לכבות אורות, שימוש חכם במים, השתתפות בסמינרים בין הפונקציות השונות וחיפוש אחר דרכים לחיסכון באנרגיה וצמצום פליטות.

הכנסת תהליכי התייעלות והנדסה טקטיים

זיהוי הזדמנויות וביצוע שינויים בייצור כוללים את העלאת השאלה "האם אנו באמת זקוקים למערכת הזו?" ויצירת כלים טובים יותר, על מנת לבצע מעקב אחר מערכות ולהבין לאן האנרגיה הולכת. שלב זה התמקד גם בניהול מו"מ לתנאים טובים יותר מול ספקיות האנרגיה.

יצירת רעיונות עתידיים לייעול צריכת האנרגיה

מדובר בתוכנית עם מבט קדימה, עבור טכנולוגיות ומערכות חדשות. לדוגמה: התקנת פאנלים סולאריים, שמייצרים גם אנרגיה וגם הכנסה. האתר גם בוחן את האפשרות לשימוש בגז טבעי במקום גז נוזלי, וכתשתית אפשרית לתחנת קוגנרציה עתידית.

המטרה: לייצר הבדל מדיד

יונסי וראשי צוותים אחרים מייחסים חלק גדול מההצלחה למודעות גבוהה יותר ומעורבות בקרב העובדים, ולערנות מוגברת בנוגע לתוצאות.

מאז שהוצגה האסטרטגיה החדשה, הצוות בכפר סבא ויוזמת האנרגיה שלו סיפקו תוצאות יוצאות מן הכלל, כולל הורדה של:

  • ירידה בשימוש בחשמל ב-5 מגה וואט שעה, מה שיצר חיסכון של 780 אלף דולר

  • חיסכון של 290 טון גפ"מ - 18% פחות צריכה מאשר בשנה שעברה

  • חיסכון של 50 קילו ליטר בסולר, מה שיצר חיסכון של 58 אלף דולר

  • הפחתה בצריכת מים, מה שיצר חיסכון של 12,200 דולר 

בעוד שחלק מהחסכונות הללו עוברים להשקעה בשיפור המערכות, כפיר מעריך שתכנית הורדת העלויות של כפר סבא תחסוך לפחות חצי מיליון דולר בשנה.

הוא מציין כי יתרון נוסף של השימוש היעיל באנרגיה של האתר ב-2021 היא הפחתה של 827 טון בפליטת הפחמן, מה שתורם ישירות לצורך של טבע לעמוד בהתחייבויות הסביבה והקיימות שלה.

הצעדים הבאים עבור האתר כוללים מעבר לגז טבעי עד 2024 ותכנית להחלפת מערכות ישנות במערכות חדשות ויעילות יותר.

צוות פרויקט האנרגיה באתר כפר סבא:

עודד כפיר - מנהל מחלקת הנדסה

דוד יונסי - מנהל המערכות הקריטיות והאנרגיה

ארז בורה – ראש צוות החשמל

תמיר מנצור - ראש צוות אנרגיה

סטניסלב רייזין - ראש צוות HVAC

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ