תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

למזון יש השפעה בכמה מנגנונים וחשוב לדעת עליה
Getty Images: PixelCatchers

מעבר לעובדה שלתזונה מאוזנת חשיבות עצומה, יש למזון לא מעט השפעה על תרופות ויעילותן. ד"ר ורדית קלמרו, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי, עם כללי אצבע חשובים

"אתה מה שאתה אוכל" היא אולי קלישאה, אבל היא בהחלט נכונה. עוד לפני שמדברים על מזון וטיפול תרופתי חשוב להבין שאורח חיים בריא אינו סיסמא, אלא הבסיס להכל. אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, פעילות ספורטיבית ושינה טובה מספקת, הוא קו ההגנה הראשון שלנו עוד הרבה לפני הטיפול התרופתי ולרוב מבטיח טיפול בפחות תרופות. עם זאת לא פעם נוצר צורך בטיפול תרופתי, טיפול שמטרתו לשפר את המצב הבריאותי או לפתור, או להקל, על בעיה רפואית.

לא מעט אנשים מחזיקים בדעה מוטעית שאם בלאו הכי הם מקבלים טיפול תרופתי, אין צורך להמשיך ולהקפיד על אורח חיים בריא, אך אין זה כך. להפך - חשוב לשמור עליו ביחד עם הטיפול התרופתי משום שהשילוב מאפשר את הטיפול הטוב והמקיף ביותר. בדרך כלל עם הגיל קיימת עליה בצריכת התרופות לטווח ארוך, אם לטיפול במחלות כרוניות ואם לטיפול בהידרדרות והזדקנות של מערכות שונות. לכן חשוב להבין לא רק את הפן התרופתי ואת חשיבות אורח החיים הבריא, אלא גם עד כמה משפיע המזון.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

לעבור כל תקופה על התרופות ולבדוק שאכן נוטלים אותן לפי ההוראות Getty Images: dmphoto


אינטראקציה של מזון ותרופות

נטילת תוספים ותרופות מחייבת בחינת אינטראקציות ודורשת הקפדה על נטילה בהתאם להוראות. ראוי לציין שעם הגיל ובשל שינויים פיזיולוגיים ושימוש תדיר יותר בתרופות, הסיכון בהתנגשות בין תרופות ותוספים עולה והמזון הוא עוד גורם שיש לתת עליו את הדעת.

כאשר נוטלים תרופה דרך הפה, היא לרוב תיספג דרך מערכת העיכול ומשם תגיע לכבד, בו יתרחשו תהליכי מטבוליזם, כלומר אנזימים יפרקו אותה. לעיתים, המזון יכול להשפיע על תהליכי הספיגה או הפירוק. מזון משפיע על נטילת תרופה בכמה מנגנונים, למשל מזון יכול להשפיע לרעה על התרופה – הוא יכול להיקשר לתרופה ולמנוע את ספיגתה. תהליך זה קורה, לדוגמא, בתרופות שניתנות לאוסטאופורוזיס ומוצרי חלב – לשם כך, כדאי לשאול את הרוקח בבית המרקחת לאופן הנטילה. מנגנון נוסף של השפעת מזון על תרופות הוא דווקא יכול להיות חיובי: ישנן תרופות אשר יכולות לגרום לכאבי בטן ודווקא נטילה עם מזון מפחיתה את הסיכון לתופעות לוואי מהסוג הזה. חלק מהאנטיביוטיקות מומלץ ליטול אחרי האוכל בשביל להפחית תופעות לוואי אפשריות.

התוויות של תרופות בנוגע למזון

אין אקסיומה לגבי מתי יש לקחת תרופה. כאמור, יש תרופות שיש לנטול אחרי האוכל ויש כאלה שיש לנטול על "בטן ריקה". לכל תרופה הוראות נטילה שלה שיש לעקוב אחריהן משום שהן חשובות ליעילות הטיפול. אם נכון יותר לקחת תרופה לפני או אחרי האוכל זה תלוי כמובן במרכיבי התרופה. חשוב להבין היטב מהרופא המטפל ובעת רכישת תרופות בבית המרקחת מהרוקח, את אופן הנטילה של כל כדור וכדור.

הביטויים "קיבה ריקה" ו"אחרי האוכל" לא תמיד ברורים מספיק, אני מציעה שנעשה סדר:

קיבה ריקה: נטילת התרופה עד שעה (לא פחות) לפני הארוחה או לא פחות משעתיים אחרי האוכל. חשוב להבין שאוכל הוא לא רק מוצק, גם משקה עם חלבון נחשב מזון, למשל משקה עם חלב או עם קפאין מייצר פעילות בקיבה. לכן רצוי לשתות רק מים בזמן הזה של לפני נטילת התרופה ועד חצי שעה אחריה.

אחרי האוכל/עם האוכל: פה ההתוויה ברורה יותר והכוונה לנטילת תרופה ממש עם האוכל ומקסימום עד חצי שעה אחרי. הסיבה להתוויה זו נעוצה בעיקר בעובדה שללא אוכל תרופות מסוימות, למשל תרופות לסוכרת או אנטיביוטיקות מסוימות, עלולות לייצר אי נוחות בבטן ומטרת המזון היא למנוע מצב כזה. במקרה של תרופות לסוכרת יש חשיבות לנטילת התרופה בדרך כלל עם אוכל וזאת כדי למנוע ירידת סוכר אפשרית מיד עם תחילת ההשפעה. חשוב לציין שמזון יכול להיות גם סנדוויץ', תפוח בדבש, שייק או ארוחה מלאה ובלבד שיש מזון בקיבה.

ישנן כמובן תרופות שעבור נטילתן אין חשיבות למזון שיש או אין בקיבה. חשוב לסדר את התרופות לאורך היום לפי ההתוויות הללו ובהתאם לזמני הנטילה המומלצים שקבע הרופא המטפל.

טיפים יעילים:

  1. לקרוא את עלון התרופה: בדף המקופל הזה שמלא באותיות קטנות יש את כל המידע החשוב על התרופה. כדי להבין בוודאות את נטילת התרופה, קראו את חלק הוראות נטילת התרופה (לרוב הסעיף השלישי בעלון) שלרוב כותרתו "אופן השימוש" או "כיצד להשתמש בתרופה?" או "איך יש להשתמש בתרופה?".
  2. מה קורה אם תרופה לא נלקחה בזמן? גם לזה התשובה בעלון וזהו סעיף מאוד חשוב שלרוב נמצא בהמשך להוראות נטילת התרופה, תחת הכותרת "אם שכחת לקחת את התרופה בזמן?".
  3. מה קורה אם העלון אבד? למשרד הבריאות יש אתר מאגר התרופות והוא פתוח לשימוש הקהל הרחב.
  4. האיש שלכם הוא הרוקח: שאלו את הרוקח, הוא מקור מידע חשוב וזמין יחסית בכל שאלה לגבי תרופות.

עם זאת חשוב להבין שהדגש בטיפול תרופתי הוא נטילת התרופה. התמדה היא חלק בלתי נפרד מהצלחת הטיפול התרופתי, ואם קיים סיכוי גדול לשכוח את התרופה – עדיף ליטול מאשר לא ליטול בכלל.

חשוב לדעת מתי לתזמן את המזון בהתאם לתרופות Getty Images: FredFroese


"החשודים המידיים": מזונות שידועים בהשפעתם על תרופות

ישנם מזונות שמשפיעים יותר על התרופות והם גם ידועים כ-"חשודים מידיים", בעיקר במקרים בהם התרופה לא פועלת כמצופה וחשוב להכיר אותם. הרשימה המובאת פה היא חלקית, אך היא נועדה להעלות את המודעות להשפעות אפשריות, אני מציינת שוב שבכל מקרה חשוב לפנות להתייעצות עם הרופא המטפל ולא לקחת שום החלטה על סמך מאמרים, משום שיש לבחון כל מקרה לגופו:

מיץ אשכוליות הוא אחד מהגורמים הידועים המשפיעים על תרופות ותגובות בין-תרופתיות, שכן הוא בעל המון השפעות בין תרופתיות. לדוגמא, הוא יכול להשפיע על תרופות פסיכיאטריות או תרופות ללב והימצאותו בקיבה בסמוך לנטילת התרופה מעלה את ספיגת התרופה ועלולה להביא לעליית הפעילות של התרופה בגוף. סטטינים הם משפחת תרופות שיכולות להיות מושפעות גם כן.

מזון המכיל כמות גדולה של סידן יכול להשפיע על סוגי אנטיביוטיקה ממשפחה בשם קווינולונים וכן תרופות נוספות כגון לטיפול בבלוטת התריס ועלול להוריד את היעילות שלהן.

אלכוהול הוא גם סוג של מזון שיכול להשפיע בהגברת האפקט, ולאו דווקא לטובה, עבור תרופות לשינה, לשיפור מצב הרוח, תרופות פסיכיאטריות, תרופות לכאבים כגון אופיאטיות. מלבד זאת, לאלכוהול יש גם השפעה על הכבד שבו מתפרקות הרבה מהתרופות. קיימת הנחיה ברורה להימנע משילוב של אלכוהול ותרופות, אולם נדרש לבצע הערכה של תועלת לעומת סיכון. כך לדוגמא, שתיית כוס יין אדום מדי פעם לא נחשבת צריכה בעייתית של אלכוהול ודווקא יש במנהג זה יתרונות בריאותיים. כמובן, נדרש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי מינון.

התרופות הרגישות: "פתיתי שלג ייחודיים"

יש תרופות שהן רגישות יותר וחשוב לשאול את הרופא אם תרופה חדשה היא רגישה או לא ואם נדרשת התייחסות מיוחדת. תרופות כאלה למשל הן תרופות לבלוטת התריס, שיש לקחת אותן על קיבה ריקה וזאת משום שהימצאות של מזון בקיבה תמנע ספיגה יעילה שלהן. או למשל טיפול לאוסטיאופורוזיס, רק 1% מתוך הקפסולה נכנס לגוף ועובד לחיזוק ובניית מסת עצם. אם ניקח את התרופות הללו עם ארוחה, יעילותן תפחת משמעותית. מצד שני, ישנן תרופות שחשוב לקחת אותן אחרי האוכל כי יש להן פוטנציאל לגרום לאי נוחות בבטן ואכילה נועדה להפחית אותן ולהקל משמעותית. מה שחשוב לזכור הוא שיש לתחקר את הרופא או הרוקח לגבי כל תרופה ולהיות בטוחים שכל ההוראות ברורות.

טיפים חשובים:

  1. התייעצות עם הרופא המטפל או רוקח קליני: בכל התחלה של נטילת תרופה חדשה צריך לדעת מתי יש לקחת אותה, איך לקחת אותה וחשוב לשאול את כל השאלות האלה את הרופא המטפל, או את הרוקח הקליני – לא ניתן להפריז בחשיבות השיחה והתחקור האישי על כל תרופה.
  2. לקחת או לא לקחת? לקחת: אין ספק בכלל שעדיף לנטול תרופה מאשר לא לקחת בכלל, זאת אומרת שגם אם בטעות פספסנו את זמן הנטילה, עדיף לקחת כשנזכרים, לאי נטילת התרופה עלולה להיות השפעה שלילית הרבה יותר.
  3. להיצמד להרגל קבוע: במקרה של תרופה שיש חשיבות לזמן הנטילה שלה, דרך טובה לזכור לנטול אותה היא באמצעות הצמדה שלה להרגל קבוע, למשל תרופות שיש לקחת אחרי האוכל כדאי להצמיד את נטילת התרופה לזמן הארוחה. לתרופות שיש לקחת על בטן ריקה, כדאי לקחת אותן מיד עם היקיצה.
  4. התאמה אישית של הטיפול התרופתי למטופל: גם אם יש התוויות לתרופה יש להבין כי הן כלליות, צריך להתאים אותן גם אישית כדי שהתרופה באמת תעשה את שלה. למשל במקרה של תרופות נוגדות חומציות בקיבה, ההוראות הן לרוב לקחת אותן מיד בבוקר, אבל אלה הנחיות כלליות וכמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו. אם מטופל מסוים סובל דווקא בעיקר בערב מצרבות, בהחלט יש לשקול את שינוי נטילת התרופה אם יש בכך להיטיב את מצבו הבריאותי. כמובן, נדרש לשאול את אנשי המקצוע כיצד לעשות זאת.
  5. מעקב אחר הצלחת או יעילות הטיפול: מעקב אחר נטילת התרופות הוא תמיד חשוב. אם לאחר תקופה של נטילת התרופה אין שיפור, חשוב להבין אם נטילת התרופה נעשית נכון משום שכפי שהסברתי, אופן נטילת התרופה עשוי להשפיע על הספיגה והיעילות. שינוי במועד נטילת התרופה לפעמים יכול להשפיע מהותית על הצלחת הטיפול. לכן לא למהר להחליף תרופה לפני שנבדק גם הכיוון הזה.
רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

להרגיש, להתמודד, לקבל: להיות בן משפחה מטפל בחגים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן