צינון שאינו נגמר – מה עושים נגד צינון?

מדוע אנו נוטים להיות חולים יותר בחורף, כמה זמן לוקח לווירוס לחלוף ואילו טיפולים מסייעים להקל על הצינון, השיעול והחולשה? כל התשובות שיעזרו לכם להתמודד עם הצטננות בתקופת החורף

שיא החורף זו תקופה בה אנשים רבים סובלים מהצטננות, בעיקר על ידי וירוס הקורונה. מסיבה זו, בתקופה זו אנו צריכים לשמור על המערכת החיסונית שלנו ביתר שאת, שכן הפעילות העצמאית של מערכת החיסון היא זו שמגנה עלינו מפני וירוסים. 

הצטננות או התקררות (Common cold) היא דלקת זיהומית נגיפית של דרכי הנשימה העליונות, שכאמור תופסת תאוצה בייחוד בעונות מעבר, אך אפשר לחלות בה לכל אורך השנה. התסמינים של הצטננות מתבטאים בעיקר בדרכי הנשימה העליונות: גרון כואב, התעטשויות, נזלת, גודש באף, שיעול, ליחה, כאב ראש, חולשה ועייפות. מלבד זאת, ישנה הרגשה כללית רעה. הידבקות בוירוס השפעת מלווה בתסמינים דומים אך חריפים יותר – וגם בעלייה חדה בחום הגוף. הצטננות לרוב חולפת לאחר שבוע לכל היותר, והיא מדבקת מאוד. עיטוש, שיעול ומגע ידיים עלולים להעביר את הנגיפים מאדם לאדם. 

מדוע אנו חולים יותר בחורף

 הנטייה לחלות יותר בחורף היא אינה רק סברה רווחת ומחקרים שונים מצאו קשר בין מזג האוויר הקר לבין התפשטות זיהומים בדרכי הנשימה. למעשה הקור משפיע עלינו בשני אופנים – ראשית, כשקר בחוץ אנו נוטים להימצא בחללים סגורים ופחות מאווררים. עקב כך, תחלופת החמצן בחללים הסגורים יורדת והמחסור באוורור יוצר קרקע פורייה להעברת הנגיפים בין האנשים. שנית, מיעוט הפעילות הגופנית וההימצאות באוויר הפתוח בעונה הגשומה, יוצרת מחסור באוויר צח ובפעילות פיזית, החיוניים לצורך פעילות תקינה של כלל המערכות בגוף, בניהן גם מערכת החיסון.

בנוסף, גם טמפרטורת גוף נמוכה מעלה את הסיכוי להתפתחות מחלות. מחקר שבוצע בשנת 2005 באוניברסיטת קרדיף מצא קשר בין החשיפה לקור לבין הופעת תסמיני התקררות. הטמפרטורה הנמוכה פוגמת בזרימת הדם לאיברי הגוף וכתוצאה מכך מקשה גם על פעילות יעילה של מערכת החיסון. בנוסף, תנאי קור ויובש מביאים לייבוש רירית האף ומסיבה זו קל יותר לגורמי מחלה שונים לחדור אל הגוף.

כיצד מטפלים בהצטננות?

בתור התחלה, חשוב למנוע מצב של התייבשות ויש להרבות בצריכת נוזלים, כגון מים, מיץ, מרק ומי לימון חמים עם דבש. כל אלה מסייעים לשחרר את הגודש באף ולמנוע התייבשות. כמו כן, רצוי להימנע מאלכוהול וקפה המכיל קפאין, דבר שעלול להחמיר את ההתייבשות.

הטיפול התרופתי בהצטננות כולל משככי כאבים המיועדים להקלה בכאב ולהורדת חום הגוף הגבוה.  בנוסף, ניתן להשתמש גם בתרופות המכילות מפחיתי גודש ומיועדות להורדת הנפיחות במעברי האף וכתוצאה מכך להקלה על הנשימה. מפחיתי הגודש מגיעים בצורת תכשירים אותם ניתן ליטול דרך הפה או כתרסיסי אף. אקמול ליקוויג'ל  לשימוש ביום, מכיל פרצטמול ופסאודואפדרין ומשמש להקלה בתופעות הלוואי הנלוות להצטננות, בניהן חום גוף גבוה, גודש באף וכאבים. תרופה זו מותרת למבוגרים ולילדים מעל לגיל 12. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתרופה.

בניגוד לסברה הרווחת, ויטמין C אינו מסייע במניעת הצטננות. למרות זאת, נטילה של ויטמין C טרם להופעת הסימפטומים שיעידו על המחלה, עשויה לקצר את משך זמן הופעת הסימפטומים.
מה לגבי אספירין? יש להיזהר בעת מתן אספירין לילדים או לבני נוער. למרות שאספירין מאושר לשימוש בילדים מעל גיל שלוש, ילדים ובני נוער אשר מחלימים מאבעבועות רוח או סימפטומים דמויי שפעת לא צריכים לקחת אספירין, מכיוון שתרופה זו נקשרת לתסמונת ריי, מצב נדיר אך מסכן חיים עבור ילדים אלו. חשוב לדעת: אנטיביוטיקה אינה תרופה יעילה במקרה של הצטננות. זאת משום שהיא תוקפת חיידקים ולא וירוסים. כל שימוש לא נכון באנטיביוטיקה תורם לבעיה חמורה וגוברת של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. 


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול
  לחץ כאן למידע נוסף באמצעות התכתבות וואטסאפ