דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים

Getty images: sutiporn

מה ההבדל בין דיאליזה ביתית לזו המתבצעת בבית החולים, אילו הכנות מקדימות נדרשות לפני תחילת הטיפולים ומהם החידושים האחרונים בשיטות הדיאליזה הביתיות שיאפשרו ניטור רציף של מצב המטופל על-ידי הצוות הרפואי? התשובות בכתבה שלפניכם

תפקיד הכליות הוא לסנן את עודפי הנוזלים והפסולת המגיעים ממחזור הדם, ולהפרישם אל מחוץ לגוף דרך השתן. אי ספיקת כליות כרונית (Chronic Renal Failure - CRF) הינו מצב כרוני בו מתרחשת התדרדרות הדרגתית בתפקוד הכליות, עד למצב שהן לא יכולות לספק את צרכי הגוף. מחלת כליה סופנית (End Stage Renal Disease ESRD) הינה השלב האחרון והחמור ביותר במצב זה. כאשר הכליה לא מספקת את הסינון הנדרש לדם, פסולת הדם ועודפי הנוזלים אינם מפונים באופן תקין מן הגוף, מה שעלול להוביל להצטברות מסוכנת של רעלים בדם ונוזלים בחללי הגוף, ולחוסר איזון במלחים. 

אי ספיקת כליות כרונית נגרמת מפגיעה מתמשכת לאורך חודשים ולעיתים אף שנים, ומובילה לפגיעה בתפקודן והדרדרות בפעילות הכליה. קיימים מצבים רבים שעלולים להוביל להתפתחות של אי ספיקת כליות כרונית, ביניהם ניתן למנות סוכרת, יתר לחץ דם, דלקות שונות, מחלות גנטיות, חסימה של דרכי השתן, ריפלוקס של השתן. אי ספיקת כליה כרונית מתפתחת לרוב באופן הדרגתי. מעקב רפואי צמוד נדרש על מנת לנטר את המטופל ולקבוע את סוג הטיפול הדרוש בכל שלב במצב. בשלבים הראשונים ניתן להסתפק בטיפולים תרופתיים ואיזון נוזלים, וככל שיש התקדמות במצב ותפקוד הכלייתי יורד, יש צורך לשקול טיפול תחליפי לכליה.

איך ניתן לטפל במחלת כליה סופנית (ESRD)?

במקרים של מחלת כליה סופנית, יש צורך במציאת תחליף לכליה שאינה מתפקדת, זאת באמצעות טיפולי דיאליזה או השתלת כליה. במאמר זה נרחיב אודות אפשרויות הטיפול בדיאליזה שעומדות לרשות המטופל. 

דיאליזה היא שיטת טיפול המחליפה את תפקוד הכליות ומסייעת בסילוק חומרי הפסולת ועודפי הנוזלים ממחזור הדם על ידי העברת הדם דרך סנן אחר. קיימים שני סוגים של טיפולי דיאליזה –

  1. המודיאליזה- זוהי שיטה בה הדם מוזרם באופן מחזורי מחוץ לגוף, דרך צינור אל מכונת דיאליזה, עובר סינון על ידי סננים מיוחדים שמסלקים את תוצרי הפסולת בדם וחוזר לגוף כדם מסונן. שיטת ההמודיאליזה מהווה תחליף מלאכותי לתפקידן הטבעי של הכליות בסינון פסולת מהדם. הלכה למעשה, במסגרת טיפולי ההמודיאליזה המטופל מגיע לבית החולים שלוש פעמים בשבוע לכל הפחות ולמשך כארבע שעות בכל טיפול.  

  2. דיאליזה ביתית - עושה שימוש ביכולות הסינון של דופן הבטן והיא מתבצעת בבית המטופל. דיאליזה ביתית משתמשת בפריטונאום (קרום הצפק) כסנן טבעי להוצאת תוצרי הפסולת מהדם. הנוזל המוזרם הינו בעל תכונות מולקולריות המאפשרות לו לספוג את תוצרי הפסולת מכלי הדם דרך הצפק. במהלך הפעולה, מוחדר נוזל דיאליזה אל חלל הבטן דרך קטטר גמיש. הנוזל נשאר בחלל הבטן למשך מספר שעות שבמהלכם תוצרי הפסולת מסוננים באמצעות קרום הצפק. בסוף הטיפול הנוזל מנוקז החוצה דרך הקטטר. כל פעולה כזו נקראת שחלוף.

הכנת המטופל לטיפול דיאליזה

ללא כל תלות בשיטת הדיאליזה הנבחרת, לפני תחילת הטיפול מתבצע הליך כירורגי מינורי להכנת המטופל: בטיפולי מודיאליזה יש צורך באיתור ובחיבור לוורידים רחבים. בדיאליזה צפקית, יוחדר קטטר גמיש אל תוך חלל הבטן. לרוב, מספר שבועות לאחר ביצוע הפעולה ניתן להתחיל בטיפולי הדיאליזה.

איך מתבצעת דיאליזה ביתית?

הטיפול בדיאליזה ביתית כולל מספר שחלופים ביממה כאשר כל שחלוף נמשך בין 4-6 שעות והנוזל המשומש מוחלף בנוזל חדש. הדיאליזה יכולה להתבצע באופן ידני 
(Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis - CAPD) או בעזרת מכונה ייעודית ביתית (Automated Peritoneal Dialysis - APD). בשימוש במכונה, השחלופים נעשים על ידי חיבור למכונה בזמן שהמטופל ישן.

מהם היתרונות בדיאליזה ביתית?

היתרון הבולט של הטיפול בדיאליזה  ביתית הוא צמצום כמות הביקורים הנדרשת בבית החולים. לאחר קבלת הדרכה מתאימה על ידי צוות רפואי, המטופל נדרש להגיע למרכז הרפואי לעיתים נדירות. בנוסף, הטיפול מאפשר יותר עצמאות מכיוון שאין צורך להיות קרוב למכונה במהלך כל היממה. ללא תלות יומיומית או שבועית בבית החולים, ישנו שיפור באורח החיים של המטופל.

האם לטיפול בדיאליזה ביתית יש גם חסרונות?

דיאליזה פריטוניאלית דורשת תמיכה משפחתית של המטופל ויכולתו להפעיל את הדיאליזה בעצמו. ביצוע כל שחלוף נמשך כחצי שעה, דבר הדורש זמינות במהלך היממה וכן סביבה נקיה ומתאימה לכך. יש לזכור שמדובר בטיפול דיאליזה רפואי, ועל כן יש להיות ערניים להתפתחותם של סימני זיהום.

האם קיימות שיטות לניטור מרחוק של המטופלים הביתיים?

כיום ישנם פתרונות טכנולוגיים המאפשרים שליטה מרחוק במהלך הטיפול במכשיר הדיאליזה הביתית, ובאמצעותם יכול הצוות המטפל לעקוב ולהתעדכן בזמן אמת. בהסתמך על המידע הזמין, הצוות הרפואי יכול לספק און-ליין המלצות ולהציע שינויים להמשך טיפול בטוח ואיכותי.

כיום, קיים מכשיר דיאליזה ביתית שנקרא קלריה (HomeChoice Claria) שבו משולבת מערכת לניטור מרחוק (Sharesource) של חברת Baxter Healthcare Corporation. המכשיר משווק בישראל על ידי חברת טבע ומאפשר לצוות המטפל לנטר באופן מאובטח ואוטומטי כל טיפול דיאליזה, לזהות בעיות בזמן אמת ולבצע התאמות טיפוליות בשלב מוקדם ולפי הצורך באופן מקוון. טכנולוגיה חדשנית זו מאפשרת טיפול רפואי מרחוק, ניטור רציף של המטופל ושיח דו-סטרי במקרה הצורך ובכך נחסכים ביקורים תכופים למרפאה. 

מחקרים קליניים על מכונת הדיאליזה הביתית קלריה

בשנת 2019 התפרסמו שני מחקרים המדגישים את היתרון שבמכשיר הדיאליזה הביתית קלריה.

מחקר ראשון שהתפרסם בכתב העת המדעי Nephron בתחילת 2019 הראה את היתרונות לטווח הארוך של הניטור מרחוק עם המכשיר קלריה. המכשיר אפשר גילוי ופתרון של בעיות מוקדמות, שיפור בתאימות הטיפול, צמצום הצורך של המטופל לגשת לבית חולים לפתרון סיבוכים טכניים וקליניים קלים, ושיפור איכות חיי המטופל.

ממחקר נוסף, שהתפרסם בחודש יולי של אותה שנה בכתב העת Peritoneal Dialysis International, הראה גם כן שיעורי אשפוז נמוכים ופחות ימי אשפוז עם השימוש בקלריה ובכך מסכם המאמר כי מכשיר מתקדם זה  יכול להוות כלי לשיפור הטיפול בחולי דיאליזה ביתית.

עם האמצעים שעומדים לרשות הרפואה כיום, השימוש בדיאליזה ביתית עם יכולת ניטור מרחוק, מאפשר למטופלים הסובלים מאי ספיקת כליות כרונית ו\או מחלת כליה סופנית בטיפול נוח, תוך צמצום הפגיעה בשגרה היומיומית, שיפור איכות החיים והפחתת מספר הביקורים במרפאות ואשפוזים. חשוב לציין שלכל מטופל יש להתאים את הטיפול הרפואי, כולל את שיטת הדיאליזה המתאימה לו. החלטה זו מתגבשת בשיח בין הרופא למטופל ומשפחתו ולוקחת בחשבון שיקולים קליניים, תמיכה משפחתית במטופל במהלך הטיפול ויכולת המטופל להפעיל את הדיאליזה בעצמו.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד